Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marine Le Pen: naujasis Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų veidas

Marine Le Pen yra ne tik Prancūzijos Nacionalinio fronto įkūrėjo duktė, bet ir patyrusi politikė, kuri, kaip naujoji Fronto lyderė, viliasi nušlifuoti rasistine laikomos partijos įvaizdį.
Marine Le Pen
Marine Le Pen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Le Pen papiktino tradicionalistus, kurie laiko ją iškilėle, turėjusia naudos iš savo tėvo padėties. Tačiau ji savo jėgomis pelnė politinių postūmių, o sekmadienį buvo oficialiai paskelbta tėvo įpėdine Nacionalinio fronto (NF) lyderio poste.

Šiai šviesiaplaukei, du kartus išsiskyrusiai ir tris vaikus turinčiai moteriai priskiriami nuopelnai dėl partijos, kurioje nuo pat įsteigimo 1972 metais dominavo kategoriškais komentarais garsėjantis jos tėvas Jeanas–Marie Le Penas, įvaizdžio sušvelninimo.

Jauniausioji J.–M.Le Peno duktė, kuri iš tėvo paveldėjo gilų balsą ir tvirtą smakrą, jam šeštadienį sakant atsisveikinimo kalbą, sėdėjo pirmoje eilėje ir negalėjo suvaldyti ašarų.

42 metų Marine buvo išrinkta į postus vietos ir regioninėse tarybose, o 2004 metais – į Europos Parlamentą. Ji taip pat buvo FN teisinė vadovė, o 2007 metais, tėvui siekiant prezidento posto, tapo savo partijos atstove.

Analitikai ją priskiria Europos kraštutinių dešiniųjų „naujojo amžiaus“ lyderiams, siekiantiems nusikratyti fašistinės savo pirmtakų stigmos.

Jos strategija tokia: neutralizuoti seksistinę, antisemitinę tėvo reputaciją ir susitelkti į antiimigracinę, antiislamišką darbotvarkę kaip pozityvią prancūziškųjų vertybių gynybą.

„Ji įkūnija naują politinę kartą Nacionaliniame fronte, kuri nori jį modernizuoti ir (padaryti taip, kad) jis nebeatrodytų senamadiškas“, – sakė kraštutinių dešiniųjų specialistė Nonna Mayer iš elitinės politologijos mokyklos „Sciences–Po“.

Kritikai sako, kad Marine Le Pen atstovauja tam pačiam senam, tik naujais drabužiais aprengtam Frontui ir naudojasi baltųjų rinkėjų emocijomis dėl Prancūzijos didelės musulmonų bendruomenės.
Kaip ir jos tėvas, ji nevengė kelti pasipiktinimo savo tiesmukais komentarais. Praėjusį mėnesį ji musulmonų meldimąsi Prancūzijos gatvėse prie perpildytų mečečių palygino su nacių okupacija.


„Tai tikrasis kraštutinių dešiniųjų veidas, kuris nė kiek nepasikeitė, ir Marine Le Pen yra tokia pat pavojinga kaip ir Jeanas–Marie Le Penas“, – atkirto Socialistų partijos atstovas Benoit Hamonas. Jeanas–Marie Le Penas šeštadienį gausiai susirinkusiems savo šalininkams sakė esąs įsitikinęs, kad jį lyderio poste pakeisiantis žmogus „atves Nacionalinį frontą į valdžią“.

Marine sako, jog jos gyvenimą visiems laikams paženklino tai, kad ji 1976 metais, būdama vos aštuonerių, matė pasikėsinimą į tėvo gyvybę.

Vienoje knygoje ji aprašė, kaip pabudo, kai bomba Paryžiuje sunaikino namą, kuriame miegojo Le Penų šeima.

„Nuo to momento iš tiesų gyvenau jausdama pavojų, – 2006–aisiais rašė ji. – Tai tapo svarbiu mano aplinkos ir (to), kokia esu, elementu“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius