2021 01 18

Antrajame žingsniavimo iššūkyje mokyklos varžosi dėl daugiausia vaikštančios titulo

Pamokoms persikėlus į namus, rasti vaikus motyvuojančių būdų išlikti fiziškai aktyviems, aktualu ir mokytojams, ir tėvams.
Vaikai
Vaikai / Ben Wicks nuotr./ Unsplash nuotr.

Kaip teigiama pranešime spaudai, smagų, mokytojus, mokinius bei jų tėvus jungiantį sprendimą jau rado 379 šalies mokyklos, prisijungusios priemobiliosios vaikščiojimo programėlės „#walk15“ bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuoto mokyklų žingsnių iššūkio.

Tai, kad iššūkis moksleiviams patinka, liudija ir tai, jog prisijungti prie jo kviečiama antrą kartą – per pavasario karantiną šalies mokiniai nužingsniavo daugiau nei 235 mln. žingsnių, o tai tolygu apeiti Žemės rutulį keturis sykius.

Prie antrojo iššūkio prisijungusios mokyklos kartu jau nuėjo daugiau nei 2,7 mlrd. žingsnių, arba daugiau nei 50 kartųaplink Žemės rutulį.

Antrajame mokyklų žingsniavimo iššūkyje šiuo metu pirmauja Kauno jėzuitų ir Šiaulių Lieporių gimnazijos. Trečioje pozicijoje yra Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija, o ketvirtojoje ir penktojoje – Mažeikių Kalnėnų progimnazija bei Joniškio Mato Slančiausko gimnazija.

„Dėl nuotolinių pamokų ir darbo visi judame mažiau – ir vaikai, ir suaugusieji. Būti aktyviems svarbu ne tik mūsų fizinei sveikatai, bet ir psichinei gerovei – fizinis aktyvumas padeda atsipalaiduoti nuo streso, susikaupti darbui ir mokslui. Ši kūrybiška, mokyklų bendruomenių jau pamėgta iniciatyva ir šeimoms suteikia daugybę galimybių. Kartu žingsniuojant išsikelto tikslo link galima ir ramiai pasikalbėti, sutvirtinti tėvų ir vaikų ryšius“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, kuri pati bėgioja beveik kasdien.

Antrąjį mokyklų iššūkį programėlės „#walk15“ kūrėjai paskelbė 2020 m. spalio pradžioje. „Džiaugiamės, jog prie iššūkio aktyviai jungiasi visa mokyklų bendruomenė – nuo mokytojų ir administracijos atstovų iki mokinių ir jų tėvų, o programėlė „#walk15“ vis dažniau tampa ir edukacine, mokinių aktyvumą namuose skatinančia priemone“, – kalba mobiliosios programėlės kūrėja Vlada Musvydaitė.

Anot jos, džiugina ir tai, jog iššūkyje varžosi ne tik didžiųjų miestų mokyklos, bet ir mažiau mokinių turinčių regionų ugdymo įstaigos. Šiuo metu tarp 10-ies aktyviausiai einančių šalies mokyklų yra Vilniaus, Kauno, Klaipėdos Šiauliųmokyklos bei Mažeikių, Joniškio, Šilutės, Pasvalio ir net Šilutės rajone esanti Kintų mokykla.

Iš 109 pozicijos – į trejetuką

Šalyje paskelbus antrąjį karantiną, mokytojai ieškojo būdų, kaip suburti mokyklos bendruomenes, o mobiliosios programėlės „#walk15“ žingsnių iššūkis pasirodė esąs puiki priemonė bendruomeniškumui puoselėti.

Pasak programėlės kūrėjų, nuo antrojo karantino pradžios aktyvumu išsiskyrė Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija, iš 109-osios iššūkio pozicijos šoktelėjusi į trečiąją.

„Įsibėgėjus nuotoliniam ugdymui, dienyne išplatinome laišką mokyklos bendruomenei. Mokytojai kvietimu pasidalijo su mokiniais bei jų tėveliais, kurie jį priėmė entuziastingai. Eiti pradėjome spalio viduryje ir buvome 109 vietoje, Naujuosius pasitikome įkopę į trejetuką“, – pasakoja Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Gruodytė.

Šiuo metu viešame mokyklų žingsnių iššūkyje dalyvauja per 600 šios progimnazijos atstovų. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui pasakoja, kad dalyviai jau gali pasidalinti ir asmeninėmis motyvuojančiomis istorijomis. Pavyzdžiui, priėmęs iššūkį eiti vienas progimnazijos mokytojas pagerino savo fizinę formą ir taip atsikratė daugiau nei 20 kg svorio.

„Ankščiau nueidavau daugiausia 4 km per dieną. Buvau automobilio žmogus. Į darbą ir iš jo, į parduotuvę ar kitur keliaudavau tik automobiliu. Dabar su mobiliąja programėle „#walk15“ nueinu 17–22 km per dieną. Tiesa, mano istorijoje daug atsitiktinumų. Visų pirma, patekau į avariją ir buvau priverstas automobilį savaitei palikti remonto dirbtuvėse. Spalio pradžioje, pasitaikė šilti orai, o kadangi XXXL dydžio rūbai jau buvo pradėję spausti, kolegė pasiūlė išbandyti šią programėlę. „#walk15“ – 15 000 žingsnių? Kodėl gi ne? Nuo to viskas ir prasidėjo“, – pasakoja į žingsnių iššūkį įsitraukęs progimnazijos mokytojas.

„Jei per dieną nenueinu nors 10 000 žingsnių, diena – jau ne diena. Turiu bent kelias valandas pajudėti lauke, kad galėčiau tinkamai susikaupti tolimesniems dienos darbams. Dabar minimalus mano dienos tikslas yra 15 000 žingsnių, bet neretai nueinu ir virš 20 000. Džiaugiuosi matydama, kad į vaikščiojimo iššūkį aktyviai įsitraukia mokiniai bei kiti mokyklos bendruomenės nariai“, – savo patyrimais dalijasi kita mokyklos mokytoja.

Pedagogų teigimu, mobilioji programėlė „#walk15“ jau tapo progimnazijos edukacijos priemone. Ją mokytojai pasitelkia tiek fizinio lavinimo, tiek pertraukų tarp pamokų metu.

Aktyviausi paaiškės pavasarį

Mokyklų žingsnių iššūkio nugalėtoją planuojama skelbti balandžio 24 d., jei leis epidemiologinė situacija – programėlės kūrėjų organizuojamo tradicinio nemokamo ėjimo metu Vilniuje. Labiausiai einančiai šalies mokyklai bus įteikta ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padėka.

Praėjusiais metais dėl nugalėtojos vardo mokyklos varžėsi iki paskutinių iššūkio valandų: laimėjo Klaipėdos „Smeltės“progimnazija, aplenkusi Radviliškio Vinco Kudirkos progimnaziją.

Prie viešo mokyklų iššūkio prisijungti gali bet kuri mokykla. Norint dalyvauti, į savo išmaniuosius telefonus reikia parsisiųsti nemokamą mobiliąją programėlę „#walk15“ ir užsiregistruoti viešame mokyklų iššūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius