Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spaudos grobuonių sąraše – ir V.Putinas

Paryžiuje įsikūrusi tarptautinė organizacija „Reporteriai be sienų“ („Reporters sans frontieres“ – RSF) pirmadienį minėdama Pasaulinę spaudos laisvės dieną paskelbė atnaujintą 40-ies spaudos grobuonių sąrašą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jie galingi, pavojingi, smurtingi ir nepaiso įstatymų, – savo pareiškime nurodė RSF. – Šie spaudos laisvės grobuonys turi galią cenzūruoti, įkalinti, pagrobti, kankinti ir, blogiausiais atvejais, žudyti žurnalistus.“

RSF sąraše yra 17 prezidentų ir keli Vyriausybių vadovai, tarp jų – Kinijos lyderis Hu Jintao, Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, Ruandos vadovas Paulis Kagame, Kubos prezidentas Raulis Castro bei Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas.

Kasmet atnaujinamame grobuonių sąraše yra ir naujų pavardžių, tarp jų Talibano vadovas mula Mohammedas Omaras.

Talibano judėjimo lyderis, „kurio įtaka apima Pakistaną bei Afganistaną, įtrauktas į sąrašą, nes jo šventasis karas yra nukreiptas ir prieš spaudą“, nurodė RSF.

Mulai M.Omarui pavaldūs „žudikai grasina vietos žurnalistams, kurie neskleidžia jo propagandos“, rašoma RSF pranešime ir pabrėžiama, kad praėjusiais metais talibai įvykdė apie 40 atakų, kurios buvo tiesiogiai nukreiptos prieš žurnalistus ir žiniasklaidos priemones.

„Grėsmė žurnalistams stiprina Talibano įtaką gyventojams ir sukuria naujienų juodųjų skylių Afganistano pietuose, rytuose bei Vakarų Pakistane“, – nurodė RSF.

Į sąrašą taip pat įtrauktas Kremliui lojalus Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas.

Žiniasklaidos teisių organizacija savo pareiškime pabrėžia, kad vadovaujant R.Kadyrovui „bet kuris asmuo, išsakantis abejonių dėl jo vykdomos politikos, sulaukia mirtinų atsakomųjų veiksmų“, primindama garsios žurnalistės Anos Politkovskajos bei žmogaus teisių aktyvistės Natalijos Estemirovos nužudymus.

„V.Putino sarginiu šunimi dažnai vadinamas Ramzanas Kadyrovas, kaip ir Rusijos ministras pirmininkas, linkęs šiurkščiai kalbėti ir imtis griežtų veiksmų“, – nurodė RSF.

Jemeno prezidentas Ali Abdulah Salehas į sąrašą pateko, kai Sana įsteigė specialų teismą nagrinėti bylas dėl žiniasklaidos atstovų įvykdytų teisės pažeidimų. Pasak RSF, tokiu būdu siekiama „suvaržyti purvinų karų, kurie vyksta šalies šiaurėje ir pietuose, nušvietimą".

Prie Jemeno prezidento pavardės sąraše yra prierašas: „Šiuo metu aštuoniems nepriklausomiems laikraščiams taikomas leidybos draudimas dėl „separatizmo“.

Į sąrašą taip pat buvo įtrauktos Filipinų sukarintos grupuotės. Jos tarp vadinamuojų spaudos grobuonių pateko po pernai lapkritį Magindanao provincijoje surengtų maždaug 50 žmonių, tarp kurių buvo 30 žurnalistų, žudynių, kurias surengė „vietos gubernatoriaus pasiųsti žudikai“.

„Lotynų Amerikoje smurto šaltinis tebėra pragariškas kvartetas: narkotikų prekeiviai, Kubos diktatūra, FARC (Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos) ir sukarintos grupuotės“, – nurodė RSF.

Į sąrašą taip pat įtrauktos italų organizuotos nusikaltėlių grupuotės, baskų separatistų grupuotė ETA ir Somalio islamistų kovotojai.

Kaip pabrėžia RSF, Italijoje saugomi policijos priversti dirbti dešimt žurnalistų, tarp jų Robertas Saviano, parašęs bestseleriu tapusią knygą apie Neapolio mafiją „Gomora“ („Gomorra“).

Šiais metais iš „spaudos grobuonių“ sąrašo, be kitų, buvo išbraukta Nigerijos valstybės saugumo tarnyba, kuri, pasak RSF, „buvo suvaldyta“.

Tačiau Nigerijos policijos pajėgos, pabrėžia tarptautinė organizacija, „tapo pagrindiniu prievartos prieš žiniasklaidą šaltiniu“, o prastai parengti policininkai „skatinami naudoti jėgą prieš žurnalistus“.

„Nigerija pagal smurto prieš žurnalistus mastą užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje ir labiausiai prie to prisideda nacionalinė policija“, – teigia RSF. Iš sąrašo taip pat buvo išbrauktos kelios Irako islamistų grupuotės. Kaip akcentavo organizacija, nors smurto mastas šioje šalyje didelis, atakos nėra nukreiptos konkrečiai prieš žiniasklaidos atstovus.

RSF duomenimis, šiais metais jau nužudyti devyni žurnalistai, o 300 žiniasklaidos atstovų laikomi kalėjimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius