Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 19 /2017 09 20

Meksiką supurtė smarkus žemės drebėjimas: žuvo mažiausiai 217 žmonių, nubudo Popokatepetlio ugnikalnis

Praėjus lygiai 32 metams nuo vieno siaubingiausių žemės drebėjimų Meksikos istorijoje, šalies sostinę ir jos apylinkes antradienį supurtė smarkus žemės drebėjimas, sukėlęs paniką tarp 20 mln. miesto gyventojų. Skelbiama, kad žuvo mažiausiai 217 žmonių, tačiau neabejojama, kad aukų skaičius augs.
Žemės drebėjimas Meksikoje
Žemės drebėjimas Meksikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • JAV geologijos tarnyba nustatė 7,1 balo stiprumo drebėjimą, Meksikos seismologijos institutas nurodė 6,8 balo
  • Aukų skaičius auga ir jau pasiekė 217
  • JAV tarnybos skaičiuoja, kad aukų skaičius gali pasiekti tūkstantį
  • Ši nelaimė primena 1985 metų žemės drebėjimą, kai keturiose Meksikos valstijose žuvo apie 10 tūkstančių žmonių

Papildyta 13.50 val. Meldėsi popiežius

Popiežius Pranciškus trečiadienį kvietė dešimtis tūkstančių tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv. Petro aikštėje, pasimelsti už Meksiką sukrėtusio žemės drebėjimo aukas.

„Šiuo skausmingu momentu noriu išreikšti savo artumą ir pasimelsti už brangius Meksikos žmones“, – ispanų kalba pontifikas kreipėsi į susirinkusiuosius, tarp kurių buvo nemažai piligrimų iš Meksikos. Jis paragino žmones melstis už nelaimės aukas, jų artimuosius ir gelbėtojus.

Papildyta 10.15 val. Apie nukentėjusius lietuvius duomenų nėra

Lietuvos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė neturinti duomenų, kad dėl Meksikoje įvykusio žemės drebėjimo būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

„Reiškiame nuoširdžią užuojautą aukų šeimoms. Siunčiame maldas išgyvenusiems“, – pranešime sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

15min susisiekė su Meksike šiuo metu gyvenančia lietuve menininke Egle Tamulyte-Shaltmira, kuri per žemės drebėjimą nenukentėjo.

„Bėgome iš pastatų, nes jie siūbavo, daiktai krito nuo sienų. Daugybė greitosios pagalbos automobilių, ypač sunku buvo pagyvenusiems žmonėms“, – portalui teigė lietuvė.

Tuo metu Meksikos pareigūnai pranešė, kad aukų skaičius keičiasi – bet ne auga, o leidžiasi. Patikslinta, kad per žemės drebėjimą kol kas žuvo 217 žmonių.

Papildyta 08.48 val. Aukų skaičius perkopė 200

„Reuters“ skelbia, kad žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 224. Šią informaciją oficialiai patvirtino Meksikos vidaus reikalų ministras. Dar po kurio laiko paskelbta apie 226 aukas.

Vien Meksiko mieste žuvo 117 žmonių.

20 mln. gyventojų turinčiame Meksike gelbėtojai ir savanoriai rausėsi mažiausiai 49 sugriuvusių pastatų nuolaužose, ieškodami likusių gyvų žmonių ir aukų kūnų.

Kaip nurodo vietos žiniasklaida, šeimų nariai per susirašinėjimo programėlę „Whatsapp“ gauna žinučių iš savo artimųjų, įstrigusių po griuvėsiais ir maldaujančių juos išgelbėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Meksikoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Meksikoje

Papildyta 08.41 val. Nubudo Popokatepetlio ugnikalnis

Meksiką supurčius smarkiam žemės drebėjimui taip pat išsiveržė netoli sostinės esantis Popokatepetlio ugnikalnis, pranešė šalies žiniasklaida.

Maždaug už 70 km į pietryčius nuo Meksiko esantis ugnikalnis išspjovė dūmų stulpą. Ankstesnis jo suaktyvėjimas užfiksuotas rugpjūčio 22-ąją – tąsyk virš Popokatepetlio pakilo 4 km aukščio dūmų stulpas.

Meksikos seismologai ugnikalnio apylinkėse paskelbė „raudonąjį“ išsiveržimo pavojų.

Papildyta 08.23 val. Plinta vaizdo įrašai

Naujausiais duomenimis, žemės drebėjimo aukų skaičius nesikeičia – 149 žmonės. Tačiau neabejojama, kad šis skaičius didės.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotos žemės drebėjimo akimirkos. Viename tokių įrašų matyti, kaip juda žemė.

Papildyta 07.21 val. Griuvusioje mokykloje žuvo 21 vaikas

Meksikos sostinėje mažiausiai 21 vaikas žuvo antradienį smarkiam žemės drebėjimui sugriovus vieną pradinę mokyklą, pranešė vienas vyriausybės pareigūnas.

„Turime pranešimą apie 25 žuvusius – iš jų 21 vaiką ir keturis suaugusiuosius“, – televizijai „Televisa“ sakė Meksikos švietimo viceministras Javieras Trevino, komentuodamas padėtį Enrique Rebsameno pradinėje mokykloje.

Užuojautas Meksikai socialinėje erdvėje pareiškė buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir kiti šalių lyderiai.

„Rūpinkitės savimi, apkabinu kiekvieną“, – „Twitter“ ispanų kalba rašė B.Obama.

Papildyta 6.10 val. Auga aukų skaičius

Skaičiuojama, kad aukų skaičius jau pasiekė 149. Neabejojama, kad jų skaičius gali augti.

Kaip rašo „The Guardian“, po stipraus žemės drebėjimo buvo dar 11 silpnesnių požeminių smūgių, stipriausias iš jų buvo 4 balų stiprumo.

Meksiko mieste baiminamasi, kad galėjo žūti daug vaikų – čia per žemės drebėjimą sugriuvo mokykla. Pasak pranešimų, kai kurie vaikai iš griuvėsių buvo išgelbėti, tačiau dar nemažai jų yra įstrigusių griuvėsiuose.

Mieste uždarytas oro uostas, viešasis transportas žmones vežioja nemokamai.

JAV tarybos skaičiuoja, kad aukų skaičius gali pasiekti apie tūkstantį.

VIDEO: Meksiką supurtė stiprus žemės drebėjimas

Antras drebėjimas

Nelaimės vietoje šiuo metu dirba gelbėtojų pajėgos ir šimtai savanorių, kurie rausiasi sugriuvusių pastatų griuvėsiuose ir ieško išgyvenusių žmonių arba žuvusiųjų. Vien Meksiko mieste sugriuvo bent 27 pastatai.

Pietuose nuo Meksikos sostinės esančios Morelos valstijos gubernatorius Graco Ramirezas nurodė, jog šioje valstijoje žuvo 42 žmonės.

Dar penki žmonės žuvo Meksiko valstijoje, esančioje vakaruose nuo sostinės tokiu pačiu pavadinimu. Du žmonės žuvo Pueblos miestelyje, esančiame sostinės pietryčiuose.

Meksiko miesto valdžia duomenų apie aukas kol kas nepateikė.

Mažiau nei prieš dvi savaites Meksiką supurtė galingiausias žemės drebėjimas per šimtą metų – 8,2 balo. Per jį žuvo bent 98 žmonės.

Lygiai prieš 32 metus – 1985-ųjų rugsėjo 19 dieną – Meksika patyrė 8 balų žemės drebėjimą. Tuomet žuvusiųjų skaičius siekė apie 9,5 tūkst.

Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba antradienį nustatė 7,1 balo stiprumo drebėjimą, Meksikos seismologijos institutas nurodė 6,8 balo.

Meksikiečiai pranešė, jog žemės drebėjimo epicentras buvo septyni kilometrai nuo Čiautla de Tapijos miesto, esančio kaimyninėje Pueblos valstijoje.

Lygiai prieš 32 metus – 1985-ųjų rugsėjo 19 dieną – Meksika patyrė 8 balų žemės drebėjimą. Tuomet žuvusiųjų skaičius siekė apie 9,5 tūkst.

„Aš tokia susirūpinusi. Negaliu nustoti verkti. Tai toks pats košmaras, kaip 1985 metais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Meksiko centre gyvenanti 52-ejų Georgina Sanchez, prisiminusi daugybės žmonių gyvybių pareikalavusį kitą žemės drebėjimą Meksikoje.

„Mes išbėgome į lauką galvodami, kad viskas aplink mus sugrius“, – kalbėjo 45-erių Lazaro Frutis. Jis pabėgo iš biurų pastato prieš pat jam sugriūvant.

„Blogiausia yra tai, kad mes nieko nežinome apie savo šeimas ar ką nors kitą“, – pridūrė vyras.

Ankstyvą popietę vietos laiku įvykęs žemės drebėjimas daugiausia žalos padarė pietinei Meksiko daliai.

Čia ir aplink miesto centrą kai kurie pastatai visiškai sugriuvo, krintančios nuolaužos taip pat daužė aplink buvusius automobilius.

Pareigūnai nurodė žmonėms vengti rūkyti gatvėse, baiminantis, jog gali užsidegti iš trūkusių vamzdžių į orą patekusios dujos.

Kai kuriose vietose buvo matyti ant apgriuvusių pastatų vaikštantys žmonės, jie ieškojo nelaimės aukų arba išgyvenusiųjų.

„Visi buvo paklaikę“

Ši nelaimė primena 1985 metų žemės drebėjimą, kai keturiose Meksikos valstijose žuvo apie 10 tūkstančių žmonių.

Pareigūnai nurodė žmonėms vengti rūkyti gatvėse, baiminantis, jog gali užsidegti iš trūkusių vamzdžių į orą patekusios dujos.

49-erių Meksiko gyventojas Jorge Lopezas sakė, kad antradienį po drebėjimo nuvyko į mokyklą, kur buvo jo šešiametis ir trimetis vaikai.

„Mes atvykome į mokyklą, ten visi verkė, visi buvo paklaikę, vaikai laikėsi virvės“, – pasakojo vyras.

„Tai nekontroliuojama. Nieko negali padaryti prieš gamtą“, – kalbėjo jis.

Biurų pastatas centrinėje miesto dalyje visiškai sugriuvo. Savanoriai naršė po griuvėsius, ten jau rado tris išgyvenusiuosius.

„Čia yra trys užstrigę žmonės!“ – rėkė viena moteris.

Tuo metu centriniame Romos rajone sugriuvo mokykla.

Liudininkai pranešė, kad dar viena mokykla buvo sugriauta piečiau nuo sostinės esančioje Kuernavakoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius