Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 25

„Janssen“ vakcinos lapelis tuščias specialiai – informacija pateikiama moderniai

Lietuvoje išpopuliarėjusi „Janssen“ vakcina nuo COVID-19, kurios pakanka vienos dozės ir kuri dėl to net kai kuriems dvejojusiems dėl skiepo padėjo apsispręsti teigiamai, sulaukia ir melagienų kūrėjų dėmesio. Pamatę, kad į šių vakcinų dėžutę įdėtas informacinis lapelis beveik tuščias, jie bando sudaryti įspūdį, esą jų sudėtis slepiama. Tai nėra tiesa – ant lapelio išspausdintas QR kodas, kurį nuskanavus galima rasti naujausią informaciją.
Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Patikėjo tūkstančiai

„Norite sužinoti sudėtį – prašom!“ – siūlo viena „Facebook“ vartotoja, pasidalinusi šią „klastą“ tariamai atskleidžiančiu įrašu.

Pusės minutės trukmės vaizdo įraše rodoma, kaip moteris atidaro dėžutę su keliomis „Janssen“ vakcinos dozėmis ir išima viršuje įdėtą sulankstytą popieriaus lapą. Išlanksčiusi ji parodo iš abiejų pusių, kad lapas esą tuščias.

Jos rankas (pačios kalbėtojos nematyti) filmuojančios moterys reiškia nuostabą dėl to, ką mato.

Šiuo įrašu bandoma sudaryti įspūdį, kad nemažas popieriaus lapas yra įtartinai tuščias, be jokios informacijos apie vakcinos sudėtį ir šalutinius efektus. Tokie paprastai randami ir vakcinų, ir kitų medicininių preparatų pakuotėse.

Panašu, kad šis vaizdas padarė įspūdį „Facebook“ vartotojams – per kelias dienas juo pasidalino 5,5 tūkst. žmonių, vienokią ar kitokią reakciją išreiškė daugiau nei 600.

„Nemato“ QR kodo

Tačiau šis įrašas ir jo komentarai klaidina. Geriau įsižiūrėjus matyti, kad lapas nėra visiškai tuščias. Vos išėmus lapą iš dėžutės matyti šiek tiek teksto ir greito atsako (QR) kodas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Čia (tarp pirštų) matyti QR kodas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Čia (tarp pirštų) matyti QR kodas

Jį nuskanavus, visą informaciją apie vakcinos sudėtį ir poveikį galima perskaityti internete, išsisaugoti savo mobiliuosiuose įrenginiuose.

Vakciną gaminanti JAV kompanija „Johnson & Johnson“ tokį būdą pateikti informaciją pasirinko, kad specialistams ir besiskiepijantiems žmonėms būtų galima pateikti pačius naujausius duomenis, jų kaskart nespausdinant iš naujo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėžutėje rado „tuščią“ lapelį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėžutėje rado „tuščią“ lapelį

Kompanijos direktorė ryšiams su žiniasklaida Lisa Canellos naujienų agentūrai AP nurodė, kad ant lapelio matomas tekstas yra paaiškinimas, kaip reikiamą informaciją susirasti internete.

Atsidarius šį tinklalapį iškart matyti, kur padaryta pakeitimų, tad galima iškart ieškoti jų arba skaityti visą informaciją iš eilės.

„Tai leidžia skiepijantiems specialistams ir pacientams gauti patį naujausią informacinį lapelį, kuriame atspindėti pakeitimai pagal JAV Maisto ir vaistų administracijos nurodymus bei rekomendacijas, – pažymėjo L.Canellos. – Informaciniame lapelyje pateikiama detali informacija apie vakcinos sudėtį, dozavimą ir skiepijimą, įspėjimus ir kontraindikacijas.“

Informacija – internete

„Janssen“ vakcinos informacinį lapelį galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje. Nuo kitų ši vakcina skiriasi tuo, kad jos pakanka vienos dozės.

Greičiausiai kaip tik todėl Lietuvoje ji tapo populiari. „Janssen“ vakcinos į Lietuvą pristatyta palyginti nedaug dozių, todėl jai sunku užsiregistruoti iš anksto. Dėl nesudėtingų laikymo sąlygų (pakanka šaldytuvo temperatūros) ir paprastesnės logistikos – nebereikia grįžti revakcinacijai, ja dažniausiai skiepijama mobiliuosiuose punktuose.

„Janssen“ vakcina pagaminta naudojant adenovirusų šeimos virusą, kuris modifikuojamas taip, kad savo sudėtyje turėtų SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojantį geną. Kadangi sudėtyje nėra paties viruso, ji negali sukelti COVID-19 ligos.

Tai yra ketvirtoji vakcina nuo COVID-19, užregistruota naudojimui Europos Sąjungoje. Ją Europos vaistų agentūra patvirtino kovo viduryje.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Statistikos departamentas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius