Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18 /20:54

Sulaikytas išpuolio Utrechte įtariamasis, jo tėvas sūnaus negina

Olandijos policija po didelės paieškų operacijos sulaikė vyrą, kuris įtariamas pirmadienį Utrechto mieste tramvajuje nušovęs tris žmones ir dar kelis sužeidęs. Turkijos žiniasklaida skelbia, kad išpuolis tramvajuje – šeimyninio konflikto pasekmė.
Dėl išpuolio Utrechte ieškomas Gökmenas Tanisas
Dėl išpuolio Utrechte ieškomas Gökmenas Tanisas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ką tik buvom informuoti, kad įtariamasis suimtas“, – baigiantis spaudos konferencijai paskelbė Utrechto policijos viršininkas Robas van Bree, kai jam buvo perduotas raštelis.

Policija anksčiau nurodė ieškanti Turkijoje gimusio 37 metų Gökmeno Taniso ir paskelbė jo nuotrauką.

Nyderlandų nacionalinės kovos su terorizmu tarnybos vadovas Pieteris-Jaapas Aalbersbergas patvirtino žinią apie „pagrindinio šaudynių įtariamojo areštą“.

Pasak jo, po išpuolio Utrechte paskelbtas aukščiausio – penktojo – lygio pavojus suėmus šį asmenį vėl buvo sumažintas.

VIDEO: Gyventojai nufilmavo, kaip sulaikomas išpuolio Utrechte įtariamasis

Olandijos tarnybos nurodė vis dar tiriančios šį incidentą kaip teroro išpuolį, bet pridūrė „negalinčios atmesti“ kitų motyvų, pavyzdžiui, šeimos ginčo.

Tuo metu G.Taniso tėvas pareiškė, jog jeigu jo sūnus būtų pripažintas kaltu dėl šios atakos, jis turėtų būti nubaustas.

„Jeigu jis tai padarė, jis privalo būti nubaustas“, – naujienų agentūra DHA citavo Mehmetą Tanisą.

Tėvas sakė nebepalaikąs ryšių su sūnumi nuo 2008 metų, kai grįžo į tėvynę po skyrybų su žmona, pranešė DHA.

Įtariamojo motina pasiliko Nyderlanduose su Gökmenu.

Mehmetas Tanisas sakė, kad vėliau jis vedė kitą moterį ir dabar gyvena Turkijos centrinėje Kaiserio provincijoje.

„Su sūnumi visiškai nesikalbėjau, nebendravau 11 metų. Nuo 2008-ųjų mudu nė karto nesikalbėjome“, – tvirtino tėvas.

„Jis nebuvo agresyvaus būdo, bet praėjo 11 metų. Kas nutiko, ką jis patyrė? Aš visiškai nieko nežinau“, – pridūrė jis.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad teroro atakos prielaida „negali būti atmesta“, ir pažadėjo, kad Olandija „niekada nepasiduos netolerancijai“.

Paskelbus aukščiausio lygio parengtį saugumo pajėgos budėjo oro uostuose ir prie mečečių.

„Remiamės principu, kad tai yra teroro ataka“, – per „Twitter“ parašė Utrechto meras Janas van Zanenas.

Jis ir Utrechto policija nurodė, kad žuvo trys žmonės. Pareigūnai taip pat buvo paskelbę, kad sužeisti devyni žmonės, bet vėliau šis skaičius buvo sumažintas iki penkių.

Po išpuolio miesto mečetės buvo parai uždarytos, pranešė naujienų agentūra ANP. Ši ataka buvo įvykdyta praėjus kelioms dienomis po išpuolio vieno Naujosios Zelandijos miesto mečetėse, įvykdyto įtariamo baltųjų viršenybės šalininko. Per išpuolį Kraistčerčo mieste žuvo 50 žmonių.

Praėjus kelioms valandoms po išpuolio Utrechte meras atšaukė rekomendaciją gyventojams likti namuose, bet įvykio vieta tebebuvo atitverta. Joje dirbo policijos tyrėjai, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Olandų žiniasklaida citavo įvykio liudininkus, sakiusius, kad užpuolikas atrodė nusitaikęs į vieną moterį ir kitus žmones, mėginusius jai padėti.

Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“ skelbia, kad įtariamasis tramvajuje per ginčą ėmė šaudyti į savo giminaitę, o po paleido šūvius ir į jai padėti mėginusius žmones. Šią informaciją agentūrai neva patvirtino kiti įtariamojo giminaičiai.

Kaip pranešama, įtariamasis G.Tanisas prieš dvi savaites lankėsi teisme dėl vienos išžaginimo bylos, nurodė visuomeninis transliuotojas NOS.

Vienas liudininkas sakė NOS matęs, kaip iš tramvajaus išbėgo sužeista moteris kruvinomis rankomis ir drabužiais. Po to ji parkrito ant žemės.

„Nunešiau ją į savo mašiną ir jai padėjau. Kai atvyko policija, ji buvo praradusi sąmonę“, – transliuotojui sakė neįvardytas liudininkas.

Kiti liudininkai pasakojo apie siaubingą chaosą, kilusį po šaudymo.

„Kai išėjau iš namo pasižiūrėti, policija man sušuko: „Likite namuose ir pasitraukit iš sodo!“ – AFP sakė pensininkė Yvonne von Rai.

„Staiga pralėkė daug policijos automobilių. Išgirdau besileidžiančius du traumų skyriaus sraigtasparnius – buvo tiesiog siaubinga“, – pasakojo netoliese gyvenantis 19-metė sudentė Karlijn Zwinkels.

Prokurorai, policija ir meras ketina daugiau informacijos pateikti per vėliau pirmadienį įvyksiančią spaudos konferenciją.

Dešimtys ginkluotų policininkų tuojau po incidento apsupo pastatą už kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos, tačiau neaišku, ar įtariamasis buvo tame pastate.

Policija nurodė mananti, kad apytikriai šaudynių metu tame rajone buvo pavogtas raudonas automobilis „Renault Clio“. Vėliau jis buvo rastas paliktas.

Teroristinio išpuolio grėsmės lygis Utrechte buvo padidintas iki 5-ojo – paties aukščiausio.

VIDEO: Per galimą teroro ataką Utrechto tramvajuje žuvo trys žmonės – pabėgusį užpuoliką medžioja policija

„Vyras pradėjo staiga šaudyti“, – vienas liudininkas teigė Nyderlandų naujienų portalui NU.nl.

Dar vienas vyras tvirtino, kad šaulys taikėsi į savo vietose sėdinčius žmones: „Konduktorius negalėjo iškart atidaryti durų, bet du vyrukai šalia manęs išdaužė langą ir aš iššokau iš tramvajaus.“

Jimmy de Kosteras „RTV Utrecht“ teigė matęs ant žemės gulinčią moterį, kuri kartojo žodžius „Aš nieko nepadariau“.

„Manau, kad jai yra apie 20–35 metai. Išgirdau tris šūvius, ir keturi žmonės pribėgo prie tos moters ir bandė ją nutempti. Tada išgirdau daugiau šūvių ir žmonės paleido moterį. Tai buvo chaotiška“, – pasakojo J.de Kosteras.

Pareigūnai atitvėrė Spalio 24-osios aikštę netoli tramvajų stotelės Utrechto vakarinėje dalyje. Policija prašo žmonių atlaisvinti gatves, kad į įvykio vietą galėtų atvykti gelbėjimo tarnybų mašinos.

Vienas vyras Nyderlandų visuomeniniam transliuotojui NOS tvirtino pamatęs sužeistą ir kruviną moterį.

„Atnešiau ją į savo automobilį ir jai padėjau. Kai atvyko policija, ji buvo be sąmonės“, – teigė vyras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tramvajuje Nyderlandų Utrechto mieste aidėjo šūviai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tramvajuje Nyderlandų Utrechto mieste aidėjo šūviai

Vietos žiniasklaida praneša, kad šūviai pasigirdo apie 10.45 val. (11.45 val. Lietuvos laiku). Įvykio vietoje dirba ir antiteroristinės pajėgos – pareigūnai neatmeta teroristinio išpuolio galimybės.

Policijos atstovas spaudai patvirtino, kad tramvajuje šaudęs žmogus pabėgo – jis įšoko į automobilį. Virš teritorijos skraido mažiausiai trys policijos sraigtasparniai.

Mieste buvo sustabdyti visi tramvajai (vėliau dalies jų eismas buvo atnaujintas), policija paragino uždaryti mokyklas, o Nyderlandų premjeras Markas Rutte sušaukė krizinį ministrų kabineto pasitarimą.

Uždarytas Utrehchto universitetas, traukiniams neleidžiama įvažiuoti į centrinę miesto stotį.

„Scanpix“/AP nuotr./Pranešta apie šūvius Utrechto tramvajuje
„Scanpix“/AP nuotr./Pranešta apie šūvius Utrechto tramvajuje

Po pietų Utrechto policija paskelbė ieškanti Turkijoje gimusio vyro.

Nyderlandai iki šiol gebėdavo išvengti teroristinių išpuolių, kurie drebino aplinkines šalis – Prancūziją, Belgiją, Vokietiją.

Tiesa, neseniai olandams nerimą sukėlė virtinė pavojingų incidentų.

Rugsėjį olandų tyrėjai paskelbė, kad per vieną didelį renginį Nyderlanduose suėmė septynis asmenis ir užkirto kelią „didelio masto atakai“.

Rugpjūtį 19 metų afganas, turėjęs leidimą gyventi Vokietijoje, sužeidė peiliu du studentus amerikiečius Amsterdamo judrioje Centrinėje stotyje. Užpuolikas vėliau buvo pašautas.

Rugsėjį olandų tyrėjai paskelbė, kad per vieną didelį renginį Nyderlanduose suėmė septynis asmenis ir užkirto kelią „didelio masto atakai“.

Jie tuomet informavo, kad buvo aptiktas didelis kiekis bombų gamybai skirtų medžiagų, tokių kaip trąšos.

Vyrai buvo areštuoti Arnhemo ir Verto miestuose.

Birželį buvo suimti du įtariami teroristai, planavę įvykdyti atakų, tokiose vietovėse kaip vienas istorinis tiltas Roterdame, taip pat Prancūzijoje, sakė prokurorai.

Sučiupti 22 ir 28 metų marokiečių kilmės vyrai filmavo Erazmo tiltą ir sugiedojo ant jo kankinių giesmę, informavo tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius