Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 29

80 proc. žmonių dar nesikreipė dėl jiems priklausančių ilgalaikio darbo išmokų

Liepos 1-ąją įsigaliojus naujam Darbo kodeksui, atsirado papildoma apsauga lojaliems, ilgiau nei penkerius metus vienoje įstaigoje pradirbusiems ir iš jos ne dėl savo kaltės atleistiems darbuotojams. Jiems „Sodra“ gali skirti ilgalaikio darbo išmoką. Svarbu žinoti tik tai, kad kreipimosi dėl šios išmokos laikas ribotas, todėl „Sodra“ gyventojus ragina suskubti. Turimais duomenimis, šiuo metu net 80 proc. žmonių, kuriems tokia išmoka priklauso, dėl jos dar nesikreipė.
Piniginė
Piniginė / 123rf.com

Ilgalaikio darbo išmoka – kas tai?

Viena iš naujojo Darbo kodekso naujovių, įsigaliojusių nuo liepos 1-osios – ilgalaikio darbo išmokos. Jomis bus siekiama suteikti papildomą finansinę apsaugą darbo ne dėl savo kaltės netekusiems žmonėms, kurie vienoje įmonėje pradirba ilgiau nei penkerius metus. Gyventojams ši išmoka bus skiriama iš specialaus fondo, dalį jos mokės valstybė, o dalį – pats darbdavys. Ką būtina žinoti apie ilgalaikio darbo išmoką?

VIDEO: Ką būtina žinoti apie ilgalaikio darbo išmoką?
  • Ilgalaikio darbo išmoka skiriama tada, kai darbuotojas atleistas ne dėl savo kaltės;

  • Ilgalaikio darbo išmoka priklauso gyventojams, kurie atidirbo vienoje įmonėje penkmetį ir daugiau;

  • Ilgalaikio darbo išmokos dydis skaičiuojamas pagal 12-os mėnesių atlyginimo vidurkį, neskaitant to mėnesio, kurį darbuotojas buvo atleistas;

  • Kreiptis dėl ilgalaikio darbo išmokos į „Sodrą“ darbuotojas gali iškart po atleidimo, tačiau nepraėjus nuo to daugiau kaip šešiems mėnesiams. O pati išmoka mokama praėjus ne mažiau kaip 3 mėn. nuo atleidimo.

  • Ilgalaikio darbo išmoka priklauso gyventojui, kuris per tris mėnesius nesudarė naujų darbo sutarčių su tuo pačiu darbdaviu;

  • Ilgalaikio darbo išmoka mokama nepriklausomai nuo kitų išmokų.

Svarbu „nepražiopsoti“

Nors dėl ilgalaikio darbo išmokų darbo netekę piliečiai gali kreiptis jau nuo liepos 1-osios, bet nenorėdami skubėti ar dėl informacijos stokos jie tai daro vangiai. „Sodros“ duomenimis, iš 800 žmonių, kurie gali pretenduoti į ilgalaikio darbo išmokas, per pusantro mėnesio kreipėsi vos 105. Vis dėlto privalu žinoti, kad prašymų teikimo dėl ilgalaikio darbo išmokos terminas yra ribotas, taigi reikėtų nepražiopsoti.

„Sodros“ duomenimis, iš 800 žmonių, kurie gali pretenduoti į ilgalaikio darbo išmokas, per pusantro mėnesio kreipėsi vos 105.

Išmoka pradedama mokėti ne anksčiau nei praėjus 3 mėnesiams po atleidimo, o kreiptis dėl jos skyrimo reikia ne vėliau kaip per 6 mėnesius po atleidimo iš darbo.

Pavyzdžiui, darbuotojas iš darbo yra atleidžiamas 2017 m. liepos 3 d. Kreiptis į „Sodros“ skyrių dėl ilgalaikio darbo išmokos skyrimo jis gali jau nuo atleidimo iš darbo dienos. Jei asmuo per tris mėnesius neatnaujina darbo santykių su buvusiu darbdaviu (nesudaro darbo sutarties), nuo spalio 4 dienos (praėjus 3 mėnesiams) gali pretenduoti į ilgalaikio darbo išmoką, jeigu dėl šios išmokos skyrimo kreipsis per 6 mėnesius nuo atleidimo iš darbo, t. y. ne vėliau kaip iki 2018 m. sausio 4 d.

Išdirbusiems nuo 5 iki 10 metų papildomai išmokama vieno mėnesio darbo užmokesčio išmoka, dirbusiems nuo 10 iki 20 metų – dviejų, o vienoje įmonėje besidarbavusiems daugiau nei 20 metų – trijų mėnesio atlyginimo išmoka.

Gyventojai, kurie naudojasi „Sodros“ gyventojams skirta paskyra arba el. „Sodros“ sistemoje yra palikę savo kontaktus, apie teisę į šią, taip pat ir kitas išmokas, yra informuojami asmeniškai. Beje, svarbu žinoti, kad jei išmoka žmogui yra skiriama, o paaiškėja, kad per pirmus tris mėnesius jis sudarė darbo sutartį su tuo pačiu darbdaviu, jam tektų grąžinti išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius