-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 11

Klinikos džiaugiasi gama peilio rezultatais, tikisi, kad jis atsipirks per kelerius metus

Kauno klinikų neurochirurgai džiaugiasi pusę metų naudojamo gama peilio rezultatais. Pasak medikų, ekonomiškai gama peilis turėtų atsipirkti per kelerius metus.
Kauno klinikose vyksta gama peilio pristatymas
Gama peilis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Jis jau dabar, po metų-dviejų atsipirks, jeigu šiuos pacientus mes siųstume gydytis į užsienį“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad žymiai svarbiau yra tai, kad žmonės gauna jiems reikiamas procedūras.

„Kitas atsiperkamumo rodiklis – žmonės mūsų gauna tą gydymą, kuris yra jiems pats geriausias, pats reikalingiausias. Ir ne tik tie, kurie gali susimokėti dešimttūkstantines sumas, kad išvažiuotų į užsienį, bet ir eiliniai žmonės“, – pabrėžė profesorius.

Trumpiausia operacija gama peiliu truko keliolika minučių, ilgiausia – keturias valandas.

Naujas gydymo metodas

Gama peilis – radiochirurgijos gydymo metodas, skirtas onkologinių, neurologinių ligų gydymui galvoje, taip pat kai kuriems psichiatriniams susirgimams, kai kurioms epilepsijos formoms ir kitoms ligoms gydyti.

Šis gydymo metodas suteikia galimybę atlikti smegenų operacijas neatveriant kaukolės, todėl aparatas leidžia padėti pacientams, kuriems nepavykdavo padėti anksčiau.

Operacijos metu nereikia atlikti atvirų kaukolės pjūvių, gydymo procedūra yra neskausminga, o pacientai paprastai jau kitą dieną po operacijos gali vykti namo ir grįžti prie įprastinio gyvenimo.

Taikant gama peilio gydymą sumažėja atviros operacijos metu galimų komplikacijų rizika, gydymas gali padėti žmonėms, kuriems iki šiol nebuvo galima pagalba dėl jų gretutinių susirgimų ar amžiaus.

Lietuvoje vienos operacijos kaina sieks kelis tūkstančius eurų, priklausomai nuo ligos. Pacientams jas kompensuoja Ligonių kasos.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno klinikose vyksta gama peilio pristatymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno klinikose vyksta gama peilio pristatymas

250 operacijų

Šiuo metu procedūros laukia daugiau kaip 20 pacientų. Vis dėlto medikai pabrėžia, kad naujų pacientų gama peilio operacijoms atsiranda po kelis kiekvieną savaitę ir eilių procedūrai nėra: jeigu žmogui gydymas reikalingas skubiai, jį galima atlikti per kelias dienas.

„Pacientų srautas yra pastovus, eilės – mūsų gydytojai dirba, atvirai šnekant, perdirbdami savo darbo valandas, iki vėlyvo vakaro – dešimtos, vienuoliktos vakaro, kad būtų kuo mažesnė eilė“, – sakė A.Tamašauskas.

Vienas pirmųjų gydytojų, pradėjusių dirbti su gama peiliu, neurochirurgas Andrius Radžiūnas sakė, kad 250 operacijų buvo atliktos daugiau kaip 170 ligonių.

„Jauniausias ligonis buvo penkerių metų vaikas, sergantis sunkia onkologine liga, vyriausiam ligoniui buvo 92 metai, jam buvo diagnozuotas labai sunkus drebulys“, – sakė jis.

Trumpiausia operacija gama peiliu truko keliolika minučių, ilgiausia – keturias valandas.

Pacientė: jau kitą dieną važiavau pasigirti draugei

Su žurnalistais trečiadienį kalbėjusi viena iš pirmųjų gama peiliu operuotų pacienčių, vilnietė dėstytoja Loreta Andziulienė, pasakojo, kad sudėtingiausia procedūros metu buvo laikyti sunkų ant galvos uždėtą rėmą, tačiau jokio kito diskomforto ji po procedūros nejuto.

„Nemalonu buvo, kai suleido nuskausminančius vaistus, tačiau tas nuskausminimas – toks kaip dantims suleidžia vaistus prieš gydymą. Tik ten paskui dar dantis gydo, o čia nieko daugiau ir nebejaučiau“, – pasakojo ji.

„Tik tiek, kad visą dieną reikėjo laikyti tą rėmą, o daugiau – nei skausmo, nei kažkokio pykinimo ar dar kažko nebuvo“, – kalbėjo pacientė.

Ji sakė po procedūros kelias valandas pamiegojusi, nes ji išvargino, o vėliau jautėsi puikiai ir jokių pasekmių nejautė.

„Jau kitą dieną važiavau pas draugę pasigirti“, – pasakojo moteris.

Moteriai prieš kelerius metus buvo diagnozuota meningioma – smegenų dangalų navikas. Jo nepašalinus, jai grėsė apakimas, insultas, o chirurginės operacijos atveju būtų didelė nukraujavimo rizika.

Šiuo metu gydymo procedūros jai yra baigtos: iš gydytojo ji šią savaitę išgirdo, jog gydymas buvo efektyvus.

7,4 mln. eurų kainavęs įrenginys – vienintelis toks Baltijos šalyse. Kauno klinikose operuoti gama peiliu pradėta birželį.

Šis pirkinys yra sulaukęs kritikos dėl didelės kainos. Nacionalinio vėžio instituto išorinės terapijos skyriaus vadovas Darius Norkus „Laisvės TV“ yra sakęs, jog yra kitų šiuolaikinių technologijų, kurios gama peiliui nenusileidžia tikslumu, tačiau yra pigesnės ir tinkamesnės nedidelei šaliai kaip Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius