Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dantų gydymas miegant – sprendimas sugalvotas vaikams, tačiau tinkamas ir suaugusiems

Jūsų vaikas verkia vos tik įžengus į odontologo kabinetą? O gal jūs pats jaučiate panišką baimę artėjant vizitui pas odontologą? Tokiu atveju dantų gydymo procedūras galima atlikti taikant sedaciją – paciento dalinį užmigdymą. Šv. Kristoforo odontologijos klinikos odontologė Giedrė Gumbelevičienė pasakoja apie dantų gydymą taikant sedaciją ir kodėl vis daugiau pacientų renkasi dantų gydymą miegant.
Vizitas pas odontologą
Vizitas pas odontologą / „Scanpix“ nuotr.

Du gydymo prislopinant būdai

Nors suleidus nuskausminamųjų pacientai skausmo nejaučia, tačiau gręžimo garsas, instrumentai, aplinka ir kiti veiksniai kartais sukelia baimę tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Kai pacientas nesijaučia patogiai, patiria stresą, odontologams sunku ramiai atlikti savo darbą ir pasiekti geriausių rezultatų. Baimės problemai spręsti specialistai siūlo sedaciją.

Šv. Kristoforo klinikos nuotr. /Gydytoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė
Šv. Kristoforo klinikos nuotr. /Gydytoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė

Odontologės G.Gumbelevičienės teigimu, tai yra saugi procedūra, atliekama gyd. anesteziologo-reanimatologo, jos metu specialiais medikamentais sukeliama miego būsena. Pacientui užmigus nuolat stebimos visos jo gyvybinės funkcijos.

Atlikus intraveninę sedaciją per vieną vizitą galima sugydyti visus sugedusius dantis, nes vaistai lašinami į veną tiek laiko, kiek reikia gydymui.

Sedaciją vaikų tėvai dažnai painioja su bendrine nejautra, kai dėl gilaus sąmonės slopinimo vaistais žmogus pats negali net kvėpuoti, yra prijungiamas prie dirbtinio kvėpavimo aparato. Taikant bendrinę nejautrą dantys gydomi tik tam tikromis ligomis sergantiems vaikams, kuriems sedacijos nepakanka. Skirtingai nei bendrinės nejautros, sedacijos metu sąmonė tik prislopinama, žmogus praranda tam tikrus jutimus, pavyzdžiui, nejaučia baimės, miega, atliekamų procedūrų visiškai neprisimena.

Sedacija gali būti:

Peroralinė – pacientas išgeria tabletę arba šaukštą sirupo, po 15 minučių atsipalaiduoja ir lengvai apsnūsta. Priešingai negu intraveninės sedacijos metu, jis išlaiko kontaktą su gydytojais ir visiškai neužmiega. Tokio tipo sedacija taikoma tik vaikams, kai reikia išgydyti tik 1-2 dantukus vieno apsilankymo metu.

Intraveninė – taikoma tada, kai peroralinės sedacijos nepakanka. Pacientai jau neatsimena dūrio į veną, negirdi grąžto ir siurblio garsų ir pabunda jau po visų procedūrų, be nemalonios patirties.

123RF.com nuotr./Vaiko dantų gydymas taikant sedaciją
123RF.com nuotr./Vaiko dantų gydymas taikant sedaciją

Atlikus intraveninę sedaciją per vieną vizitą galima sugydyti visus sugedusius dantis, nes vaistai lašinami į veną tiek laiko, kiek reikia gydymui. Kad mažylis nebijotų, iš pradžių duodama išgerti specialios mikstūros, o jam apsnūdus vaistai pradedami lašinti į veną. Visada stengiamės baigti procedūras kuo greičiau, kad nuslopinimas truktų kuo trumpiau.

Sedacija netaikoma visiems

Pagrindinė klaida, kurią daro tėvai: dantų apžiūrai atveda pavėluotai, kai dantuką jau skauda. Tokiu atveju vaikai dažnai jau būna įsibaiminę, jiems skauda, todėl neleidžia odontologui apžiūrėti burnos, gydyti dantų.

Odontologė pabrėžia, kad sedacija taikoma tik tada, kai yra būtinybė.

„Visuomet stengiamės įkalbėti ir motyvuoti vaikus dantukų gydymui be sedacijos. Tačiau būna atvejų kada išbandžius visus įmanomus būdus vaikams dantų pagydyti įprastai nepavyksta“, – sako G.Gumbelevičienė.

Jauniausias pacientas, kuriam odontologei teko taikyti sedaciją buvo vos pusantrų metų: „Jam buvo diagnozuotas buteliuko kariesas ir reikalingas skubus odontologinis gydymas. Su vaikais iki 3 metų paprastai nepavyksta susikalbėti, jie tiesiog dar per maži“, – kalbėjo odontologė.

Pagrindinė klaida, kurią daro tėvai: dantų apžiūrai atveda pavėluotai, kai dantuką jau skauda. Tokiu atveju vaikai dažnai jau būna įsibaiminę, jiems skauda, todėl neleidžia odontologui apžiūrėti burnos, gydyti dantų.

Deja, tokie vaikai įprastai turi jau ne vieną sugedusį dantį, atsiradusį dėl delsimo apsilankyti pas odontologą, taip pat dėl aplaidžios burnos higienos.

„Vis primename, kad sudėtingo dantų gydymo galima išvengti teisingai prižiūrint vaikų dantis ir nuolat profilaktiškai apsilankant pas dantų gydytoją. Deja, pasitaiko ir tokių atvejų, kad vaiko burnoje galima rasti vos kelis sveikus dantis, visi kiti jau būna pažeisti karieso. Karieso komplikacijos gali pažeisti nuolatinių dantų užuomazgas. Be to, vaistai nuo skausmo tik pašalina simptomą, bet ne priežastį. Nereikėtų jais piknaudžiauti. Sedacijos privalumas, kad vienu metu pacientui galima sugydyti daug dantų iš karto ir kitų vizitų neprireiks, tačiau išmokti teisingai rūpintis burnos higiena ir pratinti vaiką prie profilaktinių vizitų pas gydytoją yra būtina“.

Kartais prireikia ir suaugusiems

Baimės jausmas nesvetimas ir suaugusiems. Tiesa, daugelis apie tai nekalba, tiesiog delsia iki paskutinės akimirkos ir pas gydytoją atvyksta tuomet, kai danties išsaugoti nebeįmanoma ir tenka jį pašalinti.

Dažnai žmonės mano, kad dantų gydymas taikant sedaciją tolygu įprastai narkozei. Tai netiesa.

Odontologė patvirtina, kad suaugusieji sedaciją renkasi tuomet, kai jų laukia ilga ar sudėtinga odontologinė procedūra: dantų implantacija, chirurginės operacijos (sudėtingas dantų rovimas ar kaulo atstatymas).

Dažniausiai intraveninė sedacija taikoma siekiant sumažinti paciento baimę bei nemalonius potyrius. Sedacijos metu pacientai būna ramūs, todėl ir dantų gydymas vyksta sklandžiai. Pritaikius sedaciją pacientai nemiega tačiau būna nejudrūs, nesiblaško, nesipriešina gydymui, jų seilėtekis sulėtėja.

Šv. Kristoforo klinikos nuotr. /Po dantų gydymo atsibundama tarsi po pietų miego
Šv. Kristoforo klinikos nuotr. /Po dantų gydymo atsibundama tarsi po pietų miego

Trumpalaikė sedacija gali būti taikoma ir nesudėtingoms odontologinėms procedūroms. Pasitaiko atvejų, kad pacientui yra sunku būti išsižiojus ilgesnį laiką, jis jaučia stiprią baimę prieš bet kokią odontologinę procedūrą, nepakenčia net menkiausio skausmo ar tiesiog turi labai jautrius dantis.

Mitai apie sedaciją

Gydytojos teigimu, šiuolaikiniai anestezijoje naudojami medikamentai yra maksimaliai saugūs. Jų veikimo trukmė trumpa, tai užtikrina lengvą dozavimą ir greitą paciento pabudimą po nejautros. Procedūrai populiarėjant, daugėjant informacijos ir teigiamų pacientų patirčių, sklaidosi ir įvairūs mitai.

„Dažnai žmonės mano, kad dantų gydymas taikant sedaciją tolygu įprastai narkozei. Tai netiesa. Sedacijos metu pacientas gali būti visiškai užmigdomas, tačiau, skirtingai nuo bendros narkozės, tokios procedūros metu nėra stabdomas kvėpavimas, nėra reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija ir mažiau trikdomos įprastinės gyvybinės funkcijos“, – sako odontologė G.Gumbelevičienė.

Po narkozės paciento budimas trunka gan ilgai, jis yra stebimas intensyvaus stebėjimo palatoje apie 2 valandas arba ilgiau. Budimo laikotarpis po sedacijos yra trumpesnis (pacientas įprastai stebimas iki 2 valandų, po šio laiko gali vykti namo), greičiau grįžtama prie įprastinės veiklos.

123RF.com nuotr./Vaiko dantų gydymas taikant sedaciją
123RF.com nuotr./Vaiko dantų gydymas taikant sedaciją

Pašnekovė pabrėžia, kad šiuolaikiniai medikamentai, naudojami anestezijai, iš organizmo pasišalina taip greitai, jog žmogus prabunda beveik iškart po dantų gydymo. Kaip pastebi G.Gumbelevičienė, Lietuvoje daugėja pacientų, kurie kreipiasi dėl dantų gydymo sedacijoje.

„Pacientai dalinasi savo patirtimi su artimaisiais ir pažįstamais. Vis daugiau žmonių supranta, kad turi alternatyvą savo baimei ir gali taisyti dantis be nemalonios patirties. Juk delsiant dantų būklė tik blogėja“, – sakė specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius