Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 11 /16:33

Rusijoje – šaudynės Kazanės mokykloje, skelbiama apie devynias aukas

Nors naujienų agentūros minėjo didesnius skaičius, per šaudynes Rusijos Kazanės mokykloje žuvo septyni žmonės, dar 16 nukentėjo, antradienį pranešė Tatarstano vadovas Rustamas Minnichanovas.
Temos: 2 Rusija Šaudynės

„Netekome septynių vaikų, keturių berniukų ir trijų mergaičių. Taip pat netekome vieno mokytojo ir darbuotojos moters“, – žurnalistams sakė R. Minichanovas.

Pasak jo, šiuo metu 18 sužeistų vaikų gydomi respublikinėje vaikų ligoninėje, tarp jų esama pašautų ir patyrusių kaulų lūžių. Trys pašauti suaugusieji gydomi kitose Kazanės ligoninėse.

Tatarstano prezidentas sakė, kad užpuolikas bendrininkų neturėjo.

Rusijos tyrimų komitetas, pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl nužudymo.

Nors Rusijos žiniasklaidos priemonės anksčiau skelbė apie 11 aukų ir du šaulius, R.Minnichanovas pranešė, kad užpuolikas – 19-metis – veikė vienas.

VIDEO: Tragedija Rusijos mokykloje: ginkluotas 19-metis pradėjo šaudynes – žuvo 7 vaikai ir mokytoja

Anksčiau skelbta, kad vienas 17-metis paauglys buvo sulaikytas, kitas esą buvo izoliuotas arba užsibarikadavo viršutiniame mokyklos pastato aukšte. TASS vėliau pranešė, kad antrasis užpuolikas buvo „neutralizuotas“.

„Visi pradėjo bruzdėti ir raginti uždaryti duris. Po minutės ir direktorius ėmė šaukti: „Uždarome duris!“ Uždarėme duris ir po poros minučių mums pasakė, kad mūsų mokykloje – šitie velniai. Mačiau, kaip vieną išveda, kitas nusišovė.

8A klasėje – septyni žmonės nušauti. Ir viskas. Išėjome už 10-15 minučių. Nešokau pro langą. Norėjau, bet mokytoja iškart uždarė langą. Tada pradėjo belstis policija ir mes atidarėme duris“, – pasakojo aštuntokas Sergejus.

Šoko pro langus

Vaizdo įraše matyti, kaip iš mokyklos išvedamas suimtas įtariamas šaulys:

Yra pranešimų apie sprogimus, tačiau jie jau griaudėjo policijai vykdant savąją operaciją. Rusijos spauda anksčiau skelbė, kad nežinomas skaičius žmonių paimti įkaitais.

„Buvau klasėje, pirmiausia išgirdau sprogimą, paskui – šūvius“, – TASS cituoja vieną mokytoją.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Šaudynės Rusijos Kazanės mokykloje
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Šaudynės Rusijos Kazanės mokykloje

Kitas šaltinis, kurį cituoja agentūra „RIA Novosti“, teigė girdėjęs sprogimą ir matęs iš pastato kylančius dūmus.

Internete plinta kraupūs vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip nuo šūvių bėgantys vaikai šoka pro mokyklos langus. Skelbiama, kad mažiausiai du taip pro langus iššokę mokiniai žuvo.

Portalas „Baza“ praneša, kad šaulys – Ilnazas Galiavijevas. Jis anksčiau mokėsi šioje Kazanės mokykloje. R.Minnichanovas netrukus pranešė, kad I.Galiavijevas turėjo leidimą laikyti šaunamąjį ginklą.

R.Minnichanovas, atvykęs prie gimnazijos sakė, kad įvyko „didelė tragedija“.

„Pajėgos yra dislokuotos. Žinoma, viskas, ko reikia, bus suteikta tiek mokyklai, tiek šeimoms. Šiandien įvyko didžiulė tragedija visai mūsų respublikai, mūsų šaliai. Mes labai apgailestaujame, kad taip atsitiko“, – sakė jis žurnalistams.

Skelbiama apie daugiau nei 30 sužeistųjų. Mažiausiai keturi iš jų buvo nugabenti į reanimaciją su šautinėmis žaizdomis. Mokyklos pastatas atitvertas, mokiniai evakuoti į netoliese esantį vaikų darželį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

V.Putinas antradienį taip pat nurodė peržiūrėti šalies ginklų kontrolės įstatymus, centrinį Kazanės miestą sukrėtus mažiausiai aštuonių gyvybių pareikalavusioms šaudynėms vienoje mokykloje.

„Prezidentas įsakė skubiai parengti naują nuostatą dėl ginklų rūšių, kurie gali būti civilių rankose, atsižvelgiant į ginklą“, panaudotą per išpuolį, žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Saugumo priemonės sustiprintos visose Kazanės švietimo įstaigose. Įėjimas į miesto švietimo įstaigas yra ribojamas.

Anot „Baza“, policija taip pat skubėjo į pastatą Tuganliko gatvėje – esą sulaikytas šaulys pareiškė ten palikęs sprogmenį.

Pašalintas studentas

Kazanėje įsikūręs verslo vadybos universitetas TISBI nurodė naujienų agentūrai „Interfax“, kad užpuolikas studijavo šioje aukštojoje mokykloje, bet balandį iš jos buvo pašalintas.

„Ilnazas Galiavijevas buvo TISBI koledžo 4-o kurso studentas. 2021 metų balandį jis dėl akademinių skolų buvo pašalintas“, – sakė universiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad „kol mokėsi, [I.Galiavijevas] buvo ramus ir nekonfliktuojantis studentas“.

„Visada būdavo tvarkingas ir ramus, pagarbiai elgėsi su bendrakursiais ir dėstytojais“, – nurodė atstovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Šaudynės Rusijos Kazanės mokykloje
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Šaudynės Rusijos Kazanės mokykloje

„Nuo gruodžio Ilnazas atliko mokomąją ir gamybinę praktiką; nuo sausio jis nesirodė koledže, nebepalaikė ryšių su grupės kuratoriumi, – sakė „Interfax“ pašnekovas. – Į gamybinės praktikos gynimą ir tris valstybinius egzaminus jis neatvyko, todėl buvo pašalintas.“

Viename iš Tatarstano kanalų socialiniame tinkle „Telegram“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti sulaikytas mokyklos užpuolikas.

Įraše matyti jaunuolis be marškinių, gulintis ant suolo už grotų.

Jis kalbėjo, kad „pradėjo visų nekęsti“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas per savo „Telegram“ kanalą parašė, kad „Ilnazui Gliavijevui leidimas laikyti šaunamąjį ginklą (lygiavamzdį šautuvą „Hatsan Escort PS) buvo išduotas likus visai nedaug laiko iki tragedijos – balandžio 28-ąją“.

Tatarstane gegužės 12-oji paskelbta gedulo diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius