Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimirui Putinui rašoma brangi rinkimų programa

Vladimiro Putino užsakytos rinkimų programos kūrėjai pasiūlė valdžiai eiti į parlamento ir prezidento rinkimus su socialinių išlaidų didinimo bei mokesčių mažinimo šūkiais ir pažadėjo rinkėjams susilpninti valdžios vertikalę bei įveikti korupciją.
Baikerių šou Novorosijske dalyvavo ir V.Putinas
Baikerių šou Novorosijske dalyvavo ir V.Putinas / „Scanpix“ nuotr.

„Vieningoji Rusija“ narys Nikolajus Fiodorovas, atsakingas už V.Putino Liaudies fronto penkerių metų programos rengimą, sakė interviu agentūrai „Reuters“, kad dokumentas turi būti priimtas partijos suvažiavime rugsėjo 23-24 dienomis; jis taps programa ir valdžios kandidatui į prezidentus 2012 metų rinkimuose.

„Jeigu tai valdančiosios partijos programa, koks prezidentas ir kaip gali nepaisyti šios programos? Šia prasme ši programa bus svarbi, reikalinga atrama būsimam Rusijos prezidentui“, – sakė N.Fiodorovas.

Tiesioginį atsakymą į klausimą, kas iš valdančiojo tandemo – premjeras V.Putinas ar prezidentas – vykdys planą po 2012 metų rinkimų, N.Fiodorovas pavadino nekorektišku ir pridūrė: „Mums juk užsakė šį darbą Vladimiras Putinas. Mes vykdome jo, Vladimiro Putino užsakymą“.

V.Putinas ir D.Medvedevas žadėjo pamąstyti, kuris iš jų eis į rinkimus. Valdančiosios partijos atstovai vadina V.Putiną tinkamesniu kandidatu į kito prezidento postą.

Laimė skolon

Programos projekte siūloma pakeisti Rusijos biudžeto parametrus, pradedant nuo kitų metų, ir padidinti darbo užmokestį biudžetininkams.

„Mažai aprūpintiems biudžetininkams pirmiausia privalome dvigubai padidinti darbo užmokestį“, – įsitikinęs N.Fiodorovas, kuris mano, kad nereikia bijoti valstybės skolos augimo, jeigu pinigai nebus vien pravalgomi ir nukreipti į ekonomikos plėtojimą.

„Mūsų ekspertai mano, kad didinti deficito parametrus dabartinei Rusijai, esant dabartinėms realijoms… ne tiek pavojinga, kaip baugina kai kurie atstovai“.

Šaltinis Finansų ministerijoje, susipažinęs su programos projektu, sako, kad darbo užmokesčio biudžetininkams padidinimas padidins federalinio biudžeto išlaidas 25 proc., regionų – 30 procentų.

„Toks padidinimas perkraus biudžetų socialines išlaidas ir išstums infrastruktūros finansavimą. Arba teks gerokai padidinti mokesčius. Drauge pastūmės darbo užmokestį ir, atitinkamai, išlaidas. Tai tiesus kelias į stagnaciją“, – sakė šaltinis.

Premjeras V.Putinas pavadino deficito sumažinimą prioritetiniu uždaviniu, bet artėjant rinkimams jo vyriausybė patvirtino biudžeto planą, atitolinantį pareikštą tikslą subalansuoti biudžetą. Valdininkai siūlė tris variantus – pailginti išėjimo į pensiją amžių,padidinti mokesčius arba sumažinti išlaidas – bet atidėjo pasirinkimą iki valdžios atsinaujinimo 2012 metais.

Programoje, kurią rengia specialiai tam įsteigtas institutas, vadovaujamas N.Fiodorovo, siūloma pertvarkyti tarpbiudžetinius santykius, dvigubai padidinti savivaldybių biudžetus, o regionams garantuoti, kad federalinių dotacijų dydis nemažės, jeigu didės federacijos subjektų savos išlaidos. Taigi siūloma skatinti regioninės valdžios ekonominį aktyvumą.

Mokesčius pramonininkams programos rengėjai siūlo sumažinti, o smulkiajam verslui – paskelbti trejų metų mokesčių atostogas, kurios nebus taikomos tik draudimo įnašams, tikintis, kad verslo  vienetų skaičius padidės pustrečio karto.

Atveržti veržles

Pasakodamas apie naują programą N.Fiodorovas naudoja žodį „liberalus“ ir tikina, kad V.Putinas, paskyręs du savo prezidentavimo laikotarpius valdžios vertikalės kūrimui, pasirengęs sugrąžinti konkurenciją į politiką.

„Jiems (Rusijos gyventojams) galbūt kada nors ir patiko šis laikotarpis, kai yra centralizacija, „rankinis valdymas“, kaip sakoma. O dabar jie čia jaučia diskomfortą“, – sakė jis.

Pritarimas V.Putino darbui, pagal Jurijaus Levados centro apklausas, nuo pavasario yra mažiausias per šešerius metus, ir nepatenkintų jo vyriausybe skaičius nuolat auga. Liaudies nepasitenkinimas valdininkais ir paskelbtos kovos su korupcija rezultatų nebuvimas gali atsispindėti naujame Putino plane.

Mes norime įpareigoti įstatymais, kad valdininkas, jeigu iškyla klausimų, įrodytų, iš kur jis turi tiek automobilių, ištaigingų namų„Mes norime įpareigoti įstatymais, kad valdininkas, jeigu iškyla klausimų, įrodytų, iš kur jis turi tiek automobilių, ištaigingų namų, – sakė N.Fiodorovas. – Tai, ką mes siūlome, iš tikrųjų reiškia visišką JT kovos su korupcija konvencijos ratifikavimą“.

Pasak jo, radikalių politikos reformų, kurios reikalautų Konstitucijos pataisų, projekte nenumatoma, bet ir be jų jis priartins valdžią prie liaudies. Visų pirma siūloma vėl leisti dalyvauti rinkimuose rinkimų blokams, tai leis juridiškai įforminti ir patį Liaudies frontą.

Draudimas dalyvauti rinkimuose rinkimų blokams buvo viena atlikto, esant V.Putinui, valdžios vertikalės stiprinimo dalių. Dar viena priemone šiame kelyje tapo atsisakymas rengti tiesioginius gubernatorių rinkimus. Sugrįžimą prie rinkimų artimiausiu laiku N.Fiodorovo ekspertai laiko utopija ir tokio žingsnio į programą neįtraukė.

„Mes privalome nagrinėti realistinius scenarijus rinkimų programoje. Dar nesubrendo struktūros ir elitai Rusijoje, kad būtų galima sugrąžinti rinkimus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius