-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos generolas Lechas Majewskis: turime operacijų planus, jei šalies viduje prasidėtų karas

Įvykiai Ukrainoje kelia nerimą lenkams ir tai yra suprantama. „Užtikrinu, kad mūsų šalis yra saugi. Nuolat stebime pavojus, tai daro ir mūsų sąjungininkai NATO. Turime ir parengtus operacijų planus, jeigu kariniai veiksmai prasidėtų Lenkijos teritorijoje“, – portalui Onet.pl pareiškė Jungtinės Lenkijos karinių pajėgų vadavietės vadas, generolas Lechas Majewskis.
Lenkijos kariuomenės vadas, generolas Lechas Majewskis
Lenkijos kariuomenės vadas, generolas Lechas Majewskis

2014-ieji Lenkijos kariuomenei buvo rekordiniai pagal pratybų su NATO sąjungininkais skaičių. Generolo teigimu, jų metu kariai įgauna daugiau patirties, organizacinių žinių, o tokiu būdu įgyjama daugiau galios atbaidyti potencialius agresorius. „NATO, jei kalbėtume apie strategijas, grįžo prie savo gynybinių ištakų, o Lenkija puikiai tinka tokiam scenarijui“, – teigė L.Majewskis.

Anot Lenkijos kariiuomenės vado, žmonių nerimas klausantis žinių iš Ukrainos suprantamas, bet Lenkija tikrai yra saugi – ją saugo narystė galingiausioje organizacijoje pasaulio istorijoje – Šiaurės Aljanse, taip pat politine ir ekonomine prasme – Europos Sąjungos struktūros.

Lenkija tikrai yra saugi – ją saugo narystė galingiausioje organizacijoje pasaulio istorijoje – Šiaurės Aljanse, taip pat politine ir ekonomine prasme – Europos Sąjungos struktūros.

Paklaustas, ar Lenkija yra pasiruošusi karine prasme turint galvoje paaštrėjusią situaciją Rytų Europoje, generolas tvirtino, kad karinės pajėgos yra stipriausias šalies saugumo elementas, tačiau valstybė taip pat turi policiją, pasienio apsaugą, specialiąsias tarnybas ir kitas parengtas instancijas, kad šalyje būtų ramu ir stabilu.

„Mūsų karinės pajėgos yra modernios, neatsilieka nuo kitų NATO šalių pajėgų, jei palyginsime su panašaus ekonominio ir demografinio potencialo valstybėmis. Galiu užtikrintai pasakyti, kad lygis nuolat auga dėl technikos modernizavimo ir intensyvių mokymų, taip pat ir su sąjungininkais“, – teigė generolas.

2014 metais karinių mokymų Lenkijos kariai turėjo itin daug, kaip sako L.Majewskis, kariuomenė beveik nesitraukė iš poligonų. Praktiškai kasdien su amerikiečiais, prancūzais, olandais treniruojasi ir karinių oro pajėgų pilotai. 2015 metams irgi parengtas intensyvus pratybų planas.

Generolas atmeta viešojoje erdvėje sklandančias kalbas, kad Lenkijos karinės pajėgos nesugebėtų atremti karinių išpuolių savo šalies teritorijoje: „Turime parengtus operacijų planus, jeigu Lenkijos teritorijoje kiltų karinių veiksmų. Tokie planai, iš esmės susiję su gynyba, egzistuoja kiekvienoje šalyje, bet jie yra slapti. Nedaug žmonių juos matė ir niekas iš jų apie tai viešai nekalba. Todėl darau išvadą, kad kalbantys apie kariuomenės ir gynybos sistemos nepasirengimą neturi konkrečių žinių arba daro tai kryptingai.“

zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenės naikintuvas
zoom.mon.gov.pl/Lenkijos kariuomenės naikintuvas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius