-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 23 /21:34

Tris gyvybes nusinešęs išpuolis Prancūzijoje: atsakomybę prisiėmė IS

Pietų Prancūzijoje ginkluotam užpuolikui, pasiskelbusiam džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ nariu, penktadienį pagrobus įkaitų viename prekybos centre žuvo trys žmonės, sužeista buvo 16, o užpuolikas buvo nukautas, pranešė saugumo šaltinis ir miesto valdžia.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies žiniasklaidos teigimu, vyras iš pradžių istoriniame Karkasono mieste pradėjo šaudyti į bėgiojusius policininkus. Vienas pareigūnas buvo sužeistas, tačiau jo gyvybei pavojus negresia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje

Vėliau pranešta, kad užpuolikas, prieš pradėdamas šaudyti į neginkluotus policininkus, bandė juos pervažiuoti automobiliu.

Netrukus specialiosios pajėgos jau turėjo skubėti prie prekybos centro „Super U“ mažesniame Trebo miestelyje, kur šaulys paėmė kelis žmones įkaitais.

Vienas pareigūnas sakė, kad užpuolikas į prekybos centrą įžengė apie 11.15 val. vietos laiku, ir tuomet pasigirdo šūviai. Policija atitvėrė teritoriją, kur atskubėjo šimtai pareigūnų, kurie apsupo pastatą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje

Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as paskelbė, kad situacija „rimta“, o policija paskelbė, kad incidentas vertinamas kaip teroristinis išpuolis.

Tiesa, Trebo meras Ericas Menassi jau suskubo paskelbti, kad įkaitus prekybos centre paėmęs užpuolikas buvo nukautas. Vis dėlto taip pat skelbiama, kad įkaitus paleidęs šaulys prekybos centre palaiko ryšį su Prancūzijos saugumo pajėgų pareigūnu.

Skelbiama, kad daugelis prekybos centro darbuotojų ir pirkėjų spėjo pabėgti. Įkaitais, regis, buvo paimti 8 žmonės.

„Twitter“ nuotr./Prancūzijos pietuose – išpuoliai
„Twitter“ nuotr./Prancūzijos pietuose – išpuoliai

Vietos prokuroras jau paskelbė, kad užpuolikas, paėmęs įkaitų, teigė esantis susijęs su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“. Kaip skelbia leidinys „Le Depeche du Midi“ šauliui – apie 30 metų. Jis – greičiausiai marokietis. Prancūzų televizija LCI pranešė, kad užpuolikas reikalavo paleisti į laisvę 2015-ųjų lapkričio 13 dienos teroro aktų Paryžiuje įtariamąjį Salahą Abdeslamą.

Jis su savimi turėjo vieną ar dvi granatas ir esą teigia norintis „atkeršyti už Siriją“. Pradėdamas šaudyti, jis sušuko „Allahu Akbar!“.

Jei ryšys tarp užpuoliko ir „Islamo valstybės“ pasitvirtins, ši ataka taps pirmuoju rimtu teroristiniu išpuoliu Prancūzijoje nuo praėjusių metų gegužės, kai šalies prezidentu buvo išrinktas Emmanuelis Macronas.

Daug mėnesių Prancūzijoje galiojusi nepaprastoji padėtis pernai spalį buvo pagaliau atšaukta, bet kariai toliau budi transporto mazguose ir aplink turistų lankomus objektus.

VIDEO: Drama Pietų Prancūzijoje: mažiausiai du žmonės žuvo

ES užuojauta

Europos Sąjunga reiškia visišką palaikymą prancūzams po virtinės atakų penktadienį Prancūzijoje, pareiškė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris.

„Prancūzija vėl ištikta bailaus ir kruvino akto, – kalbėjo per spaudos konferenciją ES viršūnių susitikimo renginyje J.-C.Junckeris. – Visi mes užjaučiame ir palaikome Prancūzijos valdžią ir Prancūzijos žmones“.

IS prisiėmė atsakomybę

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) penktadienį prisiėmė atsakomybę už šaudymus ir įkaitų dramą pietų Prancūzijoje, pranešė grupuotės propagandos agentūra „Amaq“.

„Trebe pietų Prancūzijoje atakavęs asmuo yra „Islamo valstybės“ karys, vykdęs operaciją, reaguodamas į raginimą pulti valstybes“, priklausančias su džihadistais kovojančiai tarptautinei koalicijai, sakoma „Amaq“ pranešime, išplatintame per momentinio susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

Užpuolikas nelaikytas ekstremistu

Prancūzijos pietuose penktadienį tris žmones nušovęs ir įkaitus paėmęs vyras buvo žinomas policijai, bet nemanyta, kad jis galėjo kelti teroro grėsmę, sakė vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas.

Pasak jo, policininkų nukautas užpuolikas yra 26-erių Redouane'as Lakdimas, laikytas smulkiu narkotikų prekeiviu.

„Policijai jis buvo žinomas dėl smulkių nusikaltimų, mes stebėjome jį ir nemanėme, kad jis radikalizuotas“, – sakė G.Collomb'as, atvykęs įkaitų dramos vietą Trebo mieste netoli Karkasono.

„Jis jau buvo stebimas, kai staiga nutarė veikti“, – pridūrė ministras.

Saugumo šaltiniai sakė, kad tas užpuolikas kilęs iš Maroko ir buvęs įtariamų islamo ekstremistų sąraše, bet G. Colombas nepatvirtino jo tautybės.

Prancūzijos prezidentas E.Macronas penktadienio vakarą patvirtino, kad užpuolikas nušovė tris žmones ir sužeidė 16 asmenų.

Pasak prezidento, pareigūnai aiškinasi, kaip įtariamasis R.Lakdimas gavo ginklą, iš kurio penktadienį šaudė Trebo ir Karkasonės miestuose.

Pareigūnų teigimu, 26 metų užpuolikas Karkasonėje pagrobė automobilį ir nužudė vieną žmogų.

Liudininkai sakė, kad Trebo prekybos centre paėmęs grupę žmonių įkaitais, jis šaukė „Allahu Akbar“ ir tvirtino norįs atkeršyti už „savo brolius Sirijoje“. Galiausiai jis sutiko prekybos centre paleisti įkaitus, į pastarųjų vietą pasisiūlius vienam policininkui.

Po susitikimo Vidaus reikalų ministerijoje E. Macronas gyrė šio policininko drąsą ir sakė, kad „jis išgelbėjo gyvybių“. Pareigūnas buvo sunkiai sužeistas, jo būklei gresia pavojus, nurodė Prancūzijos lyderis.

Policininkų nukautas užpuolikas iki šiol laikytas smulkiu narkotikų prekeiviu. Detektyvai taip pat bandys sužinoti, kaip ir kada įtariamasis radikalizavosi, sakė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius