Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos žydų kultūros dienos

2014 M. Europos žydų kultūros dienos "Moteris judaizme" renginiu Lietuvoje programa

Rugsėjo 14 d., Vilnius

10:30-11:30  paskaita:MOTERIS JUDAIZMO TRADICIJOJE: MATOMA IR „NEMATOMA“

Lektorė: dr. Larisa Lempertienė

Vieta: Vilniaus Choralinės sinagogos – Taharot Hakodešmoterų galerija.

Susitikimo vieta: ant Vilniaus Choralinės sinagogos laiptų, Pylimo g. 39.

Pageidavimas: prašome turėti galvos apdangalą. 

Istorinei žydų bendruomenė Europoje yra būdingaspasidalijimas pagal lytį, socialinę padėtį, turimą išsilavinimą, profesiją ir pan. Vyrams teko viešojo gyvenimo sfera, tuo tarpu moterys buvo tarsi „nematomos“, jos veikė privačiame ir šeimos gyvenime. Tačiau bendruomenę dalijusios perskyros nebuvo nepajudinamos, vidinis mobilumas dažnai leisdavo jas peržengti, moterims tampant įtakingomis, svarbiomis ir „matomomis“. Ši paskaita, simboliškai rengiama moterų erdvėje sinagogoje, skirta moterų vietai judaizmo tradicijoje ir žydų bendruomenėje bei savo padėties pakeitimo galimybėms aptarti.

Nuo 11:30 iki 13:00Vilniaus Choralinė sinagoga atvira lankytojams. Kviečiame aplankyti ir susipažinti su Vilniaus žydų maldos namais. Apsilankymo metu rekomenduojama dėvėti galvos apdangalą.

11:30-12:30 ekskursija: VILNIUS, KAIP JĮ MATĖ IR JAUTĖ ŽYDĖ

Ekskursiją veda: Dovilė Troskovaitė
Susitikimo vieta:prie paminklo Cemachui Šabadui,  Geto aukų aikštė.

Atrodytų, kad Vilnius visiems miesto gyventojams yra panašus, tačiau nėra taip. Miesto ir jo funkcionavimo supratimas priklauso nuo daugelio dalyku. Žydų atveju – nuo jiems skirtos gyvenamosios erdvės ar galimybių gyventi už jos, veiklos savitumų, gatvių, kuriomis dažniausiai vaikštai, kasdienės rutinos ir lyties. Ekskursijos metu pasitelkus miesto žydžių  – verslininkių, labdarių, kultūros veikėjų, ar mažai kuo besiskiriantį vidutinybės gyvenimą pragyvenusių moterų gyvenimo fragmentus, svarbias jų gyvenimo mieste vietas bus bandoma atkurti žydžių moterų santyki su miestu, jo pajautimą ir veiklas, prisidėjusias prie žydiškojo Vilniaus, o tuo pačiu ir viso miesto, išskirtinumo kūrimo.

13:00-14:00 paskaita:KUR IR KO MOKĖSI ŽYDŽIŲ MERGAITĖS XIX A.?

Lektorė: dr. Olga Mastianica

Vieta:Vilniaus Choralinė sinagoga.

Susitikimo vieta: ant Vilniaus Choralinės sinagogos laiptų, Pylimo g. 39.

Pageidavimas: prašome turėti galvos apdangalą. 

Paskaitoje ieškoma atsakymų į klausimus: kas ir kodėl lėmė požiūrio kaitą į žydžių mergaičių auklėjimą ir išsilavinimą XIX amžiaus Lietuvoje?Kaip formavosi žydžių religinio ir pasaulietinio švietimo sistema? Kaip Rusijos imperijos valdžia siekė įtakoti išsilavinusių žydžių vertybinių nuostatų kaitą? Kaip formavosi ir žydų bendruomenėje buvo vertinamas aktyvios, ekonomiškai nepriklausomos, išsilavinusios moters įvaizdis?

14.00 - 15.30  Pažintinis mokomasis seminaras:LIETUVOS ŽYDŽIŲ ANTKAPINIAI PAMINKLAI. KĄ IR KODĖL JUOSE GALIMA PERSKAITYTI?

Lektorės: dr. Larisa Lempertienė,  Rūta Anulytė

Vieta: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, Gedimino pr. 24-9. 

Ar jums teko lankytis žydų kapinėse? Šiame pažintiniame mokomajame seminare turėsite galimybę virtualiai apsilankyti istorinėse Lietuvos žydų kapinėse, susipažinti su mirties sąvoka judaizme bei žydų laidojimo tradicija. Sužinosite, kaip atrodo antkapiai ir epitafijos. Tegul nebaugina, kad nemokate hebrajiškai: seminare gausite ir išbandysite pirminius antkapinių užrašų skaitymo įgūdžius! Be to, sužinosite, kaip galite prisidėti prie istorinių Lietuvos žydų kapinių išsaugojimo

15.30-16.30 paskaita: SIONIZMAS AR FEMINIZMAS? TARPUKARIO ŽYDŽIŲ TAPATYBĖS

Lektorė: dr. Jolanta Mickutė

Vieta:Vilniaus viešoji žydų biblioteka, Gedimino pr. 24-9. 

Kas yra sionizmas ir ką jis turi bendro su feminizmu tarpukario metais? Kodėl šiuolaikiškumo, išsilavinimo bei nepriklausomybės trokštančios moterys rinkosi būtent šią nacionalistinės krypties ir idėjų, siekiančių moterų teisių lygybės, samplaiką? Ką jos tuo pasiekė savo žydų bendruomenėse ir savo valstybėje, t.y., tokiuose miestuose kaip Vilnius, Lvovas, Krokuva bei Varšuva? Paskaitoje telkiant dėmesį į moterų sionizmo versiją tarpukario Lenkijoje, lektorė aptars sionisčių politinę, visuomeninę veiklą bei jų reakcijas į savo krašto tarpukario tapatybės problemas.

15:30-16:30 ekskursija: ŽYDĖS PREKYBININKĖS IR PIRKLĖS: VERSLAS XIX A. VILNIAUS VOKIEČIŲ GATVĖJE

Ekskursiją veda: dr. Aelita Ambruzelevičiūtė 

Susitikimo vieta:ant Rotušės laiptų, Didžioji g. 31.

Ekskursijos pagrindiniu akcentu yra neišlikęs žydų paveldas Vilniuje  -sunaikinta Vokiečių gatvės rytinė pusė - ir joje XIX a. vykusi žydžių moterų verslininkių komercinė veikla. Bus pasakojama apie jų įmones, parduotuves, jų prekių asortimentą ir verslavimo būdus. Visa tai įpinama į Vilniaus prekybos istorijos kontekstą ir iliustruojama iki šiol plačiau nežinomais istorijos duomenimis.

17:00-18:00 paskaita: MARIAVIČIŲ KONGREGACIJA IR ŽYDŽIŲ KONVERSIJOS Į KATALIKYBĘ

Lektorė: Elena Keidošiūtė

Susitikimo vieta: Vilniaus viešoji žydų biblioteka, Gedimino pr. 24-9. 

Maria Vitae (lot. Marijos gyvenimo) kongregacija - unikali ne vien Lietuvos, bet ir Europos kontekste vienuolija veikusi XVIII-XIX a. Vienas pagrindinių seserų marijavičių veiklos tikslų buvo ruošti kitatikes merginas ir moteris, daugiausia kurių buvo žydės, priimti krikštą. Manoma, kad marijavičių vienuolynuose prieglobstį rado daugiau nei 2000 žydžių.Jos buvo apgyvendinamos, perrengiamos, mokomos ir netgi galiausiai, pačių seserų rankomis sukrovus joms kraičius, ištekinamos. Kokią socialinę programą, padėsiančią sukurti naują katalikišką tapatybę siūlė marijavitės? Bei kokiomis aplinkybėmis ir dėl kokių priežasčių žydės palikdavo savo gimtąsias bendruomenes ir ryždavosi tapti katalikėmis?

Trumpametražis filmas „Gyvenimo ratas“apie žydės moters gyvenimo ciklą, kasdienybę bei ritualus, pasitelkiant išlikusią ikonografinę medžiagą, tradicinę žydų literatūrą bei akademinių tyrimų rezultatus. Filmą galima pamatyti Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos interneto svetainėje www.kpd.lt.

Virtuali paroda „Moterys judaizme“, kurioje pristatomos skirtingos moterims skirtos sinagogos dalies (moterų galerijos) variacijos Lietuvos sinagogose. Kartu su fotografijomis pateikiama trumpa tekstinė informacija apie moters santykį su judaizmo tradicija, jos veikimą sinagogoje bei skirtumus nuo vyrų dalyvavimo pamaldose. Paroda demonstruojama Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos interneto svetainėje www.kpd.lt.

Organizatoriai:

VšĮ Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centras

Kultūros paveldo departamentas prie Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos

Partneriai:

Vilniaus viešoji žydų biblioteka

Centras „Maceva“

Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas

Lietuvos žydų litvakų bendruomenė

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius