Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 28

Po bėgimo keliolika jaunuolių atsidūrė medikų rankose – vienam gresia itin liūdnos pasekmės

Sekmadienį sostinę užplūdo tūkstančiai sportininkų. Čia vyko bėgimo renginys „We Run Vilnius“. Diena buvo karšta, todėl kelioms dešimtims bėgikų prireikė medikų pagalbos. Į Santaros klinikų priėmimo ir skubios pagalbos skyrių greitosios automobiliais atgabenti sporto entuziastai skundėsi silpnumu ir bejėgyste. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jų būklė daug dramatiškesnė, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio.
„We Run Vilnius 2018“
„We Run Vilnius 2018“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Santaros klinikų priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Božena Markevič 15min pasakojo, kad dešimt bėgikų pas vidaus ligų gydytoją pateko dėl įvairių sutrikimų po maratono arba tiesiai iš jo.

Dar 8 bėgikai buvo nugabenti į Mykolo Marcinkevičiaus ligoninę, daliai pagalba suteikta tiesiog gatvėje.

Visi pacientai – jauni žmonės. Jų amžiaus vidurkis būtų apie 25 metus.

„Nusilpę, leisgyviai, skundėsi, kad sunku, bloga. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jiems išsivystė inkstų pažeidimas, kuris pradėjus lašinti skysčius, laimei, buvo pašalintas ir inkstų funkcija atsigavo“, – pasakojo B.Markevič.

Tačiau vieno paciento būklė vis dar neaiški, jis buvo paguldytas į ligoninę tolesniam stebėjimui. „Jam sulašinus 6 litrus skysčių buvo gauta vos keli mililitrai šlapimo. Jei inkstų veikla neatsigaus, laukia liūdnos pasekmės: inkstų nepakankamumas, dėl kurio pacientui gali prireikti dializių, o galiausiai ir inkstų transplantacijos“, – konstatavo gydytoja.

Ji neslėpė: sunkiausia pacientams pranešti, kad kai kurie vidaus organų pažeidimai yra negrįžtami.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Božena Markevič
Luko Balandžio / 15min nuotr./Božena Markevič

Tik nekaltinkime saulės

B.Markevič negali atsistebėti, kaip žmonės pervertina savo galimybes: „Maratonuose dalyvauja mėgėjai, o apkrovas savo organizmui ir raumenims duoda nežmoniškas – lyg profesionalai. Jei žmogus gyvena sėsliai, dirba prie kompiuterio, tai ir 5 km distancija yra per didelė, ypač bėgimui, nes tai – labai intensyvus fizinis krūvis.“

Ji pabrėžia, kad sportuoti reikia nuosekliai didinant krūvius ir su saiku. Be to, nieko negalima daryti per jėgą.

Bėgimas – intensyvus fizinis krūvis žmogui, kuris nėra prie to pripratęs, organizmas nėra pasiruošęs tokiai ištvermei. Todėl pasekmės gali būti dramatiškos.

„Į tokius masinius renginius ateina žmonės bėgti nepasiruošę. Mes vien per kvėpavimo takus išgariname labai daug skysčių, be to, išprakaituojame, todėl tirštėja kraujas ir mioglobinas nepasišalina per inkstus. Jis užkemša inkstų kanalėlius ir vystosi inkstų funkcijos nepakankamumas“, – aiškina B.Markevič.

Gydytoja kategoriška – nekaltinkime saulės: „Bėgimas – intensyvus fizinis krūvis žmogui, kuris nėra prie to pripratęs, organizmas nėra pasiruošęs tokiai ištvermei. Todėl pasekmės gali būti dramatiškos.“

Patino pirštai? Gerkite!

2015 metų rugsėjį „Danke Bank Vilniaus maratone“ trasoje bėgdamas sąmonės neteko ir mirė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Karaliaus Mindaugo husarų bataliono karys V. B.

Į Santaros klinikų priėmimo ir skubios pagalbos skyrių jis buvo atvežtas ištiktas klinikinės mirties. Anuomet įtarta, kad bėgikas vartojo energinius gėrimus.

Ar gazuoti gėrimai ir didelis fizinis krūvis suderinama?

„Energiniai gėrimai energijos tikrai nepriduoda, jie tik sukuria energijos pojūtį. Tačiau energiniai gėrimai išstumia skysčius iš organizmo ir prisideda prie dehidratacijos“, – aiškino B.Markevič.

Ji atkreipia dėmesį, kad kiekvieno žmogaus skysčių vartojimo norma yra individuali, tačiau pabrėžia, kad troškulį pajuntame tik tada, kai skysčių deficitas organizme yra daugiau nei litras.

„Vadinasi, jei atsiranda troškulys, tai privalu išgerti visą litrą. Tačiau iš tikrųjų turime gerti dar iki troškulio atsiradimo“, – primena gydytoja.

Ji akcentuoja, kad pirštų patinimas – vienas pirmųjų signalų, kad organizmui trūksta skysčių.

Žmonės pamato, kad patino pirštai, ir negeria, nes esą jau ir taip kaupiasi skysčiai. Tai – didžiulė klaida. Pirmoji pagalba – gerti.

„Žmonės pamato, kad patino pirštai, ir negeria, nes esą jau ir taip kaupiasi skysčiai. Tai – didžiulė klaida. Pirmoji pagalba – gerti. Organizmas, norėdamas save apsaugoti nuo skysčių netekimo, užrakina vandenį tarpląsteliniame tarpe. Dėl to ir tinsta pirštai – organizmas taip bando save apsaugoti“, – pasakojo B.Markevič.

Vandens trūko?

Bėgimo dalyviai kritikuoja organizatorius: esą būtent vandens sekmadienį, plieskiant kaitriai saulei, labai trūko.

„Aš bėgau 5 km. Rankoje turėjau savo vandens. 5 km bėgime vandens buvo Vokiečių gatvėje (maždaug vidury trasos) ir kažkur ties 4-tu kilometru prie Šv. Onos bažnyčios. Manau, būtų buvę sunku, jeigu būčiau neturėjusi to savo vandens, nes aš jį naudojau ir gėrimui, ir ant savęs pyliausi“, –15min pasakojo sekmadienį bėgime dalyvavusi Justina.

Ji pasakoja, kad tie, kurie bėgo 10 km distanciją, skundėsi, jog vandens trūko: „Jie dvigubai ilgiau bėgo, jau nekalbu apie 21 km. Tiesiog labai labai laaaabai karšta buvo saulėje. Kolegė, kuri bėgo 10 km, sako: „Trūko. Tris kartus davė vandens, jei gerai pamenu. Labai buvo karšta.“

Jeigu ne bėgimas pavėsiu, nežinau, kaip tą karštį atlaikyti. Vandens visada norisi, kai taip žvėriškai kepina.

Ir Justina dar pridėjo: „Šiaip jeigu ne bėgimas pavėsiu, nežinau, kaip tą karštį atlaikyti. Vandens visada norisi, kai taip žvėriškai kepina.“

Justina sakė savo akimis nemačiusi nė vieno bėgiko, kuriam trasoje būtų sustreikavusi sveikata.

„Nemačiau nė vieno alpstančio. Nekalčiau aš į vienus vartus, kad organizatoriai blogi. Jiems didelis pliusas, kad SMS žinutėse parašė priminimą turėti vandens ir kepures. Dėl to ir bėgau su kepure ir vandeniu. Be to, bėgimo pradžioje per mikrofoną ragino saugoti sveikatą ir jaučiant, kad nepatempi – nebėgti ir sustoti. Rekomendavo įvertinti savo fizinę būseną, o ne būtinai baigti trasą. Jeigu žmogus visai nesiorientuoja, nevalgo, negeria vandens, tai gal ir alpsta. Bet gi čia tiesiog proto reikia“, – svarstė Justina.

Turėjo 7000 litrų

Organizatoriai tikina, kad tik vienoje stotelėje bėgikų aptarnavimo vandeniu greitis buvo strigęs. Bėgikams teko ilgesniam laikui stabtelėti ir palaukti, kol savanoriai jo pripils.

Iš viso renginiui buvo atvežta 7000 litrų vandens, ne visas jis buvo išgertas.

Buvome pasiruošę suteikti maksimalią ir kuo greitesnę pagalbą čia ir dabar.

„Pasigirdo kalbų, kad trasoje dalinome po kiek mažiau nei pusę stiklinės vandens, bet taip tik dėl pačių bėgikų patogumo – kad būtų galima gurkšnį patogiai išgerti, neapsilaistant, neišliejant vandens, nesustojant. Tai yra įprasta praktika bėgimo renginiuose. Siekdami atkreipti bėgikų dėmesį į oro prognozes, iš vakaro visiems išsiuntėme trumpąsias žinutes primindami pasiimti kepures, gerti vandens ir prieš stojant prie starto linijos įvertinti savo galimybes“, – kalbėjo renginio iniciatorė, sporto prekių gamintojos „Nike“ prekės ženklo atstovė Lietuvoje Milda Monstavičiūtė.

Ji pasakojo, kad renginio metu budėjo 2 greitosios pagalbos ekipažai, visus bėgikus trasoje lydėjo 11 medicinos studentų, be to, pirmosios pagalbos mokymus baigė visi bėgimo savanoriai: „Buvome pasiruošę suteikti maksimalią ir kuo greitesnę pagalbą čia ir dabar.“

Situacija, kai bėgikai atsiduria greitosios pagalbos automobiliuose, organizatoriams yra labai nemaloni: „Mes, kaip organizatoriai, rūpinamės dalyvių saugumu, suteikiame pagalbą renginio metu, tačiau tai, kokios būklės dalyviai pasiryžta bėgti, yra kiekvieno asmeninė atsakomybė. Tikimės, kad tokie atvejai taps pavyzdžiu, kaip atsakingai reikia įvertinti savo jėgas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius