-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos savaitraštis paviešino prie afganų lavonų pozuojančių JAV karių nuotraukas

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ pirmadienį paskelbė nuotraukas, kuriose esą matomi du liūdnai pagarsėję JAV kariai, pozuojantys prie afganų lavonų.

Dviejose nuotraukose, kurias, pasak savaitraščio, JAV pareigūnai mėgino išlaikyti paslaptyje, matomi kariai priklauso amerikiečių daliniui, kurio nariai, kaip pranešama, žudydavo taikius afganus pramogai.

Vienoje nuotraukoje karys matomas vienoje rankoje laikantis cigaretę, o kita – prilaikantis krauju aptaškyto vyro, iš pažiūros mirusio, galvą. Antroje nuotraukoje kitas plačiai besišypsantis karys nufotografuotas prilaikantis tą patį vyrą.

Trečioje nuotraukoje matomi du į stulpą atremti žmonės, kurie taip pat atrodo esantys negyvi.

Šios nuotraukos susijusios su šiuo metu nagrinėjama didelio atgarsio sulaukusia byla, kurioje amerikiečiai kariai kaltinami taikių gyventojų žudymu, jų lavonų žalojimu ir trofėjų rinkimu Afganistane.

„Der Spiegel“ rato, kad vienas iš nuotraukose matomų karių yra kapralas Jeremy Morlockas, kaltinamas tyčiniu trijų afganų nužudymu.

Kitas karys – eilinis Andrew Holmesas – kaltinamas šiemet sausį dalyvavęs sąmoksle nužudyti vieną afganą, pridūrė savaitraštis.

Kaip nurodoma, šiam įgyvendinant šį planą, kuriam vadovavo seržantas Calvinas Gibbsas  ir J.Morlockas, buvo nušautas vienas civilis gyventojas, į kurį pat buvo mesta Rusijos gamybos granata, kad atrodytų, jog nužudytasis buvo priešo kovotojas.

Pernai lapkritį A.Holmeso bylos dėl šių nužudymų nagrinėjimas buvo laikinai sustabdytas, sakė jo advokatas.

J.Morlockas – vienas iš penkių šioje byloje žmogžudystėmis kaltinamų karių, o kiti septyni kaltinami mėginę blokuoti tyrimą, vartoję hašišą ir smarkiai sumušę vieną karį, kuris apie jų netinkamą elgesį informavo vadus.

Kaip rašo „Der Spiegel“, JAV kariškiai siekė, kad šios nuotraukos nebūtų spausdinamos, baimindamiesi dėl Afganistane dislokuotiems amerikiečiams kariams galinčio kilti pavojaus.

Autoritetingas Vokietijos savaitraštis nurodė penkis mėnesius tyręs vadinamosios „Žudikų komandos“ istoriją.

„Der Spiegel“ paskelbė tik tris iš 4 tūkst. nuotraukų ir vaizdo įrašų – tas, kurių būtinai reikėjo, norint papasakoti šią istoriją", – pabrėžė leidinys.

Tuo tarpu JAV armija paskelbė pranešimą, kuriame sakoma: „Šiandien „Der Spiegel“ paskelbė nuotraukas, vaizduojančias mums, žmonėms, atstumiančius veiksmus, prieštaraujančius Jungtinių Valstijų armijos standartams ir vertybėms.“

„Atsiprašome dėl sielvarto, kurį sukelia šios nuotraukos“, – pridūrė kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius