-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuverstas Kirgizijos prezidentas Bakijevas pareiškė tebesąs šalies vadovas (atnaujinta 14.59 val.)

Nuverstas Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas, kuris šiuo metu yra suradęs prieglobstį Baltarusijoje, pareiškė nepripažįstąs savo atsistatydinimo iš neramumų krečiamos Centrinės Azijos šalies vadovo posto.
Kurmanbekas Bakijevas savo šalininkų mitinge Džalalabade
Kurmanbekas Bakijevas savo šalininkų mitinge Džalalabade / AFP/„Scanpix“ nuotr.

K.Bakijevas buvo nuverstas balandžio 7 dieną per maištą, kuris Kirgizijos sostinėje Biškeke nusinešė 85 žmonių gyvybes. Į kaimyninį Kazachstaną pabėgęs nuverstas lyderis anksčiau šią savaitę su šeima persikėlė į Baltarusijos sostinę Minską, kur jį pakvietė Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka.

Pirmą kartą po pasitraukimo į užsienį kalbėjęs K.Bakijevas sakė neketinantis pasiduoti, taip pat pareiškė, jog dar neatsistatydino iš prezidento posto.

„Aš, kaip Kirgizijos prezidentas ir konstitucijos garantas, neatsisakau atsakomybės už katastrofą, kurią išgyvena mano tauta, ir esu pasiryžęs prisiimti atsakomybę“, – pareiškė K.Bakijevas trečiadienį Minske NVS būstinėje.

Jis sakė žurnalistams, kad tebėra „teisėtas Kirgizijos prezidentas“, taip pat vadino šiuo metu jo šalį kontroliuojančią laikinąją vyriausybę apsišaukėlių gauja.

Kreipdamasis į pasaulio bendriją jis paragino „nepripažinti nelegitiminės valdžios gaujos“.

„Kirgizijos piliečiai, netikėkite, kad jūs vieniši, aš padarysiu viską, kad į Kirgiziją grįžtų konstitucinė tvarka. Aš neleisiu, kad banditai nulemtų tautos likimą“, – sakė K.Bakijevas.

Tuo tarpu laikinoji Kirgizijos vyriausybė tvirtina, kad K.Bakijevas pasirašė atsistatydinimo raštą prieš išvykdamas iš šalies. Jungtinės Valstijos ir Rusija tarpininkavo derybose dėl leidimo jam išvykti į užsienį.

„Suvokdamas savo atsakomybę dėl tautos ateities ir šalies vientisumo išsaugojimo... skelbiu savo atsistatydinimą“, – sakoma tame rašte, pasak laikinosios vyriausybės vadovės Rozos Otunbajevos.
Tačiau trečiadienį K.Bakijevas sakė jokiu būtų neketinantis atsistatydinti. „Nėra jėgos, kuri gali sustabdyti mane, tik mirtis gali mane sustabdyti“, – pabrėžė jis.

Pasak nuverstojo lyderio, „Kirgizija nebus niekieno kolonija, ji toliau kurs nepriklausomą demokratinę valstybę“.

K.Bakijevas pridūrė esantis „pasiruošęs prisiimti teisinę atsakomybę“, tačiau neaišku, ar jis turėjo omenyje atsakomybę už smurtą Biškeke, dėl kurio jį kaltina naujoji Kirgizijos vyriausybė. Pastaroji išreiškė viltį, kad Baltarusija saugos K.Bakijevą, kol bus pradėtas jo išdavimo procesas.

Jis pavadino tai, kas vyksta Kirgizijoje, „baisia tragedija“, kai „gauja apsišaukėlių pasiskelbė esanti valdžia ir savavaliauja, žudo taikius žmones, griauna būstus“.

„Plėšimai ir smurtas tampa gyvenimo norma, šalis nublokšta keliasdešimt metų atgal“, – sakė K.Bakijevas ir ir pridūrė, kad nėra „ pasirengęs paklusti banditams ir palikti tautą nelaimėje“.

„2010 metų balandžio 7 dieną remdamasis konstitucija prezidento įsaku aš įvedžiau nepaprastąją padėtį kai kuriuose šalies regionuose. Aš noriu, jog kiekvienas Kirgizijos gyventojas žinotų, kad vykdydamas gaujos įsakymus jis atsiduria už įstatymo ribų ir tampa nusikaltimo bendrininku su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Bausmė už nusikaltimus neišvengiama“, – sakė jis.

„Aš primygtinai reikalauju surengti nepriklausomą tarptautinį tyrimą ir nubausti žmonių žūties kaltininkus“, – pabrėžė K.Bakijevas.

Nuverstas lyderis taip pat paragino tarptautinę bendruomenę nepripažinti Kirgizijos laikinosios vyriausybės, kuri paskelbė, kad po šešių mėnesių įvyks parlamento ir prezidento rinkimai, taip pat bus parengtas naujos konstitucijos projektas.

Kirgizijos laikinoji vyriausybė sunkiai mėgina užkirsti kelią panikai ir naujoms riaušėms po to, kai per etninius susirėmimus sostinės apylinkėse šią savaitę jau žuvo penki žmonės.

Sumaišties ir smurto grėsmė neturtingiausioje Centrinės Azijos valstybėje auga nesiimant ryžtingų veiksmų nepripažintai vyriausybei, kuri paėmė valdžią balandžio 7 dieną.

Be plėšikautojų, naujai Kirgizijos valdžiai tenka tramdyti K.Bakijevo šalininkų pasipriešinimą šalies pietuose ir milicijos protestus.

Didėjanti įtampa verčia nervintis gretimas valstybes, taip pat Rusiją, JAV ir ESBO, kurios pritarė K.Bakijevo ištrėmimui, siekdamos užkirsti kelią galimam pilietiniam karui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius