Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09

Atsikračiusi 25 kg, marijampolietė išgelbėjo sau gyvybę: „Po operacijos prasidėjo atostogos“

Kovo 9-oji – Pasaulinė inkstų diena. Ta proga Kauno klinikų nefrologai surengė konferenciją „Inkstų ligos ir nutukimas“. Jos metu atvirai savo gyvenimo istoriją papasakojusi 65-erių metų marijampolietė Elvyra Pažerienė prisipažino, jog ryžtis sulieknėti ją privertė į nugarą šnopuojanti mirtis.
Elvyra Pažerienė
Elvyra Pažerienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sulieknėti 20-čia kilogramų pacientė buvo priversta dėl numatytos inkstų transplantacijos: „Iš pradžių svarsčiau gyvenimo būdo nekeisti, tačiau laiku atsitokėjau. Pagalvojus apie gyvenimo kokybę, sprendimą pakeičiau ir nė kiek nesigailiu.“

Reikia dabar atrasti naują stimulą. Organizuoti varžybas kokias. Paimti kokį storulį iš Vilniaus, kitą iš Kauno, prizą įsteigti ir tegu varžosi, – humoro nestokojo marijampolietė.

Pacientės KMI prieš transplantaciją buvo didesnis nei 35 – arti 40-ties. Apie 30 metų ji sirgo lėtiniu inkstų uždegimu. Nepadėjo jau ir inkstų dializės. Elvyrai buvo nustatytas ketvirto laipsnio nutukimas, dėl kurio inkstų transplantacija tampa labai sudėtinga – ilgėja operacijos laikas, didesnė tikimybė, jog organizmas inksto nepriims, silpnesnė imuninė sistema.

„Septynerius metus man buvo atliekamos dializės kas antrą dieną. Visai nesvarbu – ar jaučiausi blogiau, ar tuo metu buvo šventinis laikotarpis – privalėjau vaikščioti į procedūrą.

Pažiūrėjau, kaip žmonės gyvena su persodintu inkstu, kad nereikia šeštadieniais vaikščioti į dializes, susiėmiau. Savivaldybė paskyrė nuostabią kineziterapeutę. Per pusmetį numečiau apie 20 kg. Svėriau apie 120 kg, numečiau iki 95 kg. Liepė, kad būtų mažiau nei 100 kg. Įvykdžiau. Miesto parke buvo įrengti treniruokliai, tai kaip kareivis į tarnybą eidavau prie jų. Buvo sunku. Gydytoja ant manęs net kartą ėmė rėkti. Po to kai įsismaginau, jau buvo sunku sustoti“, – teigė marijampolietė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytoja Vilma Labutienė ir Elvyra Pažerienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytoja Vilma Labutienė ir Elvyra Pažerienė

Pasak jos, svarbiausia yra judėjimas. Moteriai operacija buvo atlikta 2013 m. Dabar ji pyksta ant savęs, kad vėl priaugo svorio.

„Apsileidau. Gėda. Anksčiau mėgau labiau silkę, o dabar: pamatau saldainį ir net silpna. Turėsiu mesti vėl svorį. Reikia dabar atrasti naują stimulą. Organizuoti varžybas kokias. Paimti kokį storulį iš Vilniaus, kitą iš Kauno, prizą įsteigti ir tegu varžosi“, – humoro nestokojo moteris, patikinusi, jog po operacijos tarsi išėjo atostogų – nebereikėjo būti priklausomai nuo dializių.

Paskatintas mamos pavyzdžio, jos sūnus taip pat numetė apie 20 kg.

„Nelaimingi genai tie mūsų. Nieko nepadarysi“, – patikino E.Pažerienė.

Kauno klinikų nefrologai kartu su visos Lietuvos nefrologų bendruomene atkreipia dėmesį į neigiamą antsvorio poveikį normaliai inkstų veiklai.

Kas dešimtas žmogus turi problemų su inkstais

Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė teigia, jog kas dešimtas žmogus populiacijoje turi vienokią ar kitokią problemą su inkstais. Problema gali būti menka arba labai didelė. Skaičiai, pasak jos, itin bauginantys.

Inkstų ligų ir rezistentinės hipertenzijos sektoriaus vadovė doc. Inga Skarupskienė patikino, jog nutukimas – vienas iš rizikos veiksnių, kaip diabetas, hipertenzija, sukeliančių inkstų problemas.

„Nutukimo banga plinta kaip epidemija. Visame pasaulyje artimiausiu metu bus apie 40 proc. nutukusių žmonių. Didesnio laipsnio nutukimas kelia inkstų randėjimą ir palaipsniui prasideda jų nepakankamumas. Turint antsvorio, 25 proc. išauga rizika susirgti inkstų vėžiu“, – tikino I.Skarupskienė.

Anot jos, nutukimas siejamas ir su šlapimo nelaikymo, akmenligės problema. Kai jau prireikia inkstų transplantacijos, nutukęs pacientas taip pat susiduria su papildomomis problemomis.

Pasaulyje artimiausiu metu bus apie 40 proc. nutukusių žmonių.

„Kai paciento KMI didesnis nei 30, tuomet prasideda transplantacijos problemos. Ilgiau truks operacija. Pjūviai gis sunkiau. Infekcijos gali prisidėti. Didesnė tikimybė, jog įsodintas inkstas iškart „neužsives“ – prireiks dializių. Kai įtraukiam pacientą į laukiančiųjų transplantacijos sąrašą ir matome, kad jis turi didesnį svorį, prašome jo laikytis dietos, būti fiziškai aktyviam. Kartais reikia griebtis ir operacijų. Ačiū Dievui, mes ne Amerika. Ten vaikšto kalnai“, – patikino I.Bumblytė.

800 lietuvių atliktos inkstų transplantacijos

I.Bumblytės praktikoje tėra buvęs tik vienas atvejis, kai pacientas nesutiko numesti svorio. Transplantacija įvyko ir prasidėjo bėdos su pjūviu. Po pusmečio turėjo pašalinti inkstą. O tai juk buvo donorinė dovana, kurios jis nesugebėjo priimti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė

„Neseniai poliklinikoje apsilankė 42-ejų metų vyras. Nutukimo problema jam kilo prieš dešimtmetį. Pradėjo didėti arterinis kraujospūdis, prasidėjo cukrinis diabetas, atsirado inkstų pažeidimo požymių. Pradėjo jis knarkti, nemiegoti naktimis. Praktikoje pirmą kartą mačiau tokius inkstų darbo tyrimo rezultatus: dirbo triskart intensyviau nei sveiko žmogaus. Į medikus pacientas kreipėsi 2015 m. Dabar laukia skrandžio mažinimo operacijos“, – teigė I.Skarupskienė.

Morbidinis nutukimas – kai KMI yra didesnis nei 40. Tokį antsvorį turintys pacientai neretai jau turi išsivysčiusį inkstų nepakankamumą. Kai žmogus nutukęs, inkstai turi dvigubai ar trigubai stipriau dirbti.

Kai žmogus nutukęs, inkstai turi dvigubai ar trigubai stipriau dirbti.

„Genai turi didžiulį poveikį nutukimui, bet ne jie vieni lemia. Svarbus fizinis aktyvumas, maitinimosi režimas“, – teigia I.Bumblytė.

Kaune nuo 2000 m. atlikta jau 400 inkstų transplantacijų. Lietuvoje gyvena apie 800 žmonių, kuriems atlikta inkstų transplantacija. Ne vienas jų nutunka po operacijos. Dažniausiai dėl steroidinių vaistų įtakos. Kyla problemos.

Kai kurie turi „sveiką“ antsvorį, kai riebalai kaupiasi po oda, tuomet organų pažeidžiamumas dažniausiai nesivysto. Koks antsvoris vystysis, dažniausiai priklauso nuo genetikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius