-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 12

„Gyvasties“ šventėje pagerbti ir gelbstintys gyvybes, ir tie, kurių organai išgelbėja kitus

25–metį mininti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ 2018 metų spalio 12-ąją, penktadienį, Vyriausybės rūmuose surengė padėkos renginį, skirtą pagerbti tuos, kurie dalyvauja organų donorystės ir transplantacijos procese. Vieni jų prisideda didžiuliu žmogiškumu ir dosnumu, kiti – nepamatuojamu profesionalumu ir atsidavimu, treti – tikėjimu ir organų donorystės idėjos palaikymu. Vyriausybės padėka apdovanota ir 15min žurnalistė Ida Mažutaitienė.
Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka
Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Renginyje dalyvavo gyvieji donorai, donorų artimieji.

Visų pirma – tai gyvieji donorai, dovanoję savo inkstą ar dalį kepenų savo artimam žmogui – vaikui, anūkui, tėvams, broliui ar sesei, vyrui ar žmonai. Gyvieji donorai Lietuvoje pradėti skaičiuoti nuo pirmosios atliktos inksto transplantacijos Lietuvoje, t.y. nuo 1974 m. Per 48 metus jų suskaičiuota 320.

Dažniausiai gyvaisiais donorais tampa mamos, dovanojančios savo vaikams inkstą ar dalį savo kepenų. Vis dėlto, pasitaiko atvejų, kai dėl imunologinių skirtumų tapti donoru savo vaikui negali nė vienas iš tėvų.

Todėl transplantuotiems ir transplantacijų laukiantiems žmonėms, jų artimiesiems labai svarbu pagerbti drąsius ir mylinčius žmones, kurių tylus pasiryžimas gelbsti gyvybes, bet ir taupo valstybės pinigus. Persodinto inksto dėka gyvenančio žmogaus gydymas kainuoja iki 10 kartų pigiau negu laukiančio transplantacijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka

Dar viena labai svarbi donorystės grandis – gydytojai reanimatologai, ruošiantys organų donorus. Jiems tenka psichologinė atsakomybė kalbėtis su donorų artimaisiais, kurie ką tik patyrė netektį, ir prašyti, dovanojant mirusio organus, suteikti galimybę gyventi kitiems. Be artimųjų sąmoningo apsisprendimo donorystė būtų neįmanoma. Kaip neįmanoma ji būtų ir be viso gausaus šio sudėtingo ir atsakingo proceso dalyvių būrio.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Tomas Tamošuitis įsitikinęs, kad sėkmingas donorystės procesas įmanomas tuomet, kai jame dalyvaujantys gydytojai reanimatologai patys tiki kilnia organų donorystės idėja ir šiame procese dalyvauja iš pašaukimo, o ne formaliai. Jauniems reanimatologams įteiktos LR Vyriausybės padėkos už pasiaukojantį darbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ veiklos 25 – mečio minėjimo akimirka

Renginyje dalyvavo Indrė Simonovienė, kuri praėjus 6 metams po inksto transplantacijos, pirmoji Baltijos šalyse susilaukė dvynukų.

„Suteiktas antras šansas gyventi – tai dovana! Bet, kad ši dovana, suteiks rankose laikyti du nuostabius kūdikėlius tai jau nerealu! Ačiū už galimybę gyventi mums trims! Ačiū donoro šeimai!“, – dėkojo laiminga mama.

Vyriausybės padėka apdovanota ir 15min žurnalistė Ida Mažutaitienė. Ji įvertinta už donorystės idėjos sklaidą. I.Mažutaitienė 15min inicijavo ir įgyvendino projektą „Dalintis gyvenimu“, kuriame susipažindino su donorystės istorijomis, inicijavo diskusijas apie organų donorystės svarbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./15min žurnalistė Ida Mažutaitienė pagerbta Vyriausybės padėka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./15min žurnalistė Ida Mažutaitienė pagerbta Vyriausybės padėka

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos padėkos įteiktos dializių slaugytojoms, kurios dializuojamiems pacientams – neįkainuojama atrama ir pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius