Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28

Kauno poliklinikų reformos vežimą bando stabdyti darbo vietas prarandantys medikai

Jau kitame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstoma apie penkių poliklinikų sujungimą į vieną, tačiau tuos, kuriuos labiausiai palies reforma – medikus, informuoti prisiruošta tik dabar. Nors valdžia deklaruoja, jog tai daroma dėl skaidrumo ir geresnio gydytojų rytojaus, atleistas Dainavos poliklinikos odontologas atskleidė, kas, jo nuomone, vyksta iš tiesų.
Dainavos poliklinika
Dainavos poliklinika

„Prieš keletą metų jau keldavau klausimus dėl išpūsto Dainavos poliklinikos administracijos aparato, mažų gydytojų atlyginimų. Vienu metu Dainavos poliklinikos direktorius turėjo 6 pavaduotojus, iš kurių 1 – mistinis pavaduotojas informacinėms technologijoms. Mano kalbos šiek tiek išjudino reikalus – liko jie tik du. Lėšos buvo nukreipiamos ne ten, kur reikia, pvz., įrengiami papildomi liftai, o štai gydytojų algos nuo 2008 m. taip ir nekilo“, – piktinosi į redakciją besikreipęs odontologas Darius Žebrauskas.

Pasak Dariaus Žebrausko, odontologai Dainavos poliklinikoje dirba 0,8 etato ir už tai gauna apie 350 eurų į rankas.

Pasak jo, odontologai Dainavos poliklinikoje dirba 0,8 etato ir už tai gauna apie 360 eurų į rankas.

„Baigi medicinos studijas ir gauni tai. Absurdas. Todėl dar 2016 m. pradžioje 19 Odontologijos skyriaus darbuotojų kreipėmės į administraciją ir stebėtojų tarybą dėl mažų algų, kad peržiūrėtų koeficientus, nes odontologų jie – bene mažiausi, o darbo sąlygos ne ką mažiau kenksmingos nei radiologų. Dialogas neišsivystė. Prasidėjo savotiškas persekiojimas, išskirtinai tik odontologų skyriaus darbuotojų tikrinimas“, – nesantaikos pradžią nupasakojo vyras.

Tarnybinis raštas dar 2015 m. buvo surašytas ir jam pačiam – dėl to, kad darbo pabaigoje personalo skyriaus vyr. specialistė nerado jo kabinete. Tuomet vyras ir išgirdo, kad artimiausiu metu jo poliklinikoje neliks. Tai buvo pirmasis perspėjimas.

Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas
Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas

Atleido, nes kėlė klausimų?

Pernai prasidėjo daugiau nei 300 tūkst. pacientų paliesianti Kauno poliklinikų reforma. Šilainių ir Dainavos įstaigų direktoriumi laikinai paskirtas Paulius Kibiša. Anot D.Žebrausko, imta atleidinėti gydytojus, nors viešai buvo deklaruojama, jog bus mažinamas tik ūkinės dalies personalas.

„Išmetė tuos, kurie buvo neparankūs, kurie kėlė klausimų. Įspėjimą apie atleidimą gavau pernai rugpjūčio 2 d. Priežastis – vykdant reorganizaciją mažinamas odontologų etatų skaičius. Spalio 18 d. buvo paskutinė mano darbo diena Dainavos poliklinikoje“, – faktus išdėliojo D.Žebrauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos poliklinikoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainavos poliklinikoje

Jo teigimu, buvo paskaičiuotas kiekvieno odontologo darbo efektyvumas. Atsižvelgta į 2015 m. ir 2016 m. pirmojo ketvirčio pacientų apsilankymo skaičius. Išvestas pacientų apsilankymo per valandą vidurkis. Tuos, kurių skaičius mažiausias, nuspręsta atleisti, kaip neefektyviai dirbusius.

„Pagal ministro rekomendacijas, per valandą reiktų priimti po du pacientus. Bet mes skirdavome daugiau nei pusvalandį žmogui. Per 6 darbo valandas priimdavome po 9 pacientus. Negali lyginti darbo efektyvumo, lygindamas tik pacientų skaičius. Per valandą gali uždėti dvi plombas, taip pat gali išrašyti ir daug profilaktinio patikrinimo lapelių. Esmė, ką tu tam pacientui padarei per tą laiką. Jeigu ką tik pradėjęs dirbti odontologas atleis daugiau klientų nei aš, jo profesinė kvalifikacija didesnė nei mano, išdirbusio beveik du dešimtmečius? Nesąmonė“, – piktinosi odontologas.

Vien odontologų atleido 3

Juokaujame, kad tariamas gydytojų algų kėlimas bus vykdomas ne iš reformos metu sutaupytų pinigų, o pacientų sąskaita, – teigia odontologas.

Gavęs įspėjimą apie atleidimą, D.Žebrauskas kreipėsi į darbo ginčų komisiją. Tuomet esą sulaukė provokacijų. Buvo siunčiami pacientai, kurie, anot jo, ieškojo, prie ko prisikabinti, skundė vadovybei. Negana to, viena iš besiskundžiančiųjų buvo direktoriaus pavaduotojos pažįstama, įtartinai skundą surašiusi medicininiais terminais. Iki tol odontologas tikina per 17 metų nesulaukęs nė vieno nusiskundimo.

Prieš baigiant darbą Dainavos poliklinikoje, D.Žebrauskui dėl tų vienas po kito gautų skundų buvo surašyti keli papeikimai, tačiau jis vis vien atleistas be kaltės.

„Esant vienodai profesinei kvalifikacijai, atleidžiant darbuotojus be kaltės, pirmenybę likti turi tie, kurie nepertraukiamai darbovietėje yra išdirbę daugiau nei 10 metų. Aš išdirbęs 17. Skyriuje buvo ir 3 pensininkės, mažesnį stažą turinčių, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta“, – teigė odontologas.

Galiausiai jis kreipėsi į teismą dėl neteisėto atleidimo. Darbo ginčų komisijai pateikė skundą ir dėl neteisėto nuobaudų skyrimo. Į teismą kreipėsi ir dar viena jo kolegė – bylos buvo sujungtos.

Tikslaus atleistų Dainavos poliklinikos gydytojų skaičiaus odontologas pateikti negalėjo. Žino, kad į teismą polikliniką yra padavusi ir buvusi direktoriaus pavaduotoja slaugai. Pernai vien iš Odontologijos skyriaus atleisti 3 darbuotojai. Atėjo, odontologo teigimu, laikas ir sanitarėms.

Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas
Dariaus Žebrausko asmeninio albumo nuotr./Odontologas Darius Žebrauskas

„Ūkio srities specialistų etatus keičia samdomos įmonės. Gal tai ir leis sutaupyti personalo sąskaita, tačiau iškils korupcijos pavojaus tikimybė. Ar viešieji konkursai bus skaidūs? Dabar nori sanitares atleisti ir samdyti valymo paslaugas teikiančią įmonę. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad sanitarė po kiekvieno paciento valo, o įmonė juk taip nedirbs – atvyks kartą ar du per dieną. Gal ir sutaupys, bet paslaugų kokybė kris“, – teigė D.Žebrauskas.

„Sutaupys“ pacientų sąskaita?

Nuo šių metų vasario, anot pašnekovo, Dainavos poliklinikos odontologijos skyriuje įvestos naujos mokamos paslaugos, už kurias anksčiau nereikėjo mokėti. Nuo šiol pacientui reikia mokėti už panaudotus smulkius įrankius: plombavimo (apie 4 eurus) ir endodontijos (apie 11 eurų) rinkinius.

„Juokaujame, kad tariamas gydytojų algų kėlimas bus vykdomas ne iš reformos metu sutaupytų pinigų, o pacientų sąskaita. Jie numatė, kad per mėnesį tų naujų paslaugų turi parduoti už 600 eurų. Jei parduosi daugiau, gausi priedą prie atlyginimo – 50 proc. nuo papildomų pardavimų. Turi per mėnesį uždėti daugiau nei 150 plombų. Kiek kalbėjau su kolegomis, vasarį normą viršijo tik viena odontologė.

Ne pakėlė algas, o davė pyliavą, kaip užsidirbti sau algą iš papildomų įnašų. Pacientai turės uždirbti atlyginimo pakėlimą gydytojui. Kur bus naudojami pinigai, surinkti už naujas apmokestintas paslaugas? Gal sau priedus administracija mokės? Arba parodys, kad štai, sutaupė reformos metu“, – juokėsi D.Žebrauskas.

Atleistas odontologas įsidarbino privačioje įstaigoje ir šiuo metu uždirba 4 kartus daugiau, nei uždirbdavo Dainavos poliklinikoje: „Vien mokesčių valstybei sumoku daugiau nei gaudavau algos.“

Sunerimęs ne vienas medikas

Atleistas odontologas įsidarbino privačioje įstaigoje ir šiuo metu uždirba 4 kartus daugiau, nei uždirbdavo Dainavos poliklinikoje.

Tai, kad gydytojai jaučiasi nustumti į šalį, įrodo ir 15min pasiekęs susirūpinusių Kauno medikų bendruomenės raštas. Jame iškeltas klausimas: „Koks Kauno miesto poliklinikų sujungimo tikslas?“

Pasak rašto autorių, šiuo metu Kauno sveikatos priežiūros sistema veikia sklandžiai, stebima optimali pusiausvyra tarp viešųjų ir privačiųjų gydymo įstaigų teikiamų paslaugų: privačios pritraukia jaunesnius, sveikesnius pacientus, viešosios – vyresnius, labiau ligotus. Kauno poliklinikos pirmauja daugelio Lietuvos viešų įstaigų atžvilgiu, dalyvauja įvairiuose projektuose, konkuruoja, pritraukia Europos Sąjungos lėšas. Tad trūksta atsakymų, kam prireikė tai sugriauti?

Skunde cituojami ankstesni savivaldybės administracijos pasisakymai, kad smulkios privačios sveikatos priežiūros įstaigos veikia efektyviau, tad kam sujungti poliklinikas į didžiulį darinį?

Visa ši situacija, pasak skundo autorių, kelia pagrįstą medikų nepasitikėjimą savivaldybe ir motyvuoja pasirinkti saugesnį darbą, todėl daugelis gydytojų yra pasirengę išeiti. O tai atsilieps pacientams: išaugs eilės, prastės atmosfera gydymo įstaigose. Tad dėl greitai bei tyliai brukamos reformos nukentės labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis – vyresnio amžiaus sergantys žmonės.

Susirūpinę medikai daro išvadą: galima prognozuoti labai dideles šios reformos tiek materialines, tiek moralines sąnaudas, didelę riziką ir labai abejotiną naudą. Ar išties ištirtos visos grėsmės?

Investicijos atsipirks per metus

15min pakalbintas Dainavos ir Šilainių poliklinikų vadovas P.Kibiša patikino, jog natūralu, kad kiekvienas pokytis kelia žmonių nerimą ir abejones. Ne išimtis ir Kauno poliklinikų reorganizacija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša

„Šie pokyčiai būtini, nes Kaune žymiai mažėja ir gyventojų, ir pacientų, besinaudojančių savivaldybės valdomų poliklinikų paslaugomis. Pažymėtina, kad Savivaldybės Sveikatos skyriaus inicijuotoje Galimybių studijoje išanalizuotas investicijų poreikis: jis mažesnis už metinę taupymo prognozę, tad turi atsipirkti greičiau nei per metus. Tai labai greitas atsipirkimas tokio masto projektui“, – ramino jis.

Pokyčiai būtini, nes Kaune žymiai mažėja ir gyventojų, ir pacientų, besinaudojančių savivaldybės valdomų poliklinikų paslaugomis.

P.Kibiša pabrėžė, jog praėjusią savaitę Sveikatos skyriaus vedėja Asta Garmienė susitiko su Dainavos ir Šilainių poliklinikų darbuotojais. Susirinko gausus būrys medikų ir nemedicininio personalo, į kurių klausimus buvo atsakyta. Kitą savaitę susitikimai organizuojami ir likusiose poliklinikose.

P.Kibiša sutiko atsakyti ir į klausimus, susijusius su darbuotojų atleidimu. Anot jo, 2016 m., vykdant Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą, Dainavos poliklinikoje buvo įvykdyti struktūriniai pertvarkymai, siekiant sumažinant nemedicininių ir perteklinių pareigybių skaičių. Panaikinta Remonto tarnyba ir direktoriaus patarėjo bei direktoriaus pavaduotojo pareigybės. Iš viso buvo atleisti 9 darbuotojai, vykdę nemedicinines funkcijas.

Vieni efektyvesni už kitus

P.Kibiša pasigilino ir į Dainavos poliklinikos Odontologijos skyriaus situaciją.

„Nuo 2016 m. sausio įsigaliojo nauji sveikatos priežiūros specialistų aptarnaujamų gyventojų skaičiaus normatyvai ir maksimalus aptarnaujamų gyventojų skaičius. Tuo metu poliklinikoje gydytojų odontologų etatų skaičius buvo gerokai per didelis esamam prisirašiusių pacientų skaičiui. Tad iškilo optimizavimo būtinybė, kurią patvirtino Stebėtojų taryba“, – teigė jis.

Pasak P.Kibišos, analizuojant Dainavos poliklinikos odontologų užimtumo ir kitus rodiklius, pastebėtas ryškus kai kurių gydytojų apsilankymų per valandą rodiklio nuokrypis nuo skyriaus vidurkio. Tai parodė mažesnį darbo intensyvumą bei mažesnę paklausą tarp pacientų.

„Tokiems gydytojams derėtų sau patiems atsakyti į klausimą, kodėl pacientai jų vengia – bendravimo trūkumai, profesinių įgūdžių stoka, kitos priežastys – ir tik tada svaidytis kaltinimais ar raginti atleisti nors vyresnius, bet populiaresnius kolegas. Kas vienam žmogui yra lubos, kitam – tik grindys“, – patikino poliklinikų vadovas.

Jo teigimu, įvertinus visų, įskaitant senatvės pensijos amžiaus darbuotojų, darbo intensyvumo ir ekonominius rodiklius, buvo akivaizdu, kad pastarieji tinkamai atlieka darbo funkcijas, jų rodikliai yra gerokai aukštesni (30–40 proc.) nei gydytojų, su kuriais darbo sutartys buvo nutrauktos. Be to, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje išaiškinta, kad „svarbia priežastimi nutraukti darbo sutartį gali būti pripažįstami ir tie atvejai, jeigu darbuotojų darbo sutartimi prisiimtų funkcijų atlikimui užtenka mažiau darbuotojų“.

Gydytojų odontologų Dainavos poliklinikoje sumažinta 2,62 etato – atleisti 5 gydytojai odontologai. Šiuo metu Dainavos poliklinika turi dvi bylas su darbuotojais dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu, Šilainių – vieną. Abiejose poliklinikose dirba per tūkstantį žmonių.

Nemokamo gydymo nebūna

P.Kibišos teigimu, administracija buvo gavusi pacientų skundų dėl D.Žebrausko darbo ir anksčiau, – jis svarstytas skyriaus gydytojų susirinkime. Pernai gavus du skundus, nustatyta, kad D.Žebrauskas padarė drausminius pažeidimus. Dėl dalies pažeidimų jam buvo skirtos drausminės nuobaudos.

Pasak jo, darbo užmokestis gydytojams odontologams keliamas bendra tvarka pagal nustatytą darbo užmokesčio metodiką. 2016 m. darbo užmokestis visiems gydytojams buvo didinamas nuo 2016 m. liepos 1 d., skiriant priedą prie pagrindinio darbo užmokesčio. Gydytojai odontologai gaus priedą prie pagrindinio darbo užmokesčio su darbo užmokesčiu už 2017 m. kovą. Didžiausias paskaičiuotas papildomos kintamosios dalies atvejis – 20 proc. pagrindinio darbo užmokesčio.

„Gydantis dantis iš tiesų už kai ką reikia mokėti. Ligonių kasa sumoka už gydytojo darbą, o pacientas sumoka už dantims gydyti sunaudotas medžiagas ir vienkartines priemones. Tokia praktika paplitusi ir kitose Kauno poliklinikose.

Turime suprasti, kad neegzistuoja nemokamas gydymas. Jį apmoka PSDF, kuris surenkamas, perskirstant visų mokesčių mokėtojų sumokėtas lėšas. Būtų neteisinga leisti visų pinigus konkretaus asmens papildomai naudai ne taip, kaip tai reglamentuoja įstatymai. Iš PSDF biudžeto suaugusiems asmenims yra apmokamos tik gydytojo odontologo konsultavimo, pacientui reikalingų diagnostinių ir gydytojo odontologo konsultacijos metu atliekamų odontologinių procedūrų sąnaudos“, – patikino poliklinikos vadovas.

Valymą perleidę įmonei sutaupys tūkstančius

Paklaustas dėl pertvarkos Dainavos poliklinikos valymo srityje, ar išties ruošiamasi atleisti visas valytojas-sanitares, P.Kibiša patikino, jog šias paslaugas perduoti trečiosioms šalims nuspręsta taupymo sumetimais: „Tai jau padariusioms Šilainių ir Kalniečių poliklinikoms vieno kvadratinio metro valymo kaina atsieina gerokai pigiau nei Dainavos poliklinikai. Paskelbėme konkursą ir atplėšę vokus pamatėme, jog taupysime po 36 000 eurų per metus“.

Pasak jo, įmonė laimėtoja pakvietė toliau dirbti visas Dainavos poliklinikoje valymo paslaugą atlikusias darbuotojas, išlaikant nepertraukiamą darbo stažą, socialines garantijas bei darbo užmokestį – toks buvo reikalavimas konkurso dalyviams. 70 proc. darbuotojų sutiko pasinaudoti šiuo pasiūlymu.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad kiekvienas turėtų daryti tai, ką geriausiai išmano – poliklinikos gydo, specializuotos valymo įmonės – valo“, – įsitikinęs P.Kibiša.

„Svarbu suvokti, kad kaštai, susiję su valymo funkcija – tai ne tik darbo užmokestis, valymo medžiagų, įrankių kaina. Tai ir šių priemonių pirkimų administravimas, darbo organizavimas, darbo užmokesčio apskaita. Pastarųjų neskaičiavome, bet juos patirdavome. Tad sutaupysime dar daugiau.

Dalis personalo, valančio specifinių įgūdžių ir žinių reikalaujančias patalpas – tvarstomuosius, chirurgijos, endoskopijos, odontologijos kabinetus – liks poliklinikos darbuotojais. Tokia praktika jau pasiteisino kitose poliklinikose.

Esu tvirtai įsitikinęs, kad kiekvienas turėtų daryti tai, ką geriausiai išmano – poliklinikos gydo, specializuotos valymo įmonės – valo“, – paaiškino P.Kibiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius