-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17 /18:21

Sprogimas ir šūviai: Kryme mažiausiai 19 žmonių pražudė įtariamo „vienišo vilko“ išpuolis

Rusijos aneksuotame Kryme trečiadienį nugriaudėjo galingas sprogimas, skambėjo ir šūviai. Apie incidentą pranešta Kerčės politechnikos kolegijoje, kur skelbiama apie mažiausiai 19 žuvusių žmonių ir dar kelias dešimtis sužeistųjų. Kolegijos direktorė tvirtino, kad surengtas teroristinis išpuolis. Yra ženklų, rodančių, kad galbūt veikė „vienišas vilkas“ – vienas studentų. Skelbiama, kad užpuolikas nusišovė.
Įtariamasis, galimai surengęs išpuolį Kerčės kolegijoje
Įtariamasis, galimai surengęs išpuolį Kerčės kolegijoje / „Twitter“ nuotr.

„10 aukų ir mažiausiai 50 sužeistųjų“, – pranešė televizija „112“, pridūrusi, kad į sprogimo vietą nuskubėjo daugybė greitosios pagalbos ir policijos automobilių. Vėliau paskelbta apie daugiau žuvusiųjų, o Kremliaus paskirtas Krymo lyderis Sergejus Aksionovas po pietų pranešė apie 19 aukų.

„Kažkas nutiko kavinėje. Ten vaikštinėjo žmonės su automatais“, – kalbėjo ir vienas liudininkas.

Portalas „Kryminform“ iš pradžių rašė, kad kolegijoje sprogo dujos. O ir vietos teisėsaugos pareigūnas naujienų agentūrai TASS teigė: „Pirminiai duomenys tokie, kad sprogo dujų kanistras.“

„Twitter“ nuotr./Įvykio vieta Kerčėje
„Twitter“ nuotr./Įvykio vieta Kerčėje

Tiesa, Kremliaus finansuojamas kanalas RT netrukus pranešė, kad ši versija nepasitvirtino: esą buvo aktyvuotas pastate paliktas sprogmuo.

Be to, vietos žiniasklaida skelbia liudininkų pasakojimus, kad prieš sprogimą buvo girdimi šūviai. Tokia informacija nėra patvirtinta, bet apie šūvius keturioms skirtingoms žiniasklaidos priemonėms pasakojo keturi vienas su kitu nesusiję liudininkai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau įsakė Federalinei saugumo tarnybai (FBS) ištirti incidentą Kerčėje. Krymo FSB agentai jau dirba incidento vietoje.

Nacionalinio antiteroristinio komiteto (NAK) atstovas Andrejus Pržezdomskis televizijai „Rossija 24“ sakė, kad „(NAK) operatyvinio štabo vadovų nurodymu į įvykio vietą atvyko Federalinės saugumo tarnybos (FSB), vidaus reikalų institucijų, Nepaprastųjų situacijų ministerijos pajėgos, likviduojančios šio įvykio padarinius“.

„Visa teritorija yra apsupta, iš karto buvo atlikta žmonių evakuacija. Nukentėjusieji buvo nuvežti į miesto medicinines įstaigas, kur jiems teikiama būtina medicininė ir psichologinė pagalba“, – informavo A.Pržezdomskis.

Rusijos žiniasklaida iš pradžių citavo šaltinius Kremliuje, teigusius, kad incidentas Kerčėje gali būti teroristinė ataka. Vėliau Rusijos tyrėjai buvo formaliai atvėrę bylą dėl terorizmo.

VIDEO: Kryme „vienišo vilko“ išpuolis pražudė žmones

Rusijos nacionalinės gvardijos direktoriaus pavaduotojas Sergejus Melikovas savo ruožtu pareiškė, kad mokykloje buvo detonuotas savadarbis sprogstamasis užtaisas ir kad šis išpuolis yra teroro aktas.

Rusijos tyrėjai versiją dėl to, kas įvyko, pasuko 180 laipsnių kampu, ir po pietų paskelbtame pranešime mįslingai apie jokį sprogimą jau neužsiminė – tik apie šaudymą. Skelbiama, kad visos aukos buvo nušautos.

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė, kad sprogmenyje buvo įtaisyta metalinių juostelių, kurios suveikė kaip šrapnelis.

Negana to, „Telegram“ kanalas „Mash“, siejamas su policija, skelbė, kad kolegijoje bandyta paimti įkaitų. Tuomet esą pradėta šaudyti, o tada nugriaudėjo sprogimas.

„Twitter“ nuotr./Kerčės politechnikos kolegija
„Twitter“ nuotr./Kerčės politechnikos kolegija

Vietos žiniasklaida taip pat skelbia, kad sprogimas nugriaudėjo pirmajame pastato aukšte, o antrajame buvo šaudoma.

Kerčės dujininkai jau pranešė, kad kolegijos pastatui dujos nebuvo tiekiamos.

Tiesa, Rusijos tyrėjai versiją dėl to, kas įvyko, pasuko 180 laipsnių kampu, ir po pietų paskelbtame pranešime mįslingai apie jokį sprogimą jau neužsiminė – tik apie šaudymą. Skelbiama, kad visos aukos buvo nušautos. Be to, išpuolis jau nebe teroristinis – tai masinis nužudymas.

Britų dienraščio „The Daily Telegraph“ korespondentas Maskvoje Alecas Luhnas pastebėjo, kad Rusijos valstybinė žiniasklaida trečiadienį tiesiog siautėjo, pateikdama vieną versiją po kitos.

Galiausiai portalo „KerchNet“ paskyra kerchnettv „Youtube“ paskelbė trumpą interviu su Kerčės politechnikos kolegijos direktore Olga Grebenikova. Ji prabilo apie „teroristinę ataką“ ir papasakojo, kas įvyko.

Tiesa, moteris pati įvykių nematė, tik apie juos girdėjo. Direktorė prieš pat incidentą išvyko iš kolegijos.

Anot O.Grebenikovos, į pastatą įsiveržė nežinomi užpuolikai su automatais ir pradėjo šaudyti į studentus viduje.

„Yra daug kūnų, vaikų kūnų, tai tikra teroristinė ataka. Kažkas susprogdino salę, prieš tai išmėtė sprogmenų. Antrajame aukšte žudė visus, kurie pasipainiojo kelyje“, – teigė kolegijos direktorė, palyginusi išpuolį su ataka Beslane 2004 metais.

Netrukus ir dar vienas asmuo žurnalistams pareiškė girdėjęs šūvius:

Tas pats portalas „KerchNet“ netrukus paskelbė kelių skambučių policijai nuotrupas. Esą skambinta būtent dėl atakos Kerčėje:

Kaip ir buvo galima tikėtis, vienas Krymo įstatymų leidėjas Rusijos valstybinei televizijai pareiškė įtariantis Ukrainą, bet nepateikė jokių Kijevo kaltės įrodymų.

Tas pats „Telegram“ kanalas „Mash“ netrukus paskelbė vieno galimo įtariamojo nuotraukų.

„Twitter“ nuotr./Galimas įtariamasis dėl išpuolio Kerčėje
„Twitter“ nuotr./Galimas įtariamasis dėl išpuolio Kerčėje

Rusijos naujienų portalo RBC.ru šaltinis teisėsaugoje lyg tyčia sustiprino versiją, kad išpuolį galimai surengė „vienišas vilkas“.

„Iš studentų pasakojimų aiškėja, kad vienas jų prieš sprogimą kavinėje paliko savo kuprinę. Studentai taip pat pasakojo, kad tas jaunuolis vykdydavo eksperimentus su sprogmenimis“, – tvirtino šaltinis.

Televizija „112“ pranešė, kad įtariamasis, 2000 metais gimęs Vladislavas Rosliakovas, buvo rastas nušautas ar nusišovęs bibliotekoje antrajame kolegijos pastato aukšte.

Informacija nebuvo patvirtinta, bet Kremliaus paskirtas Krymo lyderis Sergejus Aksionovas popiet pranešė, kad užpuolikas nusišovė. Kerčėje bus paskelbtas trijų dienų gedulas.

Tiesa, S.Aksionovas pridūrė, kad įtariamajam buvo 22-eji. Jis esą mokėsi šioje kolegijoje, ketvirtajame kurse.

„Dožd“ skelbia, kad įtariamasis sulaukė sprogimo ir tada pradėjo šaudyti į žmones.

Neatmetama, kad užpuolikas mėgdžiojo vieną 1999 m. išpuolio JAV Kolumbaino mokykloje vykdytoją. V.Rosliakovas buvo apsirengęs labai panašiai:

Laikraštis „Komsomolskaja Pravda“ citavo studento Semiono Gavrilovo žodžius, kad jis per paskaitą buvo užsnūdęs ir pabudo nuo šūvių garso. Tada jis apsidairęs ir pamatęs jauną vyrą su šautuvu, šaudantį į žmones.

„Aš užrakinau duris, tikėdamasis, kad jis manęs neišgirs“, – sakė S.Gavrilovas.

Pasak jo, policija maždaug po 10 minučių atvyko evakuoti žmonių ir jis pamatė lavonus ant grindų bei apdegusias sienas.

Kitas studentas, Jurijus Kerpekas, valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ teigė, kad šaudymas truko maždaug 15 minučių.

Kerčė, kurioje gyvena per 147 tūkst. žmonių, įsikūrusi rytiniame Krymo pusiasalio kampe. Miestą su Rusija jungia neseniai užbaigtas naujas tiltas.

Jei duomenys apie sprogmenį bus patvirtinti, trečiadienio incidentas Kerčėje bus pirmasis nuo 2017 metų balandžio, kai Rusijoje ar Maskvos kontroliuojamoje teritorijoje bomba pareikalavo žmonių aukų.

Pernai pavasarį savižudžio sprogdintojo išpuolis Sankt Peterburgo metropolitene nusinešė 16 žmonių gyvybes. Tada ataką surengė radikalus islamistas.

Po išpuolio Krymo pareigūnai šiame Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Rusija nuo Ukrainos atplėšė ir aneksavo 2014 metais, paskelbė nepaprastąją padėtį. Taip pat buvo sustiprintas saugumas prie naujo, šiemet atidaryto 19 km ilgio tilto, jungiančio pusiasalį su Rusija.

Aplink Kerčės politechnikumą dislokuoti kariuomenės daliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius