Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 30

Privalomas sveikatos draudimas. Ką reikia žinoti?

„Ir tada supranti, kodėl tu, freelanceris, turi mokėti tuos dabar jau 38,7 eurų PSD per mėnesį", – viešai savo feisbuko paskyroje rašo savarankiškai dirbantis vilnietis Karolis, grįžęs iš ligoninės po to, kai paslydo ir susilaužė ranką.
Traumuotas darbuotojas
Traumuotas darbuotojas / 123RF.com nuotr.

Skubi pagalba ir rankos operacija jam nieko nekainavo, o medikų dėmesys ir profesionalumas nustebino.

Iš tiesų būtent PSD – privalomasis sveikatos draudimas, kurio įmokas moka kiekvienas, yra tai, iš ko išlaikomos ligoninės, atlyginimus gauna medikai ir gyventojams teikiamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Vienintelė sąlyga – būti apsidraudus. Tai yra mokėti bent minimalias privalomojo sveikatos draudimo įmokas kiekvieną mėnesį.

PSD draudžiami visi

PSD draudžiami be išimties visi Lietuvos gyventojai– nuo kūdikio iki pensininko.

Tiesa, už vienus draudimo įmokas moka valstybė, už dirbančiuosius įmokas perveda darbdavys, o dirbantieji savarankiškai ar tie, kurie nėra draudžiami valstybės, bent minimalias įmokas kiekvieną mėnesį.

Tie gyventojai, kurie dirba savarankiškai, įmokas turi mokėti patys. Taip pat patys įmokas moka ir tie, kurie yra vyresni nei 18 metų, bet dar ne pensininkai ir niekur nestudijuoja, nedirba, bet nėra registravęsi darbo biržoje ir neaugina vaikų.

Ši pareiga – labai svarbi, mat nesumokėjus įmokų už einamąjį mėnesį ar įgijus įsiskolinimą už sveikatos draudimą, žmogus nėra apdraustas ir jam sveikatos priežiūros įstaigoje už paslaugas gali tekti susimokėti, o skola kaupiasi net ir nesinaudojant sveikatos priežiūros paslaugomis.

Už darbo biržoje registruotus bedarbius, vieną iš tėvų, auginantį vaiką iki 8 metų arba du nepilnamečius, moksleivius, studentus, įmokas sumoka valstybė, jeigu žmogus tuo laikotarpiu neturi draudžiamųjų pajamų.

Jeigu valstybės lėšomis draudžiamas gyventojas dirba ir turi pajamų, nuo šių pajamų įmokų dalį – 6,98 proc. – sumokėti reikia.

Jeigu įmokos sumokėtos, nesvarbu, žmogus dirba, ar ne, jis gali gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Infografikas
Infografikas

Moka nuo visų pajamų

„Dažniausiai sulaukiame klausimų iš gyventojų, kurie turi kelias veiklas, pavyzdžiui, dirba samdomą darbą ir dar turi verslo liudijimą ar individualią veiklą. Tuomet jie klausia, kodėl įmokas reikia mokėti kelis kartus. Iš tiesų gyventojai PSD įmokas, kurių tarifas šiemet yra 6,98 proc., moka nuo visų draudžiamųjų pajamų, nesvarbu kokia forma tos pajamos įgytos.

Pavyzdžiui, didesnį atlyginimą gaunantis gyventojas sumoka daugiau įmokų, nei gyventojas, kuris uždirba mažiau. Jeigu gyventojas turi įvairių pajamų, jis įmokas moka tuo pačiu tarifu nuo visų draudžiamųjų pajamų. Tai socialinio teisingumo principas – visi prie sveikatos priežiūros išlaikymo prisidedame priklausomai nuo to, kiek uždirbame, nors ir gausime tą pačią lovą. Na, o nustatyta minimali įmokas yra paskaičiuota nuo minimalios mėnesio algos ir šiemet sudaro 38,74 euro“, – paaiškina „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis

Kaip sužinoti ar esu draustas?

Daugelis tų, kurie gauna sąskaitą už paslaugas po to, kai apsilankė poliklinikoje, sakosi neturintys darbo – taigi ir jokių pajamų bei nežinoję, kad reikia mokėti.

„Sodros“ atstovas sako, jog pasitaiko atvejų, kad žmogus, pavyzdžiui, išeina iš darbo, tačiau dėl įvairių priežasčių nesiregistruoja Darbo biržoje ir apsilanko gydymo įstaigoje.

Žmogus įprastai yra draudžiamas avansu. Tai reiškia, kad jam teikiamos nemokamos paslaugos, o žmogus PSD savarankiškai gali sumokėti iki einamojo mėnesio pabaigos. Tačiau, jeigu jis PSD nesumoka laiku, gydymo įstaiga turi teisę paprašyti sumokėti už suteiktas paslaugas.

Kiekviena nesumokėta įmoka nėra nurašoma, tai tampa skola – gyventojas anksčiau ar vėliau privalės sumokėti.

Žmogus stebisi, kad lankėsi poliklinikoje, PSD įmokų nesumokėjo, bet gydymo įstaigoje nubuvo informuotas, kad už paslaugą teks mokėti, o po kurio laiko pateikiama sąskaita. Jeigu įmokos nesumokamos iki einamojo mėnesio galo, žmogus nėra apdraustas, todėl labai svarbu įmokas sumokėti laiku.

Kiekviena nesumokėta įmoka nėra nurašoma, tai tampa skola – gyventojas anksčiau ar vėliau privalės sumokėti. Kol nesumokės skolos, tol negaus nemokamų sveikatos priežiūros paslaugų.

Pasitikrinti, ar esate apdraustas galima čia:

Beje, „Sodra“ per asmeninę paskyrą informuoja gyventojus apie tai, kad jiems gali tekti patiems sumokėti PSD įmoką dar tuomet, kai žmogus nėra skolingas

„Tarkime matome, kad žmogus sausį dirbo, paskutinę dieną išėjo iš darbo, vasarį jis nedirba. Per asmeninę paskyrą, o jei gyventojas yra nurodęs elektroniniu pašto adresą, tai ir elektroniniu paštu, siunčiame jam pranešimą informuodami, jeigu žmogus neįsidarbins, nesikreips į darbo biržą, iki mėnesio pabaigos turės pats sumokėti įmoką. Jeigu žmogus nesumoka, kitą mėnesį jis informuojamas apie skolą ir tai, kad ji bus išieškoma“, – sako S. Jarmalis.

Kaip dažnai reikia mokėti PSD įmokas?

PSD įmokas reikėtų mokėti kas mėnesį. Labai svarbu nevėluoti ir susimokėti iki einamojo mėnesio pabaigos, nes tikrai yra atvejų, kai žmonės privalo susimokėti už gydymo paslaugas tik todėl, kad pavėlavo susimokėti.

Verta žinoti, kad mokėti PSD įmokas savarankiškai privalu tuomet, jei žmogus nė vieną to mėnesio dieną nedirbo samdomo darbo ar nebuvo registruotas darbo biržoje. Tad, jeigu žmogus dirba samdomą darbą ir vykdo savarankišką veiklą, jam kiekvieną mėnesį įmokų mokėti nereikia. Už savarankišką veiklą jas susimokės tik kai deklaruos pajamas ir mokės visus mokesčius.

Nemokantiems PSD įmokų nėra numatytos jokios baudos, neskaičiuojami delspinigiai, tačiau kaupiasi skola.

Todėl „Sodra“ periodiškai įsiskolinusiems žmonėms išrašo mokėjimo nurodymus per Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (ją valdo Registrų centras, ja naudojasi „Sodra“, VMI, antstoliai), kuriuose nurodyta įsiskolinta suma ir iš jo sąskaitos pinigai gali būti nurašomi.

Jei žmogui kyla klausimų, kodėl dalis lėšų jo sąskaitoje nurašyta, gali būti, kad tai padaryta būtent dėl nesumokėtų PSD įmokų.

„Jeigu nepavyko įmokų mokėti laiku ir susidarė ženkli skola, kurią žmogui sudėtinga padengti vienu ypu, nereikėtų bijoti kreiptis į „Sodrą“. Esame pasirengę žmogui padėti – išdėstyti skolą dalimis ilgesniam laikotarpiui. Mokant skolos įmokas, žmogus yra draudžiamas sveikatos draudimu ir gali gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Be to, nėra delspinigių“, – sako S.Jarmalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius