Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 28

Kaip pasididinti senatvės pensiją iki 40 proc.?

Domėtis savo pensija dažniausiai gyventojai ima likus vos keleriems metams iki sulauks pensinio amžiaus. Tada iškyla klausimai – kokio dydžio išmoka priklausys, ar apskritai sukaupta tiek stažo, kad įgytų teisę į pensiją? Dauguma sulaukę pensinio amžiaus pasitraukia iš darbo rinkos ir išeina uždirbtų atostogų. Dalis sužino, kad iki būtinojo stažo daugiau ar mažiau pritrūko, todėl darbo rinkoje išlieka ilgiau. Kiti gi svarsto kreipimosi dėl pensijos atidėjimo variantą, nes šis ne tik leidžia ilgiau išlikti aktyvioje veikloje, bet ir apsimoka – padidina senatvės pensiją iki 40 proc.
Senjorė
Senjorė / 123rf.com

Dėl ko atideda pensiją?

Išeiti į pensiją iš anksto, taip kaip priklauso, ar ją atidėti? Šį klausimą artėjant pensiniam amžiui svarsto dažnas gyventojas. Didžioji dalis pasitraukti iš darbo rinkos nusprendžia tradiciškai – tada, kai sukanka pensinis amžius. 2016 m. duomenimis, 8 054 žmonės pasirinko išankstinę pensiją, o 998 ją atidėjo vėlesniam laikui? Kas paskatina žmones rinktis pastarąjį variantą?

Sprendimą atidėti pensiją ir kreiptis dėl jos vėliau gyventojai priima dėl įvairių priežasčių. Vieni dar jaučiasi pakankamai energingi, nori tęsti darbinę veiklą, nenori pasitraukti iš rinkos. Kiti įvertina tai, kad atidėti kreipimąsi dėl pensijos ir dar kelerius metus padirbėti apsimoka finansiškai. Ne tik todėl, kad atlyginimas didesnis už būsimą pensiją, bet ir todėl, kad neimant pensijos ji padidėja.

8 054 žmonės pasirinko išankstinę pensiją, o 998 ją atidėjo vėlesniam laikui.

Šiaulių „Sodros“ skyriaus direktoriaus pavaduoja Stanislava Krugiškienė atkreipė dėmesį, kad tikrai ne visada atidėta pensija būna paties žmogaus planuota. Susiduriama ne su vienu atveju, kai žmogus dėl pensijos kreipiasi vėliau nei įprasta, nes tai nulemia nenumatytos aplinkybės. „Sakykime, asmuo aiškino, kad, kai prailgino pensijos amžių, galvojo, jog senatvės pensija jam priklauso nuo vėlesnės datos, todėl nesikreipė, nors 10 metų iki pensijos nedirbo.

Taigi pensija jam buvo padidinta už 4 atidėtus metus. Buvę ir taip, kad žmogus dirbo ilgą laiką, tačiau laukė dokumentų iš Rusijos Federacijos, todėl penkmetį dėl pensijos nesikreipė. Jam už atidėtą laiką pensija taip pat buvo padidinta“, – vieną iš situacijų įvardino pašnekovė.

Atidėtų pensijų klausimas, pasak S.Krugiškienės, aktualus ir išvykstantiems į kitas šalis, tačiau deklaravusiems gyvenamąją vietą Lietuvoje. „Pavyzdžiui, turėjome atvejį, kai asmuo, atvykęs iš Gruzijos (pensija Gruzijoje nepaskirta), deklaravo gyvenamąją vietą Lietuvoje, tačiau išvyko į Angliją. Ten kelerius metus gyveno ir jokios pensijos negavo. Sukakus senatvės pensijos amžiui, dėl senatvės pensijos skyrimo nesikreipė, o vėliau pensija jam buvo padidinta už 4 atidėtus metus.

Tokių atvejų, kai asmenys išvyksta į užsienio valstybę, nors gyvenamąją vietą deklaruoja Lietuvoje, o grįžta į Lietuvą, kai senatvės amžius jau senokai būna sukakęs, pasitaikė ir daugiau. Kadangi jiems užsienio valstybėje jokia pensija nepaskirta, Lietuvoje skiriama pensija dėl atidėto kreipimosi“, – aiškino Šiaulių „Sodros“ skyriaus direktoriaus pavaduotoja.

Anot jos, būna ir tokių atvejų, kai asocialūs asmenys nesirūpina dėl pensijos, nesikreipia, nes neturi jokių dokumentų, įrodančių pensijų draudimo stažą ir pajamas iki 1994 m. sausio 1-osios. Vėliau, kažkam jais pasirūpinus ir padėjus susitvarkyti dokumentus, pensija jiems būna paskirta, padidinama tik tada, jei jie būna įgiję būtinąjį stažą.

Padidėja iki 40 proc.

Kiek didesnę pensiją žmogus gaus, priklauso nuo to, keleriems metams nusprendžia ją atsidėti, o maksimalus atidėjimo terminas – penkmetis.

„Jei asmuo tam tikru metu įgyja teisę gauti valstybinę socialinio draudimo senatvės pensiją pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą, bet pensijos neima, ir kreipiasi dėl jos vėliau, tai pensija jam apskaičiuojama pagal duomenis kreipimosi metu ir didinama 8 procentais už kiekvienus metus, praėjusius nuo dienos, kai jis įgijo teisę gauti senatvės pensiją turėdamas būtinąjį stažą. Pensija gali būti didinama ne daugiau kaip už penkerius atidėjimo metus. Taigi, iš viso gali būti didinama ne daugiau kaip 40 procentų“, – komentavo Šaulių „Sodros“ skyriaus direktoriaus pavaduoja S.Krugiškienė.

Jei pensinio amžiaus žmogui, galėtų būti paskirta 300 Eur pensija ir jis dėl jos skyrimo nesikreiptų, tai kreipiantis po 5 metų jo pensijos dydis būtų 420 Eur.

Pavyzdžiui, jei pensinio amžiaus žmogui, galėtų būti paskirta 300 Eur pensija ir jis dėl jos skyrimo nesikreiptų, tai kreipiantis po 5 metų jo pensijos dydis būtų 420 Eur. Jei neįvertintume pensijos indeksavimo, neimdamas pensijos per 5 metus asmuo prarastų 18 000 Eur. Vėliau, gaudamas 40 procentų padidintą pensiją, per 1 metus papildomai „užsidirbtų“ 1440 Eur. Išeitų, jog jis tą prarastą 18 000 Eur pensiją atgautų per 12,5 metų.

Taip pat pažymėtina, kad galima atidėti ne tik kreipimąsi dėl senatvės pensijos skyrimo, bet ir jau paskirtos senatvės pensijos mokėjimą – gaunančio pensiją, paskirtą turint būtinąjį stažą, asmens prašymu pensijos mokėjimas taip pat gali būti atidėtas ir ši pensija padidinta ne daugiau kaip už 5 atidėto mokėjimo metus. Po atidėto mokėjimo senatvės pensija apskaičiuojama iš naujo pagal duomenis kreipimosi metu ir didinama 8 procentais apskaičiuoto dydžio už kiekvienus pilnus metus, praėjusius nuo mokėjimo atidėjimo dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius