Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 05

LSMU Kauno ligoninėje darbą atnaujina Atminties sutrikimų kabinetas

Nuo kovo mėnesio LSMU Kauno ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje veiklą atnaujino Atminties sutrikimų kabinetas. Įvairias senjorų sveikatos problemas sprendžiantys geriatrai nuo šiol poliklinikoje konsultuos ir COVID-19 persirgusius vyresnius pacientus, – pranešimu spaudai informuoja LSMU Kauno ligoninė.
LSMU Kauno ligoninė
LSMU Kauno ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LSMU Kauno ligoninėje veikiančiame Atminties sutrikimų kabinete diagnozuojami ir gydomi pacientai, turintys atminties sutrikimų, sergantys demencija. Sprendžiamos kitos pacientus varginančios problemos: galvos svaigimas, griuvimai, šlapimo nelaikymas, nepakankama mityba, rijimo sutrikimai. Taip pat užtikrinama tokių pacientų tęstinė priežiūra bei reabilitacija.

Specialistų komanda – geriatras, kineziterapeutas, psichologas, socialinis darbuotojas – konsultuoja pacientą ir jo šeimą, skiria tyrimus, nukreipia pas specialistus, rekomenduoja gydymo bei sveikatos stiprinimo priemones.

LSMU Kauno ligoninės nuotr./Atminties lavinimas
LSMU Kauno ligoninės nuotr./Atminties lavinimas

Žiemą į geriatrus besikreipiančių pacientų skaičius buvo labai sumažėjęs. Senjorai, baimindamiesi viruso, vengė lankytis ligoninėje, kitiems kilo problemų atvykti.

„Viena pacientė telefonu skundėsi, kad neatvyks į konsultaciją, nes dukra negali palydėti. Artimieji vengia kontakto su tėvais ar seneliais, kad neužkrėstų COVID-19 virusu, kiti priversti saviizoliuotis. O pagalba senjorams šiuo metu itin reikalinga.

Socialinė atskirtis pablogina ne tik psichologinę, bet ir bendrą sveikatos būklę. Matome, kad sutrikęs būtinų vaistų vartojimas: juos užmiršta išgerti, vartoja padrikai ar netinkamai. Susiduriame su uždelstomis naujų ligų formomis ir lėtinių ligų paūmėjimais“– pasakoja LSMU Kauno ligoninės gydytoja geriatrė Jurgita Knašienė.

Konsultuos ir persirgusius COVID-19

Nuo šiol Konsultacinės poliklinikos geriatrai teikia pagalbą ir COVID-19 persirgusiems pacientams. Anot J.Knašienės, COVID-19 infekcija dažnai stipriai paveikia senjorų organizmą: „Persirgus infekcija, atsiranda ne tik kvėpavimo funkcijos pažeidimų, bet dažnai kyla kardiologinių problemų, pablogėja kognityvinės funkcijos, jaučiamas „smegenų rūkas“, pasireiškiantis pablogėjusia atmintimi, negebėjimu koncentruoti dėmesio, orientacijos sutrikimais, bendru silpnumu.“

Tokiam pacientui, anot gydytojos, pirmiausia atliekami įvairūs tyrimai, aiškinamasi, ar tai „pokovidinė“ problema, ar pacientas sirgo anksčiau, tik dėl infekcijos ši būklė paūmėjo. Tuomet skiriamas reikalingas gydymas, siunčiamas asmuo konsultuotis pas pulmonologus, kardiologus ir kitus specialistus.

Tikslas – kuo ilgiau išlaikyti savarankiškumą

Specialistė pabrėžia, kad neretai į geriatrus kreipiamasi dėl negalios nustatymo, bet pasikalbėjus, tikslas pasikeičia: „Keliasdešimties eurų išmoka žmogaus neišgelbės, gerokai vertingiau kuo ilgiau išlaikyti savarankiškumą ir gerą savijautą – toks pagrindinis geriatrų tikslas.“

Senjorai gydomi ne tik vaistais, neretai jiems skiriama ir namų darbų.

„Tiek pacientai, tiek artimieji kartais ateina su prašymu duoti stebuklingą tabletę. Atsakau, kad tokios nėra. Norint gerų rezultatų, reikia daug dirbti patiems.

Iš pradžių su pacientu ir jo artimaisiais pasikalbame apie lūkesčius, įsivertiname, kur galime padėti, kur ne, ir tada pradedame gydymą ar reabilitaciją. Senjorams taip pat skiriame įvairių namų darbų, lavinančių atmintį ir koncentraciją: jie rašo dienoraščius, mezga, piešia, spalvina“, – vardija gydytoja geriatrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius