Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 23

PSO perspėja dėl antrosios kiaulių gripo pandemijos bangos

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ragina planetą pasirengti antrajai kiaulių gripo pandemijos bangai, nes tankiai gyvenamame šiauriniame pusrutulyje artinasis šaltesnis metų sezonas, kai padaugėja susirgimų gripu.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„PSO tebėra mobilizuota ir sunerimusi“, – sakė atstovas Gregory Hartlas. PSO su nerimu stebi kai kuriuos „paslaptingus“ ligos, siejamos su balandį pasirodžiusiu nauju virusu A (H1N1), modelius.

Gripo atvejų šiauriniame pusrutulyje tradiciškai padaugėja rudenį ir žiemą. PSO generalinė direktorė Margaret Chan penktadienį perspėjo, kad per ankstesnes pandemijas būdavo antrosios ir trečiosios susirgimų bangos.

„Tiksliai negalime pasakyti, ar blogiausia jau baigėsi, ar dar tik artėja“, – sako M.Chan į vaizdajuostę įrašytame kreipimesi simpoziumui gripo klausimais Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

„Mums reikia būti pasirengusiems bet kokiems netikėtumams“, – pridūrė ji.

Po naujojo viruso aptikimo prieš maždaug pusmetį Meksikoje ir Jungtinėse Valstijose nuo jo jau mirė 1 799 žmonės, nurodo ši Jungtinių Tautų (JT) sveikatos priežiūros agentūra.

Šį skaičių galima palyginti su tuo, kad paprastai kiekvienais metais pasaulyje dėl sezoninio gripo miršta 250-500 tūkst. žmonių. Be to, naujojo pandemiją sukėlusio viruso simptomai, bendrai kalbant, buvo daugiausia nestiprūs.

Tačiau virusas sparčiai išplito į 177 šalis ir apsirodė esantis labiau užkrečiamas nei sezoninis gripas ir ilgiau plintantis šiltaisiais mėnesiais. Per visą sezoną pietiniame pusrutulyje šis pandeminės atmainos virusas palaipsniui tapo dominuojantis.

PSO stebėjimas parodė, kad dabar jis ten nyksta, išskyrus Pietų Afrikos Respubliką ir kai kurias vėliau pasiektas Argentinos, Australijos ir Čilės sritis.

Laboratorijose patvirtintais duomenimis, kiaulių gripu visame pasaulyje jau sirgo maždaug 182 tūkst. žmonių, tačiau PSO jau seniai patarė šalims jo atvejų nebeskaičiuoti. Kai kurių ekspertų teigimu, tikrasis ligos atvejų skaičius gali būti milijonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius