Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybininkai pradeda tvarkyti gaisro nuniokotą Rygos pilį

Šeštadienį turėtų prasidėti gaisro ir jį gesinant panaudoto vandens nuniokotos Rygos pilies tvarkymo darbai. Pirmiausiai žadama sudegusį stogą pakeisti laikina konstrukcija ir pašalinti nuolaužas bei drėgmę, kad būtų apsaugotas pastato interjeras bei neapgadintos istorinės ir kultūros vertybės.
Gaisras apgadino Rygos pilį.
Gaisras apgadino Rygos pilį. / TVNET nuotr.

Statybų kompanijos SBRE atstovė spaudai Mārīte Straume šeštadienio rytą teigė, kad statybininkams leista patekti į pilį ir pradėti ją tvarkyti, pranešė portalas diena.lv su nuoroda į naujienų agentūrą LETA.

Jos teigimu, pirmiausiai bus tvarkomas parketas – šalinamos nuolaužos ir sudrėkusios dalys. Kai kuriose patalpose, pavyzdžiui, Pasiuntinių salėje lubose bus padarytos nedidelės skylės, kad būtų galima pašalinti vandenį. Tuomet bus sukonstruotas laikinas stogas, kad būtų galima apsisaugoti nuo tolesnių pažeidimų.

Penktadienio vakarą statybininkai kartu su bendrove „Valstybės nekilnojamasis turtas“ ir Valstybine kultūrinio paveldo tarnyba parengė pilies tvarkymo planą ir aptarė konkrečius darbus. Visų pirma bus stengiamasi apsaugoti statinį – istorinį paminklą: bus tvirtinamos lubos ir įvairios konstrukcijos, valomos nuolaužos, gelbstimi pažeisti paveikslai.

Taip pat žadama pašalinti drėgmę, kad ji nekenktų pastatui ir jame esančioms vertybėms. Kartu bus stengiamasi išnešti sudrėkusius daiktus, kad būtų galima išsaugoti neapgadintą interjerą.

Anot M.Straume, pilyje būtina atkurti mikroklimatą, todėl bus skubama uždengti laikiną stogą. Rygoje naktį ir šeštadienio rytą lijo – tai gali toliau naikinti kultūrines ir istorines vertybes.

Nepaisant to, bendrovės „Valstybės nekilnojamasis turtas“ vadovė Baiba Strautmane pabrėžė, kad netinkamai uždengtas mobilus stogas gali padaryti dar daugiau žalos nei būtų jo visai nesant.

Gaisras Rygos pilyje, kurioje įsikūrusi prezidento kanceliarija
Gaisras Rygos pilyje, kurioje įsikūrusi prezidento kanceliarija

Jos žodžiais, pilį teks rekonstruoti iš esmės, todėl darbai užtruks ir prezidentas į pastatą galės sugrįžti ne anksčiau kaip 2015 m.

Kaip portalas 15min.lt rašė, gaisras 700 metų senumo Rygos pilyje įsiplieskė birželio 21-osios vakarą. Išdegė 3,2 tūkst. kv. m plotas: 2,4 kv. m stogo konstrukcijos ir palėpės, 600 kv. m ketvirto aukšto, kur laikoma dalis Nacionalinio istorijos muziejaus ekspozicijų, 200 kv. m trečio aukšto. Visiškai sudegė Baltosios salės stogas.

Portalo rbc.ru teigimu, penktadienio rytą gaisravietėje tebedirbo 79 ugniagesiai, liepsnoms gesinti buvo atvežtos 11 vandens cisternų.

Pilyje, kurios dalis statyta XIII a. pradžioje, yra Latvijos prezidentūra. Pastaruoju metu čia buvo atliekama rekonstrukcija. Dėl gaisro prezidentūra laikinai perkelta į Juodagalvių namus.

Prezidentas Andris Bėrzinis, penktadienio rytą atvykęs į incidento vietą susitikti su gelbėtojais ir pareigūnais, gaisrą pavadino nacionaline nelaime.

Muziejaus rinkiniai, pasak jo atstovės Annijos Saukos, per gaisrą nenukentėjo, mat muziejaus kolekcijos laikomos kitame pilies sparne. Čia esą buvo saugomi užsienio meno kūrinių rinkiniai, įskaitant senovės Egipto dirbinius ir porceliano kolekcijas, taip pat skulptūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius