Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 13

Alkoholikų vaikai – nematoma problema su skaudžiomis pasekmėmis

Apie alkoholikus tėvus vaikai nelinkę prabilti: jiems gėda, bijo patyčių, smerkimų. Slepiamų problemų pasekmės juos lydi ir užaugus. Be to, šeima, kurioje bent vienas žmogus turi alkoholio vartojimo problemų, nebūtinai priskiriama prie socialinės rizikos šeimų. Ši problema yra užslėpta, ir, anot specialistų, norint padėti, reikia skatinti kuo daugiau kalbėti apie tai.
Alkoholis
Alkoholis / 123rf.com nuotr.

Alkoholikų vaikų savaitei skirtoje pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje Seime sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad alkoholikų vaikų yra ne tik asocialiose šeimose, todėl sunku nustatyti problemos mastą. Anot ministro, vienas geriantis žmogus sukelia problemų 4–5 aplink esantiems žmonėms, o iš jų labiausiai nukenčia vaikai.

„Vaikai susiduria su pačiomis įvairiausiomis problemomis. Jie praranda vaikystę ir suauga per anksti, turi rūpintis suaugusiais žmonėmis. Atsiranda elgesio problemų, jie neišmoksta spręsti problemų kitaip nei geriant ar per konfliktus, kuriuos mato namuose“, – sako A.Veryga.

Jeigu bus įveikta stigmatizacijos, patyčių kultūra, suaugusiesiems bus lengviau prakalbinti vaikus. Vaikams labai svarbu pasitikėti suaugusiais, – E.Petkutė.

Neretai jau suaugę vaikai pradeda gerti, taip sukuriamas ydingas ratas. „Mentor Lietuva“ generalinė sekretorė Eglė Degutienė sako, kad suaugę alkoholikų vaikai turi bendravimo sunkumų, labiau linkę sirgti depresija ir galvoti apie savižudybę.

Tėvai nesureikšmina alkoholio žalos vaikams

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė teigia, kad problemos atsiranda ir dėl tėvų požiūrio į alkoholio vartojimą. 72 proc. tėvų neslepia vartojantys alkoholį prie vaikų, o kas šeštas, tyrimų duomenimis, leistų ir paragauti alkoholio namuose.

„Tėvams atrodo saugiau, kad vaikas atsigers namuose, o ne kažkur kitur. Bet Švedijos mokslininkai sako, kad jei vaikui draudžiama vartoti alkoholį namuose, tokia elgsena jam formuojama ir už namų ribų“, – teigia I.Juozapavičienė.

1 geriantis žmogus sukelia problemų 4–5 aplink esantiems žmonėms, – teigė A.Veryga.

Be to, tėvai nedaug kalbasi su vaikais apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevenciją ir žalą. Anot I.Juozapavičienės, didesnis poveikis yra, kai apie alkoholio ir kitų kvaišalų vartojimo žalą išgirstama iš tėvų, negu iš kito asmens.

Parama ir supratingumas – kelias į problemų sprendimą

„Mentor Lietuva“ generalinė sekretorė E.Degutienė sako, kad reikia padėti tiek augantiems, tiek suaugusiems alkoholikų vaikams ieškoti pagalbos, skatinti kreiptis į specialistus. Ji pabrėžia savipagalbos grupių veiklą, kurioje žmonės sulaukia paramos, supratingumo, todėl jiems lengviau kalbėti apie problemą bei ją spręsti.

Paramos vaikams centro psichologė Erna Petkutė taip pat sako, kad bendruomenės vaidmuo yra svarbus, nes visuomenė linkusi stigmatizuoti sergančius žmones. Vaikams trūksta grupių už mokyklos ribų, kur jie nesusidurs su galimomis bendraamžių reakcijomis.

„Jeigu bus įveikta stigmatizacijos, patyčių kultūra, suaugusiesiems bus lengviau prakalbinti vaikus. Vaikams labai svarbu pasitikėti suaugusiais“, – teigia E.Petkutė.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sakė, kad vienas iš pernai veiklą pradėjusio Valstybinio sveikatos stiprinimo fondo prioritetų bus alkoholio vartojimo problemų sprendimas, todėl kartu turėtų būti apimta ir pagalba alkoholikų vaikams.

Tarptautinė alkoholikų vaikų savaitė Lietuvoje rengiama nuo 2015 metų. Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Laimutės Matkevičienės teigimu, šios savaitės metu raginama kalbėti ir atkreipti dėmesį į problemas, kurias patiria alkoholikų vaikai bei padėti jiems spręsti jas. Anot A. Verygos, Lietuvoje 48 proc. vyrų ir 16 proc. moterų turi alkoholio vartojimo problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius