Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO patrulis nušovė tris afganų civilius

Pietvakarių Afganistane penktadienį NATO kariškiai nušovė tris civilius ir dar šešis sužeidė, kai važiuojantys afganistaniečiai nepaisė įspėjamųjų šūvių ir nesustojo, pranešė kariškiai.
Ginklas
Ginklas / Photos.com nuotr.
Temos: 1 NATO

Mikroautobusui lekiant tiesiai į juos ir nepaisant įspėjamųjų šūvių, kariškiai pasinaudojo „būtinosios ginties“ teise ir atidengė ugnį, sakoma Aljanso pranešime.

JAV ir NATO karinės pajėgos savo konvojų žymi įspėjamaisiais ženklais, kurie, baiminantis mirtininkų išpuolių, nurodo afganistaniečiams vairuotojams laikytis atokiau.

„Trys afganistaniečiai žuvo šį rytą Vardako provincijos Sajedo Abado rajone per incidentą "panaudojus karinę jėgą“, – sakoma pranešime.

Patrulis pirmiausia šūviais į orą perspėjo juos, bet, vairuotojui nesustojus, ėmė šaudyti į mikroautobuso variklį.

„Tačiau mikroautobusas toliau artėjo prie kariškių. Tada kariškiai savigynos tikslais ėmė šaudyti į patį mikroautobusą“, – sakoma pareiškime.

Pareiškime nurodoma, kad kariškiai pasirūpino sužeistaisiais vietoje ir vėliau koalicijos lėktuvu evakavo juos į tarptautinę karo ligoninę.

Vardako provincijos gubernatorius parvirtino šį incidentą ir sakė, kad buvo sužeisti šeši civiliai gyventojai.

Incidentai, kuriuose nukenčia civiliai gyventojai pernelyg priartėję prie NATO Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) kariškių, konvojų ar bazių nekreipdami dėmesio į įspėjimus, yra gana dažnas reiškinys.

Daugybė civilių atsitiktinai žūva nuo tarptautinių pajėgų aviacijos, apšaudant talibų ir kitų kovotojų pozicijas.

Šeši Afganistano policininkai ir vienas civilis gyventojas žuvo trečiadienį, kai talibų kovotojus persekiojančios JAV vadovaujamos pajėgos taikydamos į talibų vadą per klaidą subombardavo policijos postą pietinėje Zabulo provincijoje.

Prezidento Hamido Karzai vyriausybė kelis kartus kreipėsi į kariškius, ragindamas peržiūrėti jų karinių operacijų taisykles tam, kad nesikartotų panašūs incidentai. Vyriausybė perspėjo, kad tokie įvykiai tiktai nustato afganistaniečius prieš tarptautines pajėgas.

Šių metų rugpjūtį daugiau kaip 90 civilių, kurių dauguma buvo vaikai, žuvo per JAV lėktuvų antskrydį prieš talibams artimus kovotojus šalies vakarinėje Herato provincijoje.

Afganistane yra dislokuota apie 70 tūkst. tarptautinių pajėgų karių, įskaitant ir NATO kariškius, kurie nuo 2001 metų kovoja su talibų vadovaujamais sukilėliais.

Talibanas šalį valdė nuo 1996 iki 2001 metų. Po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas talibus iš valdžios Afganistane išstūmė JAV vadovaujama karinė invazija. Jie buvo kaltinami tuo, kad šalyje įkūrė „Al-Qaeda“ kovotojų treniravimo bazes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius