Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 26

D.Razmuvienė: dabar omikron atmainai sudarėme labai palankias sąlygas plisti

Praėjusią parą fiksuotas rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius – daugiau nei 9000. Kur lubos? Ir kaip suvaldyti plitimą? Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.
Daiva Razmuvienė
Daiva Razmuvienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Ar jau aiškios lubos, kokių galime pasiekti su šia omikron atmaina?

– Sausio mėnuo mums nerodo, kad atvejų skaičius mažėtų. Jeigu pasižiūrėsime kiekvienos dienos naujų atvejų skaičių, jis palaipsniui auga. Bet jeigu paimsime vidurkį vienos savaitės, sakykime, sausio pirmos, antros, trečios savaitės, tai kiekvienos savaitės septynių dienų vidurkis vis didėja daugiau nei 50-čia procentų. Vadinasi, tas kilimas, atvejų skaičius vidutinis kiekvieną savaitę yra daugiau nei 6 tūkstančiai.

Taip pat skaitykite: Vilniuje pakeista registracijos tyrimui dėl COVID-19 tvarka – ką svarbu žinoti?

Tai yra didžiuliai skaičiai. Ir tikrai nemanau, kad jie mažės. Žinome, kad omikron atmaina yra labai greitai plintanti ir užkrečiama. Dabartiniu metu auga susirgusių vaikų nuo 6 metų ir vyresnių skaičiai. Mažiausias sergamumas vaikų yra iki 6 metų. Didžiausias vaikų nuo 11 iki 18 metų, tų, kurie mokosi viduriniame arba pagrindiniame ugdymo procese. Taip pat ir jų tėvų: nuo 25 iki 40 metų ir truputį vyresnių. Jų sergamumo rodikliai yra didžiausi. Gerokai vyresnių asmenų sergamumo skaičiai yra mažesni.

Kadangi ugdymo procesas vyksta, o tėvai dažniausiai kol kas dar dirba ne nuotoliu, bet kontaktiniu būdu, tai, be abejonės, virusui plisti mes sudarome labai palankias sąlygas. Todėl ir matome, kad dabartiniu metu protrūkiai dažniausiai registruojami šeimose ir darbo vietose. Darbo vietose per šias tris savaites, galima palyginti pirmą savaitę su trečia, susirgusiųjų ir protrūkių susiformavimas išaugo du kartus. Šeimose laikosi maždaug vienodame lygmenyje.

Bet puikiai suprantame, kad žmonės iš darbo grįžta į namus, vaikai – iš mokyklų, tad viruso ratas negali būti nutrūkęs nė vienoje grandyje. Manau, kad augimo procesas vyks ir toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius