Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Afrikos Respublikoje išbarstyta dalis Mahatmos Gandhi pelenų

Praėjus šešiems dešimtmečiams po Indijos nacionalinio išsivadavimo judėjimo lyderio Mohando K.Gandhi mirties, dalis jo kūno pelenų šeštadienį buvo išbarstyti Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), ant Indijos vandenyno kranto.
Barstomi M.K.Gandhi pelenai
Barstomi M.K.Gandhi pelenai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Minint 62-ąsias M.K.Ghandi mirties metines, ankstų rytą PAR rytiniame uostamiestyje Durbane įvyko ceremonija, per kurią į jūrą buvo paleistas vainikas su degančiomis žvakėmis.

M.K.Ghandi, dar žinomas kaip Mahatma (didžioji siela), britų kolonijose Pietų Afrikoje gyveno 21 metus ir ten suformulavo kai kuriuos savo filosofijos teiginius.

Šį nesmurtinio pasipriešinimo politikos šalininką 1948 metais Delyje nušovė vienas hinduistų fanatikas. M.KGhandi kūnas buvo sudegintas, o pelenai padalinti ir išsiuntinėti į įvairias vietas Indijoje ir kitose šalyse.

Dalis šių pelenų buvo išsaugoti, o ne išbarstyti, kaip buvo numatyta. 2007 metais vienas verslininkas, kurio tėvas buvo Mahatmos draugas, perdavė jo išsaugotus pelenus Mumbajuje veikiančiam Ghandi muziejui. Tie pelenai buvo išbarstyti vandenyne prie Mumbajaus 2008 metais.

1997 metais Indijos šiaurėje vieno banko saugykloje rasti M.KGhandi pelenai buvo išbarstyti Gangos ir Jamunos upių santakoje, kurią hinduistai laiko šventa.

Iškart po atvykimo į Pietų Afriką 1893 metais, M.K.Gandhi, kuris tuos metu buvo jaunas teisininkas, buvo išmestas iš traukinio, kai atsisakė užleisti vietą vienam baltajam keleiviui ir persėsti į 3-osios klasės vagoną, nors turėjo galiojantį 1-osios klasės bilietą. Šis ir kiti diskriminacijos incidentai paskatino jį įsitraukti į kovą už žmogaus teises.

Būdamas 46 metų, M.K.Gandhi grįžo į Indiją ir padėjo jai iškovoti nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius