Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 04

(Ne)normali praktika poliklinikoje: farmacininkai pas gydytojus eina be eilės

Situacija Antakalnio poliklinikoje: ryte mamos su vaikais laukia savo eilės patekti į gydytojo kabinetą. Staiga ateina dvi ponios ir nieko nelaukusios šmurkšteli į pirmą gydytojo kabinetą. Praleidžia ten 15 minučių – tiek, kiek paprastai gydytojas skiria apžiūrėti vieną pacientą. Išėjusios be jokios eilės užeina į antrą kabinetą ir t.t. Tėvai įtaria, kad taip elgėsi farmacijos kompanijos atstovės.
Antakalnio poliklinika
Antakalnio poliklinika / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pas vaikų gydytoją susiruošusi vilnietė, prašiusi neskelbti jos vardo – juk pas gydytoją jai tenka lankytis nuolat, tvirtina likusi apstulbinta farmacininkų atstovių elgesio. Joms esą nerūpėjo nei mamos su verkiančiais vaikais, nei tai, kad jos gaišina gydytojus, taip ilgindamos pacientų laukimo laiką.

Be eilės ir net neatsiprašo

„Noriu pasidalinti šios dienos situacija, kuri mane išmušė iš vėžių. Ketvirtadienio rytą, apie 9.30 val., Vilniaus Antakalnio poliklinikos vaikų skyriuje su sūneliu laukėme vizito pas gydytoją. Pas gydytojus laukė daug mamų, kurios vaikučius laikė ant rankų, visos sėdimos vietos buvo užimtos. Netrukus į vaikų skyrių įžengė dvi moterys, viena – solidaus amžiaus, kita apyjaunė. Jos visiems šiame skyriuje krito į akis, nes buvo apsirengusios tvarkingais kostiumėliais, rankose nešėsi lagaminėlius bei juodos spalvos medžiaginius, pilnus maišus.

Staiga prieš mano vizitą pas gydytoją jos šmurkštelėjo į kabinetą be eilės, nepaisydamos, kiek žmonių laukia už durų. Išėjusios iš vieno kabineto pasuko į visus iš eilės kabinetus, nešdamos ten tą patį juodą medžiaginį, kažko pilną maišą. Viename gydytojo kabinete prabuvo apie 15 minučių. Tiek laiko gydytojas skiria vaiko apžiūrai. Farmacijos kompanijos atstovėms nesvarbu, kad mamos su verkiančiais vaikais ant rankų laukia. Gydytojoms taip pat tas nesvarbu, juk jos galėjo atstovių ir nepriimti. Dabar suprantu, kad dėl farmacijos kompanijų atstovių pacientus gydytojos nuolat priima pusvalandžiu vėliau, nei paskiriamas laikas“, – piktinosi moteris.

Anot mamos, vargu ar farmacijos kompanijų darbui pakenktų, jeigu savo informaciją jų atstovai gydytojams suteiktų ir kitu laiku, nepažeisdami paciento teisių.

„Juk poliklinikose yra pasitarimų kambariai, net didžiulės salės, kur vienu metu galima informuoti ir „paagituoti“ visą būrį gydytojų. Bet gal tiems reklamuotojams labai svarbu susitikti akis į akį su medikais dėl kokių nors galbūt slaptų susitarimų, kurie pažeidžia nustatytą tvarką bei etiką“, – piktinosi vilnietė, primindama kilusius skandalus, kaip farmacininkai gydytojus yra pamaloninę vakarienėmis ar kelionėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika

Tvarka – kitokia

Antakalnio poliklinikos vadovybė apie šį atvejį išgirdo iš darbuotojų ir į tai buvo sureaguota. Juolab, kad poliklinikoje galioja kitokia tvarka ir apie ją visi yra informuoti – ir įstaigos medikai, ir farmacijos bendrovių atstovai.

Juk poliklinikose yra pasitarimų kambariai, net didžiulės salės, kur vienu metu galima informuoti ir „paagituoti“ visą būrį gydytojų, – piktinosi vilnietė

„Antakalnio poliklinikoje pagal LR sveikatos apsaugos ministro 2006 m. gruodžio 28 d. įsakymą Nr. V-1128 „Dėl vaistinių preparatų reklamos taisyklių tvirtinimo“ galioja tvarka, kurioje nurodytos sąlygos vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių reklamuotojams dalyvauti poliklinikos organizuojamuose renginiuose ir susitikimuose: čia numatyta, kad susitikimai negali vykti pacientų priėmimo vietoje“, – 15min informavo Antakalnio poliklinikos pavaduotoja medicinai Ingrida Savickienė.

Anot I.Savickienės, vadovybę kovo 2 d. Antakalnio poliklinikos darbuotojai informavo dėl minėtos tvarkos pažeidimo: „Todėl kreipėmės į įmonę ir tikimės, kad tokie atvejai nesikartos.“

E.receptai leis kontroliuoti

Situacija atrodo nepriimtina ir Vilniaus vicemerui Gintautui Paluckui, kuruojančiam sveikatos įstaigas sostinėje. Jo teigimu, pagal nustatytas bendrosios praktikos gydytojo normas vieno paciento apžiūrai yra skiriama 15 minučių. O tai labai trumpas laikas.

Daug gydytojų tokių trukdymų netoleruoja, ypač jaunesnės kartos, – sakė G.Paluckas.

„Todėl tokie prekybos agentų trukdymai yra, švelniai tariant, nepriimtini. Kovoti su tokiais „landžiojimais“ sunku, nes prižiūrėtojas už gydytojo nugaros nestovi. Galiu tik pasidžiaugti, kad daug gydytojų tokių trukdymų netoleruoja, ypač jaunesnės kartos“, – kalbėjo vicemeras.

Vis dėlto, anot G.Palucko, yra vienas efektyvus būdas nutraukti tokius farmacininkų agentų vaikštinėjimus – elektroninis receptas: „Juos išrašant labai gerai matyti, koks gydytojas „įsimylėjęs“ kokį vaistų gamintoją.“

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina siekianti, kad iki rugsėjo 1 dienos visos poliklinikos bent pusę visų receptų išrašinėtų elektroniniu būdu. Kol kas tai daro Centro, Antakalnio poliklinikos, jas vejasi Šeškinės poliklinika, išrašinėja tokius receptus ir Karoliniškių poliklinikos gydytojai, tik ši gydymo įstaiga dar neintegruoti į e-sveikatos sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius