-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė buvęs kandidatas į JAV prezidentus George'as McGovernas

Buvęs JAV senatorius George'as McGovernas, legendinė liberalų figūra, kuri žadėjo užbaigti Vietnamo karą, bet pralaimėjo 1972-ųjų prezidento rinkimus Richardui Nixonui, sekmadienį, būdamas 90 metų amžiaus, mirė.
George'as McGovernas
George'as McGovernas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeimos pranešime sakoma, kad G.McGovernas mirė maždaug 5 val. 15 min. vietos (13 val. 15 min. Lietuvos) laiku Doerčio slaugos ligoninėje So Folse Pietų Dakotoje, apsuptas šeimos narių ir senų draugų.

G.McGovernas, kuris senatorius buvo tris kadencijas, laikomas žmogumi, įtraukusiu į Demokratų partiją moteris, jaunimą ir mažumas – per kampaniją už Baltuosius rūmus, kuri žlugo paaiškėjus, kad jo kandidatas į viceprezidentus grūmėsi su psichikos liga.

Prezidentas R.Nixonas vėliau nutraukė tiesioginį JAV karinį dalyvavimą Vietname – 1973-iųjų sausį pasirašydamas Paryžiaus taikos susitarimus, bet kitais metais turėjo atsistatydinti užsitraukęs nešlovę dėl „Watergate“ skandalo.

G.McGoverno 1972-ųjų kampanija buvo grindžiama paprastų žmonių judėjimu, kuris padėjo išplėsti Demokratų partiją nuo baltųjų miesto darbininkų ir profesinių sąjungų bazės iki didelės stovyklos, apimančios moteris, mažumas ir studentų aktyvistus.

Billas ir Hillary Clintonai savo politinę karjerą pradėjo dirbdami tai kampanijai, įpusėję vos trečią dešimtį metų, ir daugelis G.McGoverno šalininkų atsimokėjo paslauga per Hillary pirminių rinkimų kovą su Baracku Obama 2008 metais.

G.McGoverno kampanija pasinaudojo didėjusiu nepritarimu Vietnamo karui, bet patyrė mirtiną smūgį, kai iš jos buvo priverstas pasitraukti kandidatas į viceprezidentus, senatorius iš Misūrio Thomas Eagletonas, kuris, kaip paaiškėjo, tris kartus gulėjo ligoninėje ir buvo gydomas elektros šoku.

G.McGovernas pralaimėjo vienu didžiausių skirtumų per visą JAV istoriją. Jis laimėjo tik Masačusetse ir Kolumbijos apygardoje. Terminas „McGovernas liberalas“ mėgstamas respublikonų pajuokos objektas buvo ištisus dešimtmečius.

Tačiau respublikonas R.Nixonas po dvejų metų atsistatydino kilus skandalui dėl įsilaužimo į G.McGoverno partijos būstinę likus mažiau nei penkiems mėnesiams iki jo pralaimėtų rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius