Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14 /16:26

Mirė rusų politikas, istorikas Jurijus Afanasjevas – Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą

Rusijos žiniasklaida praneša, kad eidamas 82-uosius gyvenimo metus po sunkios ligos mirė istorikas, Rusijos valstybinio humanitarinio universiteto įkūrėjas Jurijus Afanasjevas.
Jurijus Afanasjevas
Jurijus Afanasjevas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Mirtis Rusija

J.Afanasjevas dešimtojo dešimtmečio pradžioje buvo vienas iš Rusijos demokratų lyderių. Jo pastangomis Vytautui Landsbergiui Sausio 13-osios naktį pavyko susisiekti su tuomečiu Rusijos Aukščiausios Tarybos pirmininku Borisu Jelcinu.

2011 metais istorikas sakė kalbą Lietuvos Seime. Joje jis džiaugėsi laisvę iškovojusios Lietuvos laimėjimais, tačiau apgailestavo, kad Rusijai nepavyko pažengti taip toli.

2011 metais istorikas sakė kalbą Seime. Joje jis džiaugėsi laisvę iškovojusios Lietuvos laimėjimais, tačiau apgailestavo, kad Rusijai nepavyko pažengti taip toli.

Tuomet jis prisiminė, kad 1991 metų pradžioje Maskvoje vyko vienas didžiausių mitingų, kuriame apie 400 tūkst. žmonių susirinko palaikyti Lietuvos. Tačiau vos po kelių diena „ta spontaniška laisvės trokštanti Maskva daugeliui netikėtai užsivėrė“.

J.Afanasjevas svarstė, kad skirtingus valstybių kelius lėmė skirtintinga istorija: „Lietuvai buvo lemta grįžti į Europą, o Rusijai, kadangi ji ten niekada nebuvo, reikėjo ateiti iš naujo.“

Be to, anot istoriko, skyrėsi šių dviejų šalių visuomenės ir politinis elitas: „1991 metais Rusijoje nebuvo jokios demokratinės revoliucijos. Nebuvo ir jokio perėjimo prie Europos vertybių. Borisas Jelcinas, Jegoras Gaidaras ir Anatolijus Čiubaisas nebuvo nei liberalai, nei demokratai.“

J.Afanasjevo nuomone, žlugus Sovietų Sąjungai Rusija tapo dar mažiau nuspėjama, o dėl to ir pavojingesnė.  

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl rusų istoriko, buvusio „Demokratinės Rusijos“ judėjimo vadovo, Rusijos humanitarinio universiteto įkūrėjo Jurijaus Afanasjevo mirties.

„J.Afanasjevas visada nuoširdžiai džiaugėsi ir didžiavosi Lietuvos laimėjimais ir skaudžiai išgyveno dėl pokyčių Rusijoje, suvaržiusių demokratines jėgas ir laisvės siekius“, - rašoma šalies vadovės užuojautoje, kurią paskelbė Prezidentūra.

Pasak prezidentės, Lietuva visada prisimins „šios iškilios, garbingos asmenybės indėlį, mūsų šaliai siekiant nepriklausomybės“. J.Afanasjevas, kaip politikas ir istorikas, pirmasis Rusijos pertvarkos pradžioje pripažino faktą, kad Baltijos valstybės buvo okupuotos.

Būdamas vienas Rusijos demokratų lyderių, J.Afanasjevas 1991 metų sausio 13-osios naktį sovietų kariniams daliniams šturmuojant televizijos bokštą padėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui susisiekti su Rusijos Federacijos Aukščiausios Tarybos pirmininku Borisu Jelcinu. Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas tuomet į V.Landsbergio skambučius neatsiliepė.

J.Afanasjevo ir jo bendražygės Galinos Starovoitovos bei kitų bičiulių įkvėpti sausio 13-osios rytą po kruvinos nakties Vilniuje į gatves Maskvoje ir Sankt-Peterburge protestuodami išėjo dešimtys tūkstančių rusų, kurie skandavo „Rusijos garbė - Lietuvos garbė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius