-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Meksikoje suimtas Šventosios Mirties kulto lyderis (video)

Meksikos policija suėmė Lotynų Amerikoje populiaraus Šventosios Mirties (Santa Muerte) kulto lyderį, kuris, kaip įtaria teisėsaugininkai, dėdamasis grėsmingo narkotikų kontrabandos kartelio „Zetas“ nariu grobė žmones.
Davidas Romo
Davidas Romo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kulto, kuris Šiaurės ir Pietų Amerikoje turi milijonus sekėjų, vienu iš svarbiausių lyderių laikomas Davidas Romo buvo suimtas gruodžio pabaigoje kartu su aštuoniais kitais asmenimis, tarp jų vienu nepilnamečiu. Antradienį jie buvo pristatyti žiniasklaidai Meksikos sostinėje.

42 metų D.Romo kaltinamas padėjęs pagrobti du senyvo amžiaus asmenis ir pervedęs į savo banko sąskaitą gautus išpirkos pinigus nurodė Meksiko generalinė prokuratūra.

„Devyni suimtieji... dėjosi „Zetas“ nariais“, – prokuroras Miguelis Angelis Mancera sakė spaudos konferencijoje.

„Zetas“ yra vienas iš pavojingiausių Meksikoje veikiančių narkotikų kartelių, kurio nariai visoje šalyje jau ketverius metus kovoja su konkurentais ir vyriausybės pajėgomis. Ši Meksiką apėmusi smurto banga nusinešė jau daugiau nei 30 tūkst. žmonių gyvybių.

D.Romo neigia įvykdęs kokių nors nusikaltimų ir sakė, kad jo kultas smerkia smurtą bei nėra niekaip susijęs su narkotikų prekeiviais, tačiau yra atviras visiems.

Šio kulto garbinama Šventoji Mirtis dažniausiai vaizduojama kaip skeletas su dalgiu, apsigobęs balta skraiste ir pasipuošęs karoliais. Sekėjai jai dažnai aukoja tekilos, romo, alaus, cigarečių, grynųjų pinigų, gėlių ir saldumynų ant altorių, papuoštų rožiniais ir žvakėmis.

Kultą, kurio šaknys siejamos su actekų ir majų mirties dievų garbinimu bei senaisiais Europos tikėjimais, smerkia Katalikų Bažnyčia, tačiau daugelis jo sekėjų save laiko katalikais.

Palyginti neseniai išpopuliarėjęs kultas daugeliui atrodo patrauklus, nes tikima, kad Šventoji Mirtis pildo žmonių troškimus, jų nevertindama iš moralės pozicijų.

2006 metų gruodį prie Meksikos vairo stojęs prezidentas Felipe Calderonas pasiuntė policijos pajėgas ir kariuomenę kovoti su šalyje įsigalėjusiomis narkotikų kontrabandininkų gaujomis, tačiau šios pastangos išprovokavo dar didesnę smurto bangą, kuri kelia nerimą Vašingtonui ir užsienio investuotojams.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius