-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neribota fantazija: ilgiausi ir trumpiausi pasaulio vietovardžių pavadinimai

Tai, kad žmonių fantazija neribota, galima įsitikinti įvairiose gyvenimo sferose (deja, dažniausiai politikoje), tačiau itin išradingi pasaulio gyventojai pasirodo vadindami savo miestus ir miestelius, kalvas, ežerus, kitas vietoves. Jau rašėme apie tokius kurioziškus vietovardžius kaip „Fucking“ Austrijoje, o šįkart pažvelkime, kokie ilgiausi ir kokie trumpiausi pasaulio miestų pavadinimai.
Įvažiavimas į miestelį.
Įvažiavimas į miestelį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rekordininkai – tailandiečiai

Tailando karalystės sostinė Bankokas prieš kelis šimtus metų temų mažas žvejų kaimelis prie Čao Phraja upės. Svarbesniu jis tapo 1350 m. įsikūrus Ajutthajos karalystei. Visiems pasaulio turistams gerai žinomas Bankoko pavadinimas greičiausiai kilęs nuo tajų kalbos žodžių „bang“ bei „makok“ ir reiškia „miestelis prie upės, kuriame auga alyvmedžiai“.

Dabar tai – jau ne miestelis, o megapolis, kuriame gyvena apie 10 milijonų žmonių. Pirmasis Siamo (vėliau pervadinto į Tailandą) karalius Rama I prieš du šimtmečius miestą pavadino beprotiškai ilgu vardu: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Pietinėje Hawke’s Bay dalyje yra 305 m. aukščio kalva, kurios pavadinimas – Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu.

Į „Gineso rekordų knygą“ įrašyto pavadinimo reikšmė maždaug tokia: „Angelų miestas, didysis miestas, amžininasis brangakmenio miestas, nepalaužiamas Dievo Indros miestas, didžioji pasaulio sostinė, turinti devynis tauriuosius brangakmenius, laimingasis miestas, turtingas milžiniškais Karaliaus rūmais, kurie primena rojų, kuriame valdo reinkarnavęsis dievas, miestas, duotas Indros ir pastatytas Višnukarmo“.

Viršvakarma – induizmo amatininkų ir architektų dievybė, „Visatos statytojas“. Kasdienėje kalboje šį iš 21 žodžio sudarytą pavadinimą tajai trumpina į Krung Thep, kitaip tariant „Angelų miestą“. Vadinasi, Bankokas – tarsi Azijos Los Angeles.

Beje, kaip bebūtų liūdna, tajų vaikams privaloma mokykloje išmokti pilną Bankoko pavadinimą, nors jo prasmę nedaug kas supranta – nemažai žodžių yra archaiški, be to, jie nėra tajų kalba. Ilgiausias pasaulyje miesto pavadinimas sudarytas ir sanskrito ir pali kalbų žodžių.

Kad būtų lengviau išmokti „Angelų miesto“ pavadinimą, žymūs tajų dainininkai broliai Asanee ir Wasanas Čotikulai 1989 m. Tailando sostinei sukūrė dainą, kurioje šį pavadinimą kartoja.

Konkurentai su humoro jausmu

Naujosios Zelandijos gyventojai stengiasi neatsilikti nuo tailandiečių ir taip pat nori būti rekordininkais. Pietinėje Hawke’s Bay dalyje yra 305 m. aukščio kalva, kurios pavadinimas – Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu. Šis pavadinimas maorių kalba reiškia „Kalva, ant kurios fleita groja Tamatea – tas, kuris atkeliavo iš toli, turėjo apipjaustytą penį, įsidrėskė savo kelius kopdamas į kalnus ir krito ant žemės pas savo mylimąją“.

Sutrumpintai šią egzotiškai pavadintą kalvą naujazelandiečiai vadina Taumata. Beje, ilgąjį pavadinimą savo dainose yra panaudojęs Naujosios Zelandijos bardas Peteris Cape’as ir britų grupė „Quantum Jump“.

Ilgiausias vietovardis JAV (45 raidės) – Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg ežeras Websteryje, Masačiūsetse, esantis netoli Konektikuto sienos ir užimantis 5,83 kv. km plotą. Paprastai jį žmonės vadina Webster Lake.

Ežero pavadinimas, kaip ir didelė dalis Amerikos vietovardžių, kilęs iš vienos indėnų genties kalbos. Tiksliau – tai nipmukų kalbos frazė, reiškianti „Žvejojimo vieta prie sienos“. Pavadinimo esmė paprasta – šioje vietoje kirsdavosi kelių genčių teritorijos. Tiesa, „The Webster Times“ redaktorius Larry’is Daly’is trečiajame XX a. dešimtmetyje rašė apie minėtą ežerą ir jo pavadinimą išvertė humoristiškai: „Jūs žvejojate savo pusėje, aš žvejoju savo pusėje, o viduryje nežvejoja niekas“.

Nipmukai gimtąja algonkinų kalba vadinami nipnetais, „šviežio vandens žmonėmis“.

Trečioje ilgiausių vietovardžių-rekordininkų lentelės vietoje – Šiaurės Velse esantis miestelis, kurio pavadinimas (58 raidės, tačiau valų abėcėlėje – tik 51) – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, sutrumpintai vadinamas Llanfairpwll. Jame gyvena apie 3000 žmonių, iš kurių trys ketvirtadaliai kalba senąja keltiškąja valų (cymraeg) kalba. Šis vietovardis mėgstamas turistų, kurie sustoja geležinkelio stotyje ir fotografuoja miestelio pavadinimą. O jis reiškia „Šv. Marijos bažnyčia baltojo lazdyno dauboje netoli greito vandens sūkurio ir Šv. Tysilijaus raudonojo urvo bažnyčia“.

Rekordininkai (pavadinimai iš vienos raidės) – net keli. Tai – miesteliai Norvegijoje ir Švedijoje, pavadinimu Ä (tariama „O“, tai reiškia „upė“). Tokių priskaičiuojama net 9 (iš jų 8 – Norvegijoje).

Tarp rekordininkų yra ir Australijoje esanti kalva, pavadinimu Mamungkukumpurangkuntjunya. Pitjantjatjaros genties (jos žmonių tėra 2500) kalba tai reiškia „vieta, kur šlapinasi velnias“.

Ilgiausias vietovardis Airijoje – Muiceanach Idir Dhá Sháile (angliškas variantas – Muckanaghederdauhaulia), „kiaulių pelkė tarp dviejų jūrų“. Tai – nedidelis iškyšulys prie Camus įlankos.

Trumpiausi vietovardžių pavadinimai

Ko jau ko, o miestelių trumpais pavadinimais pasaulyje netrūksta. Suprantama, juk taip gyventi patogiau!

Rekordininkai (pavadinimai iš vienos raidės) – net keli. Tai – miesteliai Norvegijoje ir Švedijoje, pavadinimu Ä (tariama „O“, tai reiškia „upė“). Tokių priskaičiuojama net 9 (iš jų 8 – Norvegijoje).

Šiaurinėje Estijoje yra kaimas Aa, kuriame gyvena apie 200 žmonių. Beje, Aa pirmąsyk paminėtas Danijos šaltiniuose dar 1241 m.

Prancūzijoje, Belgijoje ir Nyderlanduose yra upės, pavadintos Aa (senąja olandų kalba tai taip pat reiškia „upė“).

Čekijoje yra miestelis, pavadinimu Aš, įkurtas dar 11 amžiuje vokiečių kolonistų (jie miestelį vadino Asch). Įdomu ir tai, kad miestelis yra 666 m aukštyje. Jame gyvena apie 13 tūkstančių žmonių.

Tarp trumpiausių pasaulio vietovardžių – ir Lincoln City (Oregono valstija) esanti trumpiausia pasaulyje (134 m) upė pavadinimu D (D River). Panamoje yra miestelis U, Prancūzijoje ir Aliaskoje – Y.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius