Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09

Kad vaiko gimimas netaptų finansiniu šoku: ar viską žinote apie vaiko priežiūros išmokas?

Valstybė pradeda rūpintis vaiku ir šeima, kuri jo susilaukė, nuo pat mažylio gimimo, netgi keliais mėnesiais anksčiau. Išmokos, kurias gauna pagausėjimo sulaukusi šeima, gali net kelis kartus viršyti įmokas, kurias tėvai sumoka. Minimalų užmokestį uždirbanti šeima per dvejus metus iš „Sodros“ gauna per 5 000 Eur, o maksimalus išmokų skaičius už vaiko priežiūrą per minėtą laikotarpį viršija 23 000 Eur. Klausite, iš kur tokie skaičiai? O ar viską žinote apie vaiko priežiūros išmokas?
Nėščia moteirs
Nėščia moteirs / 123rf.com

Dekretinės be „lubų“

Šeimos pagausėjimo belaukianti Tomo ir Akvilės šeima susėda spręsti itin svarbaus klausimo – kokios finansinės perspektyvos nusimato susilaukus naujagimio? Kokios paramos iš valstybės galima tikėtis laukiant kūdikio gimimo ar mažyliui jau gimus?

VIDEO: Ką privalote žinoti apie vaiko priežiūros išmokas?

Šeimai, susilaukusiai vaikų, valstybė moka išmokas, kurios „sudarytos“ iš visų gyventojų įneštų „Sodros“ mokesčių. Tiesa, įmokos į motinystės ar tėvystės draudimą – kurį moka tiek vyrai, tiek moterys, nesvarbu, kokio amžiaus gyventojai – tesudaro apie 2,2 proc. visos mėnesinės kiekvieno mokamos „Sodros“ įmokos.

Įmokos į motinystės ar tėvystės draudimą – kurį moka tiek vyrai, tiek moterys, nesvarbu, kokio amžiaus gyventojai – tesudaro apie 2,2 proc. visos mėnesinės kiekvieno mokamos „Sodros“ įmokos.

Rūpintis pagausėjimo laukiančia šeima pradedama nuo tada, kai moteris išeina dekretinių, kitaip dar vadinamų nėštumo ir gimdymo, atostogų. Besilaukiančiai moteriai nėštumo ir gimdymo atostogų metu mokama 100 proc. jos turėto atlyginimo. Šiuo atveju, ne išimtis ir Tomo bei Akvilės šeima. 600 eurų į rankas gaudavusi Akvilė kelis mėnesius iki kūdikio gimimo nedirbs, tačiau jai bus išmokamos buvusio atlyginimo dydžio sumos.

Būtina pridurti, kad dekretinių atostogų išmoka neturi „lubų“, bet turi „grindis“. Šiuo atveju, abejos naudingos pačiai moteriai. Sakykime, jei Akvilės atlyginimas iki išeinant dekretinių atostogų būtų buvęs 1 000 Eur ar 2 000 Eur į rankas, kelis mėnesius iki vaiko gimimo ir kelis mėnesius po to jai būtų išmokama tokia pat suma, kokio dydžio ji bebūtų. „Grindys“ šiuo atveju, parama toms moterims, kurių pajamos buvo menkos.

Išmoka besilaukiančiai moteriai negali būti mažesnė kaip 20 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, kas 2017 m. I ketvirtį siekė 156,66 Eur iki mokesčių. Tai reiškia, jei Akvilės pajamos per mėnesį būtų nesiekusios 100 Eur į rankas, tačiau ji būtų išdirbusi reikiamą laiką, dekretinių atostogų metu gautų didesnes išmokas nei buvusios pajamos – po 156,66 Eur iki mokesčių.

123rf.com/Nėščia moteirs
123rf.com/Nėščia moteirs

Pirmasis mėnuo – visa šeima kartu

Vos tik sulaukus naujagimio, natūralu, šeimai norisi ir pasidžiaugti, ir apsiprasti su nauju gyvenimo ritmu kartu. Taigi valstybė pasirūpina tuo, kad Tomas, negalvodamas apie finansinius nuostolius, pirmąjį mažylio gyvenimo mėnesį galėtų likti su šeima. Minėtu laikotarpiu vyrui mokama 100 proc. jo atlyginimo siekianti išmoka. Tai reiškia, kad 600 Eur į rankas uždirbantis Tomas už su šeima praleistą mėnesį gaus būtent tokią sumą, koks yra jo uždarbis.

600 eur į rankas uždirbęs Tomas už su šeima praleistą mėnesį gaus jo atlyginimo dydį siekusią išmoką.

Tiesa, pastaroji išmoka turi ir „lubas“, ir „grindis“. Tėvystės išmoka Tomui, kiek jis beuždirbtų, negali viršyti dviejų vidutinių šalies atlyginimų, kas pirmąjį 2017 m. ketvirtį siekė – 1 556,66 Eur iki mokesčių. Tačiau jei Tomo pajamos būtų buvusios itin mažos, jam valstybė už tėvystės mėnesį mokėtų ne mažiau nei 20 proc. vidutinio užmokesčio – 156,66 Eur iki mokesčių.

Vaiko priežiūra – kaip sudėlioti dėlionę?

Gvildendami finansų ir karjeros klausimus Tomas ir Akvilė turi nuspręsti ir kitą itin svarbų dalyką. Motinystės atostogų eis Akvilė ar darbą į tėvystę, kaip dabar itin populiaru, iškeis Tomas? Abiems tėvams suteikiamos lygios teisės į motinystės ir tėvystės atostogas.

Spręsdami šį klausimą Tomas ir Akvilė privalo atkreipti dėmesį į kelis dalykus – kokie kriterijai keliami norint apskritai gauti vaiko priežiūros išmoką ir nuo ko priklauso jos dydis?

Pirmiausia, Akvilei ir Tomui būtina žinoti, kad kuris bepasirinktų prižiūrėti vaiką – jam privalu turėti reikiamą darbo stažą. Gauti vaiko priežiūros išmoką pretenduojantis vienas iš tėvų privalo per pastaruosius 24 mėn. būti išdirbęs bent 12 mėnesių. O suma, nuo kurios bus skaičiuojamos išmokos, priklauso nuo tėvų atlyginimų dydžio.

Dar viena vaiko priežiūros atostogų dėlionės detalė – vieneri ar dveji vaiko priežiūros metai? Pasirinkusi vienerius motinystės metus Akvilė visus juos kas mėnesį gautų buvusio atlyginimo dydžio išmoką – šiuo atveju, po 600 Eur į rankas. Nusprendus eiti dvejų metų vaiko priežiūros atostogų, išmokų santykis pasiskirsto taip – 70 proc. buvusio atlyginimo pirmaisiais metais, ir 40 proc. – antraisiais. Svarbu pridurti, kad antraisiais metais tėvai gali ir apsikeisti. Jei pirmuosius metus vaiką prižiūrės Akvilė, antruosius, gaudamas 40 proc. savo atlygio ir turėdamas galimybę dar dirbti, tai gali daryti Tomas.

Gauti vaiko priežiūros išmoką pretenduojantis vienas iš tėvų privalo per pastaruosius 24 mėn. būti išdirbęs bent 12 mėnesių.

Svarbu paminėti, kad vaiko priežiūros išmokoms, kaip ir tėvystės, taikomos „lubos“ ir „grindys“. Vienerių metų atostogas pasirinkusio vieno iš tėvų mėnesio išmoka negali viršyti dviejų šalies VDU – 2017 m. I ketvirtį – 1 556,66 Eur iki mokesčių, tačiau ji negali būti mažesnė nei 20 proc. vidutinio užmokesčio – 156,66 Eur iki mokesčių. Dvejų metų vaiko priežiūros atostogoms taip pat taikomos „lubos“ ir „grindys“ – pirmaisiais metais maksimalus išmokos dydis yra 1096,62 Eur, antraisiais – 626,64 Eur iki mokesčių.

Iš valstybės – apie 7920 Eur

Akvilės ir Tomo, uždirbančių po 600 Eur į rankas, šeima per dvejus vaiko priežiūros metus iš valstybės gaus apie 7 920 Eur į rankas paramą. Kelis dekretinių atostogų mėnesius Akvilė gaus po 600 Eur, tiek pat prie sumos prideda ir Tomo pirmasis tėvystės mėnuo. O vėliau – kuris beeitų vaiko priežiūros atostogų, nes atlyginimai lygūs, pirmuosius metus kas mėnesį gaunama po 420 Eur į rankas, o antruosius – po 240 Eur.

Jei Akvilės ir Tomo darbo užmokesčiai siektų šalies minimalų uždarbį, per kelerius metus jiems valstybė išmokėtų kiek daugiau nei 5 000 eurų į rankas, jei jų atlyginimai siektų ar viršytų „lubas“, valstybė parama sudarytų daugiau nei 23 000 Eur atskaičius mokesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius