Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2009 12 18

Šokėja Juodkaitė ruošiasi energingai naujametei premjerai

Šiuo metu tarp Lietuvos ir Prancūzijos gyvenanti šiuolaikinio šokio kūrėja Loreta Juodkaitė intensyviai ruošiasi spektaklio „Malda smėlyje“ premjerai, kuri žiūrovams bus pristatyta Menų spaustuvėje gruodžio 31 dieną. Iki šiol kūrusi daugiausiai monospektaklius, šįkart kūrėja rengia spektaklį penkiems šokėjams – energija ir karščiu pulsuojantį spektaklį įkvėpė egzotiški Turkijos peizažai bei tradicinė muzika.
Spektaklis „Malda smėlyje“
Spektaklis „Malda smėlyje“ / Michail Raskovsky nuotr.

Ritualizuotas ir sakrališkas, beveik dvejus metus brandintas spektaklis, pasak Loretos Juodkaitės – tarsi malda mūsų gyvenimams. Kūrėja sako, jog jai malda – tai kiekvienas žingsnis, kiekvienas judesys, tyla ar paprastas pokalbis. Tad ir scenoje iš šokėjų ji reikalauja ne tik judesio precizikos, bet ir vidinės jėgos bei tikėjimo tuo, ką jie daro, nes pasak choreografės, „šokis be jausmo yra tuščias“.

Turkų grupės „Kardes Türküler“ muzika paremtas spektaklis „Malda smėlyje“ – tai aistra, energija ir saulės karščiu dvelkiantis kūrinys, kurio leitmotyvas: saulė danguje ir saulė mumyse; saulė – kaip simbolis viso to, kas suteikia prasmę mūsų gyvenimams, įkvepia mus judėti pirmyn, rasti jėgų naujiems iššūkiams. Spektaklio atmosfera prisodrinta kontrastų: karšta saulė ir vėsus vanduo, beribės erdvės ir uždari indai, meilės aukštumos ir neišmatuojami kančios gyliai, maldos jėga ir smėlio trapumas.

Šventinei premjerai besiruošiantis šokėjų kolektyvas – tai Loreta Juodkaitė, du šiuolaikinio šokio šokėjai Tautvilas Gurevičius ir Mantas Stabačinskas, baleto šokėjas Andrius Žužžalkinas ir šokėja iš Belgijos Marjorie Kellen. Dalis kūrybinės komandos vasarą mėnesį svečiavosi Turkijoje, stebėjo šios šalies žmones, gamtą, kultūrą ir ieškojo įkvėpimo užduodami sau klausimą, kas jungia skirtingo tikėjimo, kultūros, tradicijų žmones. Todėl ir spektaklis – apie bendražmogiškas vertybes, aktualias šiuolaikiniam žmogui bet kurioje pasaulio šalyje.

Spektaklis „Malda smėlyje“ bus rodomas Menų spaustuvės Juodojoje salėje gruodžio 31 d. 19 val. Bilietų kaina 30 lt, juos platina Tiketa.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius