Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 15

Po Lietuvą pasklido vyšniniai vokai: kokią žinią apie darbo stažą jie siunčia gyventojams?

Vadinamuosius vyšninius vokus – informacinius laiškus iš „Sodros“ nuo šiandien pradedantys gauti gyventojai neturėtų nustebti. Taip stengiamasi atkreipti jų dėmesį į sukauptą stažą ir paskatinti pagalvoti apie pensiją. Šiuos laiškus šiemet gaus per 140 tūkst. gyventojų, kurie per 2016 metus sukaupė mažiau kaip 12 mėnesių stažo.
"Nemokėk kyšio" akcijos akimirka
„Nemokėk kyšio“ akcijos akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per 140 tūkstančių įspėjamųjų „signalų“

Šiandien, gegužės 15 d., po visą Lietuvą pasklido per 140 tūkstančių vadinamųjų vyšninių vokų – informacinių laiškų iš „Sodros“. Šie laiškai – tai perspėjimas, kad per 2016 m. metus juos gavęs gyventojas nesukaupė 12 mėn. stažo. Juose taip pat pateikiama informacija apie iki šiol žmogaus sukauptą stažą ir prognozuojamą senatvės pensiją, jei niekas gyvenime nesikeistų. Kartu pateikiami ir skaičiavimai, kaip pasikeistų jo senatvės pensija, jei nuo šiol žmogus pradėtų uždirbti bent po 12 MMA per metus.

Šie laiškai – tai perspėjimas, kad per 2016 m. metus juos gavęs gyventojas nesukaupė 12 mėn. stažo.

Vyšninių vokų tikslas – informuoti gyventojus apie esamą padėtį, įvertinti jų galimybes ir perspektyvas gauti didesnę senatvės pensiją. Tai taip paskatinimas laiškų gavėjams susimąstyti ir, jei įmanoma, imtis veiksmų.

„Sodros“ duomenimis, nesukaupusių būtinojo stažo žmonių vidutinė senatvės pensija tesiekia apie 158,8 Eur. Būtinojo stažo nesukaupę žmonės gauna sumažintą senatvės pensiją, jiems nepriklauso ir priedas už papildomus išdirbtus metus.

Sukaupusių būtinąjį stažą žmonių vidutinė senatvės pensija yra kone dvigubai didesnė – 287,3 Eur, jiems mokamas priedas už papildomus išdirbtus metus.

„Sodros“ iniciatyva „Vyšninis vokas“ startavo kartu su skaidraus verslo akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“. Pastarosios akcentas – darbo santykiai ir jų skaidrumas. Akciją organizuoja skaidraus verslo asociacija „Baltoji banga“ ir Investuotojų forumas, ją palaiko bei prie jos prisideda visos valdžios institucijos. Iniciatyvos globėja – šalies prezidentė, taip pat ją remia premjeras ir ministrai.

Ar tikrai žinome, kas yra stažas?

Minimalus stažas senatvės pensijai gauti yra 15 metų. Tiek stažo sukaupęs žmogus gaus sumažintą pensiją. Sukaupus mažiau kaip 15 metų stažo pensija nėra mokama. Būtinasis stažas viso dydžio pensijai gauti – 30 metų. Tokį stažą sukaupęs žmogus gali būti ramus, kad gaus viso dydžio pensiją ir už kiekvienus papildomus stažo metus jam bus mokamas priedas.

Neretai žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad stažas – tai tiesiog jų išdirbti metai.

Neretai žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad stažas – tai tiesiog jų išdirbti metai. Iš tiesų tai nėra vien išdirbtų metų skaičius, nes stažui paskaičiuoti vertinamos per darbo metus žmogaus uždirbtos pajamos: jei jis uždirbo 12 ir daugiau MMA per metus – sukaupė 12 mėn. stažą, jei mažiau – sukaupė proporcingai mažiau stažo.

Kitaip tariant, jei metus pilietis dirbo gaudamas tik po 100 eurų į rankas ar uždirbo po 700 Eur, tačiau juos gaudavo tik „vokelyje“, jis sukaups mažiau kaip 12 mėnesių stažo, o, jei dirba neoficialiai ir nemoka privalomų įmokų, stažo nesukaups visai.

„Sodros“ duomenimis, 2016 m., skaičiuojant visų metų vidurkį, per 168 000 Lietuvos gyventojų gavo mažiau nei MMA per mėnesį. Šių žmonių vidutinės pajamos tesudarė 199,63 Eur. Įdomu tai, kad nuo 2012 m. Lietuvoje apie ketvirtadalis naujai į pensiją išeinančių žmonių nėra sukaupę būtinojo darbo stažo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius