Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjoje įvyko rinkimai, galintys padėti nuspėti lyderio įgaliojimų perėmėją

Šiaurės Korėjoje sekmadienį įvyko naujo parlamento rinkimai, kurie, apžvalgininkų nuomone, gali padėti nuspėti, kas bus dabartinio KLDR lyderio Kim Jong–Ilo įgaliojimų perėmėjas.
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo nuotraukos suklastotos?
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo nuotraukos suklastotos? / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Aukščiausiojo Liaudies Susirinkimo (ALS) rinkimai visame pasaulyje atidžiai stebimi norint suprasti ir tai, ar ši skurdi komunistinė valstybė, kuri 2006 metų spalį išbandė branduolinį ginklą, sušvelnins savo poziciją tarptautinėse derybose ir išmontuos savo branduolinį arsenalą.

Rinkimai į lyderio marionete laikomą parlamentą 2008 metais, kai baigėsi jo penkerių metų kadencija, neįvyko; tuo metu buvo intensyviai spėliojama dėl lyderio Kim Jong–Ilo sveikatos.

Oficiali šalies Korėjos centrinė naujienų agentūra pranešė, kad, pirminiais duomenimis, rinkėjų aktyvumas siekė 93,1 procento.

„Visi rinkėjai eina į rinkimus sutvirtinti žmonių valios, (kad ji taptų) tvirta kaip akmuo“, – sakoma agentūros pranešime, kuriame cituojama Centrinė rinkimų komisija.

Per 2003 metų rinkimus rinkėjų aktyvumas sudarė 99,9 proc., ir kiekvienas kandidatas sulaukė 100 proc. paramos.

Paprastai rinkimai į Šiaurės Korėjos ALS yra tiesiog formalumas, nes iškelti kandidatai neturi varžovų.

Tačiau dabartiniai rinkimai gali būti įdomūs tuo, kad pirmą kartą, kaip manoma, į kandidatų sąrašus buvo įtrauktas trečiasis ir jauniausias Kim Jong–Ilo sūnus Kim Jong Woonas.

Kai pernai rugpjūtį pasirodė pranešimų, kad Kim Jong–Ilą ištiko insultas, prasidėjo intensyvūs spėliojimai dėl jo sveikatos būklės.

Kaip žinoma, iki šiol Šiaurės Korėjos lyderis nepasakė, kas perims jo įgaliojimus, ir Vakarų diplomatai nuogąstauja, kad dėl vadovybės krizės padidėtų įtampa Korėjos pusiasalyje.

Apžvalgininkų nuomone, labiausiai tikėtina, kad Kim Jog–Ilo įgaliojimus perims jo trečiasis sūnus – 26 metų Kim Jong–Woonas, kuris, Pietų Korėjos žvalgybos teigimu, baigė tarptautinę mokyklą Berne Šveicarijoje. Pranešama, kad jis vadinamas „Ryto žvaigždės karaliumi“, galbūt – savo motinos Ko Young–hee (Ko Jung Hi) nurodymu.

Jeigu jis iš tikrųjų įtrauktas į kandidatų į ALS sąrašą, tai dar labiau sustiprins spėliones dėl valdžios paveldėjimo.

Jis pažymi, jog nors, kaip manoma, Kim Jong–Ilas pasveiko ir sugebėjo išlaikyti griežtą šalies kontrolę savo rankose, sūnaus, kaip valdžios perėmėjo, paramai tarp įtakingų karinių ir politinių veikėjų užtikrinti gali prireikti kelerių metų.

Patį Kim Jong–Ilą jo tėvas rengė ateiti į valdžią 20 metų.

Iš sekmadienio rinkimų rezultatų apžvalgininkai taip pat galės spręsti, kaip pasikeitė konservatorių – griežtosios linijos šalininkų – įtaka Aukščiausiajame Liaudies Susirinkime tuo metu, kai Šiaurės Korėjai daromas stiprus spaudimas, kad ji atsisakytų savo branduolinės programos.

Šiuo metu abiejų Korėjų tarpusavio santykiai labai įtempti.

Šešių šalių derybos dėl ekonominės pagalbos suteikimo Pchenjanui manais už tai, kad jis atsisakytų branduolinės programos, pateko į aklavietę, ir Šiaurės Korėjos kaimynai mano, kad prisidengdama palydovo paleidimu ji gali atlikti tolimojo veikimo spindulio raketų bandymus.

Šią savaitę Šiaurės Korėja pareiškė nepritarimą rengiamiems JAV ir Pietų Korėjos bendriems kariniams mokymams, kurie turi prasidėti pirmadienį. Pchenjanas įspėjo, kad vykstant šiems kariniams mokymams „negali būti garantuotas Pietų Korėjos keleivinių orlaivių saugumas“.

Tad dviem Pietų Korėjos oro linijų bendrovėms teko pakeisti skrydžių maršrutus, kad lėktuvai neskristų per Šiaurės Korėjos oro erdvę.

Vakarai paragino Pchenjaną neleisti raketų ir atsisakyti karingo tono savo pietinės kaimynės atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius