-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 23

Ilgamečiams darbuotojams – papildomos finansinės garantijos

Darbuotojui, dirbusiam vienoje darbovietėje daugiau nei 5 metus, ir iš ten atleistam darbdavio iniciatyva bei nesant darbuotojo kaltės, atleidimo atveju priklausys papildomos ilgalaikio darbo išmokos. Jos bus mokamos darbuotojams, dirbusiems pagal darbo sutartis (išskyrus dirbusius biudžetinėse įstaigose ir Lietuvos banke) ir atleistiems iš darbo ne anksčiau kaip šių metų liepos 1 dieną.
Euras
Eurai / 123rf.com

Jei darbuotojas per tris mėnesius su tuo pačiu darbdaviu nesudaro naujos darbo sutarties, iš Ilgalaikio darbo išmokų fondo jam skiriama:

  • dirbusiam nuo 5 iki 10 metų – jo vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka,
  • išdirbusiam nuo 10 iki 20 metų – jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka,
  • išdirbusiam daugiau nei 20 metų – jo trijų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka.

Darbuotojo darbo užmokesčio dydis – jo per praėjusius 12 mėnesių iki atleidimo mėnesio priskaičiuotų darbo sutartyje nustatytų darbo užmokesčių, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, vidurkis.

Skyrimo ir mokėjimo tvarka

Ilgalaikio darbo išmokos bus skiriamos ne anksčiau kaip praėjus 3 mėnesiams po atleidimo iš darbo ir mokamos už praėjusį mėnesį. Išmokos darbuotojui reikės kreiptis pačiam ir pateikti prašymą „Sodros“ skyriui ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo atleidimo iš darbo dienos.

Pavyzdžiui, darbuotojas iš pareigų yra atleidžiamas liepos 3 dieną. Tuomet, jei per tris mėnesius neatnaujina darbo santykių su buvusiu darbdaviu, spalio 4 dieną (praėjus 3 mėnesiams, tačiau ne vėliau kaip kitų metų sausio 4 dieną) jis „Sodros“ teritoriniame skyriuje arba internetu užpildo prašymą ilgalaikio darbo išmokai gauti. Prašymą galima pateikti savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje, bet kuriame „Sodros“ skyriuje arba paštu.

Ilgalaikio darbo išmokos mokamos nepriklausomai nuo to, ar žmogus gauna kitų išmokų.

Darbdavių įmokos į Ilgalaikio darbo išmokų fondą

Draudėjai, išskyrus biudžetines įstaigas ir Lietuvos banką, į Ilgalaikio darbo išmokų fondą moka 0,5 proc. tarifo įmokas, apskaičiuotas nuo darbuotojo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Iš šių įmokų ir bus mokamos ilgalaikio darbo išmokos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius