-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 26

Konkurencijos taryba kritikuoja pataisas dėl gydymo įstaigų tinklo optimizavimo

Vyriausybei šią savaitę nutarus Seimui teikti pataisas, pagal kurias turėtų būti optimizuojamas gydymo įstaigų tinklas, Konkurencijos taryba pareiškė, kad siūlomos nuostatos – diskriminacinės.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Konkurencijos tarybos nuomone, priėmus įstatymo pataisas, valstybinėms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms būtų suteikiama pirmenybė teikti aktyviojo gydymo paslaugas, o valstybiniam įstaigų tinklui nepriklausantys ūkio subjektai būtų diskriminuojami, nes jie minėtas paslaugas galėtų teikti tik tuo atveju ir ta apimti, kurios negalės užtikrinti valstybinės įstaigos“, – BNS teigė Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė.

Anot jos, Vyriausybė buvo raginama atsisakyti diskriminacinio ribojimo nuosavybės pagrindu.

„Visos Lietuvoje veikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos turi turėti teisę teikti aktyviojo gydymo paslaugas, ir visoms įstaigoms turi būti taikomi vienodi atrankos kriterijai, neišskiriant privataus verslo atstovų“, – aiškina J.Šovienė.

Vyriausybės patvirtintose pataisose, kurios toliau bus svarstomos Seime, numatoma, kad sveikatos apsaugos ministras tvirtina nacionalinį valstybės ir savivaldybių viešųjų ir biudžetinių įstaigų tinklą, o sutartys tarp gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų prioriteto tvarka būtų sudaromos su tinkle esančiomis įstaigomis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga interviu BNS šią savaitę sakė nemanantis, kad pataisos pažeistų konkurenciją.

„Tikrai nemanau, kad čia mes kokią nors konkurenciją ribojame. Ten, kur jinai yra sveika, kur tikrai pasiteisina, ji yra leidžiama ir puikiausiai veikia, tai yra pirminėje sveikatos priežiūroje, kur yra tikrai nemažai ir privačių įstaigų. Slaugai yra siūloma paslaugų teikimą liberalizuoti – ten, kur mums jų trūksta, leisti viską organizuoti laisviau“, – teigė ministras.

„Ten, kur mes turime perteklines paslaugas, perteklinę infrastruktūrą, valstybė negali išlaikyti tokio didelio tinklo ir privalo pasirūpinti, kad visi gyventojai gautų būtinas paslaugas pagal valstybės išgales ir galimybes (...). Ir dabar žmonės, kurie yra labiau išsilavinę, turi daugiau pinigų, važiuoja į daugiafunkcinius centrus, į daugiaprofilines klinikas, kur gauna tikrai aukštos kompetencijos paslaugas, o tie, kurie yra mažesnio išsilavinimo, labiau socialiai apleisti, lieka ten, kur tų paslaugų trūksta, kur kokybė yra abejotina. Tai nemanau, kad tokiu būdu mes esame sukūrę kažkokią konkurenciją, kuri pasiteisina ir veikia“, – aiškino A.Veryga.

Ministras taip pat teigė, kad sutarus dėl teisinių prielaidų tinklui optimizuoti, bus paviešintas ir konkretus tinklo pertvarkos planas. Kol kas, pasak ministro, jis pradedamas aptarinėti labai siaurame rate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius