-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 22

„Sodros“ išmokos – ir prižiūrintiems sergančius anūkus

„Dabar bus tikrai daug ramiau sugrįžti į darbą iš vaiko priežiūros atostogų“, – taip ligos ir motinystės socialinio draudimo pakeitimus, kai sergančius anūkus galės slaugyti ir šiuo draudimu draudžiami seneliai, apibendrino vieno mamų forumo narė.
Seneliai ir anūkas
Seneliai ir anūkas / 123rf.com

Mat pirmieji vaiko mėnesiai darželyje ir neretai sekančios ligos tampa rimtu iššūkiu tėvams, kurie nori grįžti į darbo rinką.

„Gal kas žino, ar gali vaikui susirgus močiutė pasiimti „biuletenį“. Vaiką auginu viena. Neseniai grįžau į darbą po vaiko auginimo atostogų, maniškis eis į darželį, bet jis labai dažnai serga. Darbe jau kolektyvas sukilo, kad kas už mane dirbs“, dėl galimybės seneliams slaugyti mažylius teiravosi moteris viename iš mamų forumų.

„Ar mano vaiko močiutė, vaikui susirgus, gali gauti nedarbingumo pažymą? Šiuo metu esu registruota Darbo biržoje. Nuo vasario, jei bus galimybė, norėčiau lankyti kursus, kurie bus kitame mieste. Vaikui susirgus mokytis negalėčiau. Ar tokiu atveju gali seneliai imti nedarbingumo lapelį?“ klausia kita mama.

Dirbantys seneliai galės pakeisti tėvus

Nuo šiol sergančio vaiko priežiūra jauni tėvai galės pasidalyti su savo dirbančiais tėvais, kurie nuo šiol įgijo teisę gauti ligos išmoką slaugant anūkus.“

Išmoka, kurią „Sodra“ mokės slaugančiajam anūką, bus apskaičiuojama įprasta tvarka – nuo senelio ar močiutės gaunamo atlyginimo.

Išmoka, kurią „Sodra“ mokės slaugančiajam anūką, bus apskaičiuojama įprasta tvarka – nuo senelio ar močiutės gaunamo atlyginimo. Žinoma, jeigu jie jau pensininkai, išmoka nebūtų mokama.

Ligos išmoka – tai pajamų prarastų dėl to, kad žmogus sirgo ar slaugė šeimos narį, kompensacija. Pats sirgdamas ar prižiūrėdamas sergantį vaiką žmogus negali dirbti, ir tam, kad neliktų be pajamų, jam mokama ligos išmoka. Tuo atveju, kai sergančius anūkus slaugo pensiją gaunantys ir niekur nedirbantys seneliai, jie darbinių pajamų nepraranda, tad ir ligos išmoka jiems nėra mokama.

Seneliams prižiūrėti vaikaičius suteikiamos tokios pat sąlygos, kaip ir tėvams bei globėjams.

Susirgus mažyliui, kreipiamasi į gydytoją, seneliai informuoja darbdavį ir internetu ar atvykę į skyrių pateikia prašymą „Sodrai“ dėl išmokos. Pateikus prašymą internetu vieną kartą, daugiau ateityje to daryti nereikės, nebent pasikeistų išmokos gavėjo sąskaitos numeris ar asmeninė informacija. Plačiau apie prašymo pildymą, spustelėjus čia.

Sergančius anūkus prižiūrintys teisę į ligos išmoką turintys seneliai, kaip ir tėvai, nuo pirmos dienos gaus 85 proc. atlyginimo siekiančią išmoką. Mažiausia ligos išmoka yra 6,02 Eur, o maksimali siekia 68,22 Eur už darbo dieną.

Iki 14 m. amžiaus anūkus slaugyti galima iki 14 dienų, vyresnius – perpus trumpiau. Sunkių ir ypač sunkių ligų atveju galioja kitokie, gerokai ilgesni slaugos terminai.

Ilgai lauktas pokytis

Darbo rinka iš vaiko priežiūros atostogų grįžtančių tėvų ne visada laukia išskėstomis rankomis. Tiek darbdaviams, tiek kolegoms gali nepatikti dažnai sergančių mažylių tėvų tvarkaraštis – kelios savaitės darbe, kelios savaitės slaugant atžalą.

Ieškodami bent trumpos „pamainos“ sau tėvai kreipiasi į aukles, prašo senelių pagalbos, tačiau ir jie padėti gali ne visada. Dirbantiems seneliams iki šiol nebūdavo suteikiama galimybė slaugyti anūkus ir gauti išmoką iš „Sodros“.

Šeimos, auginančios vaikus, pokyčius sutiko itin palankiai. Vilnietė Agnė tikina, kad jos mamai ištrūkti iš darbo – kur kas lengviau negu jai pačiai, tačiau iki šiol prašyti mamos paslaugyti susirgusį sūnų Nojų ne visada drįsdavo.

„Tokiu atveju mamai tekdavo darbe imti laisvas dienas, o tai – finansinis nuostolis. Taigi, kartais likdavau aš, kartais vyras, rečiau paprašydavome mamos, o jei situacija būdavo visai sudėtinga – auklės. Dabar, kai mama galės slaugyti anūką oficialiai, pasiimdama nedarbingumo lapelį ir gaudama išmokas iš „Sodros“, prižiūrėti sergantį Nojų bus kur kas lengviau“, komentavo moteris.

3 metukų Vilių auginanti Justina naujomis slaugymo galimybėmis džiaugėsi dėl paties sūnaus sveikatos: „Visos mamos žino, kaip pikta, kai kas nors į darželį atveda nors ir nedidelę slogą „pagavusį“ vaiką. Tai negerai ir pačiam vaikui, nes jam tiesiog reikia sveikti namuose, ir sveikiems vaikams, nes jie tiesiog gali užsikrėsti. Tačiau dauguma tėvų žino ir tai, kad jei imtų nedarbingumą dėl kiekvienos nedidelės sūnaus ar dukros slogos, turėtų atlaikyti piktus kolegų žvilgsnius, atidirbti naktimis prie kompiuterio ar pan. Dabar tikrai gerai, kad prižiūrėti susirgusius vaikus galės ir seneliai, bus didesnės galimybės, galbūt rečiau ir vaikai bus vedami sergantys į darželius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius