Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 19

Kaukių priešininkai kuria baisias istorijas: ne, atgal įkvepiamas virusas per nosį į smegenis neprasiskverbia

Kovotojai prieš karantino suvaržymus socialiniuose tinkluose nusitaikė į apsaugos kaukių dėvėjimą. Jų teigimu, kaukės sukuria barjerą, dėl kurio mažėja deguonies kiekis kraujyje, o iškvėptas virusas per nosį neva skverbiasi į smegenis. Mokslininkai šį mitą jau paneigė daugybę kartų – jų teigimu, nosies ir burnos dengimas kaukėmis ir respiratoriais yra vienas būdų užkirsti kelią pandemijos plitimui.
Apsaugos priemonės
Apsaugos priemonės / 123RF.com nuotr.

Dezinformacijos kūrėjai remiasi JAV neurochirurgo Russello Blaylocko išsakytais teiginiais apie kaukių dėvėjimą. Russellas Blaylockas – šiuo metu galiojančios mediko licencijos neturintis JAV neurochirurgas.

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje kalbama apie atliktą tyrimą, kurio metu sveikatos priežiūros darbuotojai skundėsi galvos skausmais, esą prasidėjusiais po ilgalaikio kaukių dėvėjimo.

Facebook.com/„Facebook“ socialiniame tinkle platinama melagiena
Facebook.com/„Facebook“ socialiniame tinkle platinama melagiena

Šis tyrimas buvo atliktas Singapūro Nacionalinėje universitetinėje ligoninėje (NUH) pasaulinės pandemijos pradžioje – 2020 balandį.

Tyrime kalbama ne apie įprastas medžiagines ar chirurgines kaukes, o apie didesnės saugos respiratorius N95.

Tyrimo metu sveikatos priežiūros darbuotojai pildė klausimyną, kuriame atsakė, ar patyrė galvos skausmų, dėvėdami N95 tipo kaukes.

Išanalizavus gautus atsakymus paaiškėjo, kad anksčiau galvos skausmą kentusiems medikams jis gali atsinaujinti ilgiau nei 4 valandas dėvint N95 tipo respiratorius.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad neįtraukė kontrolinių grupių, kurios būtinos korektiškam tyrimui atlikti.

Taip pat nebuvo įvertinti kiti veiksniai, dėl kurių sveikatos priežiūros specialistams galėtų kilti galvos skausmų – stresas, dehidratacija, miego trūkumas.

Paprastai kalbant, tyrimas nenustatė priežastinio ryšio tarp N95 tipo kaukių dėvėjimo ir galvos skausmo.

Pranešimo autorių nuotr./Kaukių palyginimai
Pranešimo autorių nuotr./Kaukių palyginimai

Nebuvo pateikta rekomendacijų atsisakyti šio tipo kaukių. Priešingai – tyrimo autoriai įvertino, kad „N95 veido kaukė paprastai yra gerai toleruojama ir turi minimalų neigiamą poveikį“.

Nagrinėdamas sveikatos priežiūros darbuotojų naudojimąsi N95 respiratoriais, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) pažymi, kad kvėpavimo dažnis ir gylis gali sumažėti kai kuriais atvejais.

Tačiau CDC priduria, kad tai nekelia reikšmingos rizikos, kai N95 respiratorius yra dėvimas mažiau nei valandą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Koronaviruso tyrimas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Koronaviruso tyrimas

Rekomenduoja medikams

Amerikos plaučių asociacijos specialistai akcentuoja, kad N95 tipo respiratoriai suteikia iki 95 proc. apsaugą nuo oro lašeliniu būdu plintančių viruso dalelių. Šios apsaugos priemonės dažniausiai rekomenduojamos medicinos darbuotojams.

Chirurginės bei medžiaginės kaukės pasižymi mažesne, tik 50 proc. siekiančia apsauga.

Specialistai pabrėžia, kad net šis skaičius yra ganėtinai reikšmingas, siekiant suvaldyti pandemiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktose medicininių apsaugos priemonių pasirinkimo rekomendacijose akcentuojama, kad N95 respiratorius rekomenduojama dėvėti esant didesnei užsikrėtimo rizikai.

„Kitaip šios kaukės yra vadinamos respiratoriais. Juos dažniausiai naudoja medicinos darbuotojai, kurie turi itin artimą kontaktą su sergančiuoju koronaviruso liga. Aukšto filtravimo kaukė labai glaudžiai priglunda prie veido ir turi specialų filtrą. Taip medicinos darbuotojai sumažina riziką užsikrėsti nuo sergančiojo“, – rašoma SAM rekomendacijoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pauliaus Motiejūno spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pauliaus Motiejūno spaudos konferencija

Padeda sustabdyti virusą

Amerikos medikų asociacijos žurnale (JAMA) išplatintoje mokslo publikacijoje akcentuojamas kaukių efektyvumas kovoje su koronaviruso pandemija.

Publikacijoje rašoma, kad kaukės yra efektyvi prevencijos priemonė.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kaukių dėvėjimą vadina viena efektyviausių priemonių, siekiant užkirsti kelią pandemijos plitimui.

Kaukių dėvėjimo svarbą pabrėžia ir Lietuvos SAM. Ministerijos rekomendacijose akcentuojama, kad ne sveikatos sektoriaus darbuotojams, atliekantiems pavestas funkcijas, kvėpavimo takų apsaugai pakanka vienkartinių veido kaukių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Deguonies kiekio nemažina

Lietuvoje gyventojams rekomenduojama dėvėti paprastas medicinines arba medžiagines kaukes.

Šios priemonės nesumažina deguonies kiekio net asmenims, kuriuos kamuoja lėtinės plaučių ligos.

Lietuvoje kaukių dėvėjimo išimtys yra taikomos asmenims, kurie sportuoja, varžybose dalyvaujantiems sportininkams.

Taip pat gyventojams, turintiems neįgalumą, kurie dėl savo sveikatos būklės negali dėvėti kaukių. Jiems rekomenduojama nešioti veido skydelį.

SAM akcentuoja, kad žmonėms su negalia paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte bei darbo vietose leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, kai dėl savo sveikatos būklės jie negali jų dėvėti.

Amerikos plaučių asociacijos gydytojo, pulmonologo Davido G. Hillo teigimu, paprastos medicininės ar medžiaginės kaukės yra pakankamai pralaidžios orui.

Apie tai jis rašė asociacijos platinamoje publikacijoje.

„Kaukės yra skirtos kvėpuoti ir nėra įrodymų, kad jos kaip nors galėtų mažinti deguonies lygį. Tačiau yra keletas įrodymų, kad ilgalaikis N95 respiratorių dėvėjimas pacientams, sergantiems lėtinėmis plaučių ligomis, gali sukelti tam tikrą anglies dioksido kiekio kaupimąsi organizme. Žmonės, sergantys plaučių ligomis, turėtų aptarti galimas problemas su savo gydytojais“, – paaiškino pulmonologas.

„Scanpix“ nuotr./Čiaudėjimas
„Scanpix“ nuotr./Čiaudėjimas

Imuniteto nesilpnina

Dezinformacijoje nurodoma, kad kaukių dėvėjimas gali susilpninti natūralų imunitetą. Tai nėra tiesa.

„Kaukių poveikis mažinant deguonies kiekį organizme yra svarbus ne tik todėl, kad gali prarasti sąmonę, bet ir todėl, kad jos buvo susijusios su natūralaus imuniteto sumažėjimu. Kaukė gali sukelti padidėjusią infekcijos riziką. Žmonėms, sergantiems vėžiu, bus dar didesnė ilgalaikės hipoksijos rizika. Kartojami hipoksijos epizodai taip pat laikomi aterosklerozės rizikos veiksniu“, – skelbiama melagienoje. (Kalba netaisyta)

Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad kaukių dėvėjimas galėtų silpninti natūralų imunitetą.

Priešingai, nei skelbiama dezinformacijoje, PSO rekomenduoja dėvėti kaukes sergantiems vėžiu, taip pat pacientams po organų transplantacijos, kuriems taikoma imunosupresinė terapija.

123RF.com nuotr./Šluostosi nosį
123RF.com nuotr./Šluostosi nosį

Kaukės nesunkina ligos eigos

Skleidžiamoje dezinformacijoje nurodoma, kad dėl kaukių dėvėjimo virusas gali patekti į smegenis. Mokslininkų teigimu, COVID-19 išties gali sukelti neurologinių smegenų pažeidimų, tačiau ne dėl apsaugos kaukių.

„Kai žmogus yra užsikrėtęs kvėpavimo takų virusu, jis kiekvienu kvėpavimu išstumia dalį viruso. Jei jis nešios kaukę, ypač kaukę N95 ar kitą prigludusią kaukę, jis nuolat kvėpuos virusais, padidindamas viruso koncentraciją plaučiuose ir nosies kanaluose. Nauji duomenys rodo, kad kai kuriais atvejais virusas gali patekti į smegenis. Daugeliu atvejų jis į smegenis keliauja uoslės nervais, kurie tiesiogiai jungiasi prie trumpalaikės smegenų atminties srities. Per uždėtą kaukę iškvėpti virusai negalės pabėgti į išorę ir susikaups nosies kanaluose, prasiskverbs į uoslės nervus ir keliaus į smegenis“, – rašoma melagienoje.

Melagienoje cituojamas R.Blaylocko teiginys apie atgal įkvepiamus virusus neatitinka tiesos.

Kaip agentūrai „Associated Press“ sakė Kalifornijos universiteto Berklyje visuomenės sveikatos mokyklos infekcinių ligų ir vakcinologijos docentė Sarah Stanley, nėra jokių įrodymų, kad dėvint kaukę virusas galėtų „įstrigti“ nosyje ir dėl to pakenkti smegenims.

Mokslininkės manymu, šis pareiškimas yra nelogiškas, nes iškvepiantis virusą asmuo jau yra juo užsikrėtęs – jo plitimą organizme daugiausia nulems tai, kaip gerai žmogaus imuninė sistema kovos su infekcija, o ne tai, ar jis įkvėpė viruso dalelių, kurias anksčiau iškvėpė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius