Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos gynybos ministru paskirtas vietos kovotojų vadas

Libijos Laikinoji nacionalinė taryba (LNT) naujuoju gynybos ministru paskyrė vietos kovotojų vadą, kurio pajėgos praeitą savaitgalį sučiupo nuversto lyderio Muamaro Kadhafi sūnų, antradienį pranešė vienas vyriausybės šaltinis.

Zintano karinės tarybos vadui Osamai al Juwali gynybos ministro portfelis atiteko pertvarkant kabinetą, kuriame iki šiol dominavo sekuliarių pažiūrų liberalai, o islamiškos srovės atstovai, kurie siekė patekti į valdžią nuo M.Kadhafi režimo nuvertimo, neturėjo jokių svarbių postų.

Praėjus trims mėnesiams po to, kai ginkluotas sukilimas nuvertė 42 metus gyvavusį M.Kadhafi režimą, šioje, naftą eksportuojančioje šalyje, Libijos naujiesiems vadovams tenka sunki užduotis - rasti pusiausvyrą tarp besivaržančių regioninių grupuočių ir ideologinių stovyklų, kurios visos siekia įtakos naujoje vyriausybėje.

Dėl naujos sudėties vyriausybės, kuri, kaip tikimasi, vadovaus šaliai iki rinkimų, buvo susitarta per pirmadienio vakarą vykusį LNT susitikimą, vienas šaltinis, kuris matė ministrų sąrašą, sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Tačiau padidėjusią įtampą pabrėžė faktas, kad vėliau dalis LNT narių, kurie jau buvo pritarę vyriausybės sudėčiai, vėl pradėjo diskusijas, pridūrė šaltinis.

„Esama žmonių, kurie nesutinka su kai kuriais vardais“, – teigė „Reuters“ pašnekovas, pageidavęs neviešinti savo vardo. Kol kas neaišku, dėl kurių postų kilo naujos diskusijos.

Be to, buvęs Libijos ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų (JT) pavaduotojas buvo paskirtas užsienio reikalų ministru; naftos ministru tapo vienos naftos bendrovės vadovas, o finansų ministras liko tas pats, nurodė šaltinis.

Regioninės galios stovyklos

Buvusio Libijos ginkluotųjų pajėgų karininko O.al Juwali vadovaujami sukilėliai iš vakarinio Zintano regiono atliko svarbų vaidmenį per rugpjūtį surengtą Tripolio puolimą, nulėmusį M.Kadhafi režimo žlugimą, tačiau anksčiau jis nebuvo minimas tarp kandidatų į gynybos ministro postą.

Panašu, jog O.al Juwali šio portfelio pareikalavo, kai jo vadovaujamos pajėgos šeštadienį sučiupo nuversto lyderio sūnų Saif al Islamą, ieškomą Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui.

Gynybos ministro postas laikomas itin svarbiu islamistams, kurie daugelį metų buvo persekiojami M.Kadhafi režimo, o jam žlugus vėl pradėjo stiprinti savo įtaką.

Gynybos ministro postas laikomas itin svarbiu islamistams, kurie daugelį metų buvo persekiojami M.Kadhafi režimo, o jam žlugus vėl pradėjo stiprinti savo įtaką.

„Reuters“ šaltinis sakė, kad LNT sutiko paskirti šalies pasiuntinio prie JT pavaduotoją Ibrahimą Dabbashi užsienio reikalų ministru. Jis išgarsėjo tuojau po sukilimo Libijoje pradžios vasarį, kai nutraukė ryšius su M.Kadhafi ir perėjo į maištininkų pusę.

Tuo tarpu Jungtinėse Valstijos mokslininko karjerą vystęs Ali Tarhouni, per sukilimą grįžęs į Libiją vadovauti naftos ir finansų ministerijoms, neteko naftos ministro portfelio, kuris buvo perduotas vienos naftos įmonės vadovui Hassanui Ziglamui. Tikimasi, kad LNT oficialiai paskelbs naująją ministrų kabineto sudėtį vėliau antradienį.

Pirmadienį paskirtasis ministras Abdurrahimas El Keibas sakė pasirinksiantis geriausius žmones, kurie geriausiai sugebės vesti šalį į demokratiją, o ne turinčius didžiausią politinę įtaką.

„Kompetencija mums bus svarbiausias rodiklis, o tokiu būdu galėsime įtraukti visus Libijos regionus. Jūs tai pamatysite“, – jis sakė per spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo viešinti JAV ambasadorė prie JT Susan Rice.

„Uoliai sieksime sukurti kažką tvirto, darnaus, pajėgaus atlikti darbą“, – pabrėžė A.El Keibas.

Libijos pastangas kurti naujas institucijas temdė įtampa tarp karinių ir regioninių grupuočių, kurios siekia savo vaidmenį nuverčiant M.Kadhafi režimą paversti konkrečia politine galia.

Šią įtampą atskleidžia Saif al Islamo sulaikymas atokioje Libijos dykumoje.

Kovotojai iš Zintano, kurie jį sučiupo šeštadienį, išskraidino buvusio lyderio sūnų Sovietų Sąjungoje pagamintu transporto lėktuvu į savo miestą vakarų Libijos kalnuose ir žada toliau jį ten laikyti, kol bus suformuota centrinė vyriausybė.

Kovotojai teigia norintys užtikrinti Saif al Islamo saugumą. Jo tėvas buvo nužudytas, kai jį praeitą mėnesį kovotojai sučiupo prie diktatoriaus gimtojo miesto Sirto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius