Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 21

95 proc., 94 proc. ir 67 proc.: ką iš tiesų rodo vakcinų nuo COVID-19 efektyvumas

Žmonėms svarstant, kurią vakciną nuo COVID-19 rinktis, kad organizmas būtų kuo geriau apsaugotas, medikai siūlo skiepytis ta, kuri siūloma. Mat visos Lietuvoje naudojamos vakcinos pripažintos saugiomis ir yra kur kas efektyvesnės, nei reikalaujamas minimumas. Be to, lyginant viešai skelbiamą efektyvumą galima apsigauti, mat jis nustatytas nevienodu metu, tyrimus atliekant skirtingomis sąlygomis, skirtingais metodais. Tiksliausius duomenis pateiks realybė, mat tik skiepijant įvairius žmones ir jiems susiduriant su virusu įvairiomis aplinkybėmis bus matyti tikrasis efektyvumas.
Vakcinos nuo COVID-19
Vakcinos nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

„Noriu palinkėti nelyginti dalykų, kurių nereikia lyginti, o tiesiog vakcinuotis vakcina, kuria vakcinuotis turite galimybę“, – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų surengtoje konferencijoje „COVID-19 infekcija ir vakcinacija: ką galime padaryti geriau?“ teigė viena iš pranešėjų klinikų gydytoja, klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė.

Jai pritarė konferencijoje taip pat kalbėjusi Kauno klinikų gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė. „Vakcinų yra įvairių. Dažnai kyla klausimas, kuri vakcina geresnė, sukelia stabilesnį imuninį atsaką, kurios reikėtų vienos dozės, žinoma, kuri saugesnė?

Vienareikšmio atsakymo nėra. Visos jos, galėtume sakyti, pakankamai skirtingos. Bet, žiūrint į efektyvumą, visos yra pakankamai efektyvios, apsaugančios nuo COVID-19 ligos ir nuo sunkios jos formos.

Kaip teigia tyrėjai, kaip rodo klinikinių tyrimų patirtis, saugumo įrodymai taip pat yra geri. Dažniausios yra lengvos arba vidutinio sunkumo pašalinės reakcijos, dažniau – vietinės, rečiau – sisteminės. Sunkių pašalinių reakcijų yra mažai arba iš to ištirto kiekio tyrimuose negalime pasakyti sunkių pašalinių reakcijų dažnio. Tam tikrų yra transportavimo, saugojimo, naudojimo sąlygų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius