Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama pripažįsta, kad susimovė dėl sveikatos apsaugos sekretoriaus

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pripažino, kad susimovė dėl paskirtojo sveikatos apsaugos sekretoriaus Tomo Daschle'o, kuris dėl asmeninių su mokesčiais susijusių klaidų atsisakė šio posto.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ministerija

Buvęs JAV Senato daugumos lyderis Tomas Daschle'as antradienį paprašė atšaukti jo paskyrimą į prezidento Baracko Obamos sveikatos apsaugos sekretoriaus postą ir sakė, kad nenori būti kliuviniu, kai mokesčių klaidų išaiškinimo tarnyba privertė jį sumokėti 140 tūkst. dolerių (372 tūkst. litų) laiku nesumokėtų mokesčių.

Nenoriu siųsti Amerikos žmonėms signalo, kad yra dvejopi standartai: vieni – įtakingiems žmonėms, o kiti – paprastiems žmonėms, kurie dirba kiekvieną dieną ir moka savo mokesčius, – interviu CNN sakė B.Obama.

T.Daschle'as taip pat neužims posto Baltuosiuose rūmuose, kur turėjo dirbti tuo pačiu metu ir vadovauti didelei brangios JAV sveikatos priežiūros sistemos reformai.

Kol kas blogiausią savo darbo Baltuosiuose rūmuose dieną B.Obama neteko ir kito paskirto pareigūno – Nancy Killefer, kurią buvo paskyręs tvarkyti Vyriausybės biudžeto ir kurios skyrimą vadino vienu svarbiausių. Ji taip pat pasitraukė dėl mokesčių problemų.

Tie du pasitraukimai metė šešėlį ant B.Obamos bandymo per interviu televizijoms pristatyti savo ekonomikos skatinimo planą ir atspindi potencialius pavojus, su kuriais gali susidurti pažadėjęs naują etiškos Vyriausybės erą.

„Nenoriu siųsti Amerikos žmonėms signalo, kad yra dvejopi standartai: vieni – įtakingiems žmonėms, o kiti – paprastiems žmonėms, kurie dirba kiekvieną dieną ir moka savo mokesčius“, – interviu CNN sakė B.Obama.

„Manau, kad tai buvo klaida. Manau, susimoviau. Žinot, prisiimu už tai atsakomybę ir mes užtikrinsime, jog sutvarkysime viską taip, kad tai daugiau nepasikartotų“, – sakė jis.

B.Obama tikėjosi didinti spaudimą senatoriams, aptarinėjantiems jo ambicingą ekonomikos skatinimo planą, bet  buvo priverstas atsakinėti į klausimus apie etiką.

Anksčiau B.Obama sakė, jog apgailestaudamas sutiko su T.Daschle'o – vieno pirmųjų jo šalininkų – sprendimu. Buvęs Senato daugumos lyderis T.Daschle'as nusprendė, kad negali išvengti triukšmo dėl to, kad turėjo sumokėti 128 tūkst. dolerių (340 tūkst. litų) laiku nesumokėtų mokesčių ir maždaug 12 tūkst. dolerių (31,9 tūkst. litų) palūkanų.

T.Daschle'as sakė, kad nenori būti kliuvinys ambicingiems B.Obamos planams reformuoti sveikatos priežiūros sistemą.

„Ant kortos pastatyti gyvenimai ir pragyvenimo šaltiniai“, – sakė jis Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime, nors daugelis jo buvusių kolegų Senate tvirtino, kad šį triukšmą buvo galima nuraminti ir kad jo skyrimas tikriausiai būtų buvęs patvirtintas.

T.Daschle'as pasitraukė kelios valandos po to, kai savo paskyrimą atšaukė B.Obamos paskirtoji Baltųjų rūmų biudžeto tvarkytoja N.Killefer. Pranešama, jog ji pasitraukė, nes anksčiau yra nesumokėjusi nedarbo mokesčių už pagalbą namų ūkyje.

Iždo sekretorius Timas Geithneris anksčiau atlaikė audrą dėl savo paties nesumokėtų mokesčių, nors jo patvirtinimas ir užtruko. Galiausiai praėjusią savaitę jis buvo prisaikdintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius