Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 08

Nugaros skausmas: kodėl reikia sunerimti iš karto, o ne laukti, kol „paguldys ant menčių“

Maždaug 80 procentų suaugusiųjų bent kartą gyvenime patiria skausmą nugaros srityje. Tai dažniausias su darbu susijęs negalavimas ir viena iš pagrindinių nedarbingumo dienų priežasčių. Šiuolaikinėje medicinoje pažangūs skausmo gydymo metodai gali padėti nugaros skausmus kenčiantiems pacientams, tačiau pati skausmo gydymo sąvoka Lietuvoje dar nėra plačiai paplitusi. Dėl to dažnai kyla įvairiausių neteisingų nuomonių apie šią sritį.
Intervencinė skausmo gydymo procedūra ultragarso kontrolėje
Intervencinė skausmo gydymo procedūra ultragarso kontrolėje / Partnerio nuotr.
Temos: 1 Nugaros skausmas

Norėdama paneigti visuomenėje paplitusius mitus, skausmo gydymo ir stuburo chirurgijos klinikos „AGATAS“ skausmo gydytoja Asta Zavackienė atsako į dažniausiai pasitaikančius klausimus.

Partnerio nuotr./Skausmo gydytoja Asta Zavackienė
Partnerio nuotr./Skausmo gydytoja Asta Zavackienė

– Kokios gali būti nugaros skausmų priežastys?

– Tiek vyrai, tiek moterys vienodai kenčia nuo įvairių nugaros skausmų. Pastarieji gali būti įvairaus pobūdžio – buki, diegiantys, staigūs, aštrūs, deginantys ir pan. Bet kokiu atveju, skausmo sukeliama bloga savijauta stipriai trikdo ir neigiamai veikia žmogaus galimybes užsiimti kasdienine veikla bei dirbti.

Skausmas gali prasidėti staiga, įvykus nelaimingam atsitikimui ar pakėlus sunkų daiktą, arba gali išsivystyti palaipsniui, pavyzdžiui, vykstant su amžiumi susijusiems stuburo pokyčiams. Netaisyklinga laikysena, sėdimas darbas ir nejudrus gyvenimo būdas taip pat gali tapti nugaros skausmo atsiradimo priežastimi, ypač kai po nejudrios darbo savaitės užsiimama intensyviomis savaitgalio treniruotėmis ar fiziniais darbais.

– Ar skausmo gydymas yra tik paskutinė priemonė gydant lėtinį skausmą, kai jau niekas kitas nebepadeda?

– Tai yra viena iš labiausiai paplitusių klaidingų nuomonių. Kaip ir bet kurioje kitoje medicinos srityje – prevencija yra svarbiausias dalykas. Tačiau, kai atsiranda skausmas, didesnė tikimybė greičiau pasveikti yra kai kreipiamasi tik pajutus negalavimą ir iškart pradedant taikyti gydymą. Tai ne tik suteikia galimybę žmogui grįžti į savo įprastą veiklą nepatiriant skausmo, bet ir neleidžia skausmui tapti lėtiniu.

– Jei apsilankysiu skausmo gydymo klinikoje, man skirs tik medikamentinį gydymą?

– Nebūtinai. Skausmo gydytojas pirmiausia įvertina paciento klinikinį atvejį ir tik tuomet parenka patį tinkamiausią gydymo metodą. Gydytojo tikslas – visų pirma diagnozuoti skausmo šaltinį. Tik tada galima sudaryti skausmo gydymo planą, atsižvelgiant į tikslų skausmo sukėlėją bei pritaikant jo malšinimui geriausiai tinkamą metodą. Jis nebūtinai turi būti medikamentinis.

Nors skiriami stiprūs skausmą malšinantys vaistai gali padėti mažinant skausmą, tačiau klinikos „AGATAS“ skausmo specialistai taiko ir kitus gydymo metodus. Tokiu būdu stengiamasi nepiktnaudžiauti vaistų, kurie ilgai vartojant gali pakenkti kepenims ar insktams, skyrimu.

– Kam man reikalingas skausmo gydytojas, jei man skauda nugarą?

– Kuo anksčiau žmogus kreipiasi į specialistą dėl nugaros skausmo, tuo geresni konservatyvaus gydymo rezultatai. Šiuo atveju konservatyvus gydymas gali būti kineziterapija, manualinė terapija, medikamentinis arba invazinis skausmo gydymas. Tokį gydymą gali paskirti skausmo gydytojas net tais atvejais, kai yra tarpslankstelinių diskų išvarža ar kai disko fragmentai spaudžia nervus apatinėje nugaros dalyje ar kakle.

Su amžiumi atsiranda degeneraciniai stuburo pakitimai. Gera žinia yra ta, jog, nepaisant šių pakitimų, daugeliu atvejų jie nesukelia skausmo. Vis dėlto, jei pradedate jausti apatinės nugaros dalies ir/ar kaklo skausmus, verta kreiptis pirmiausia į skausmo specialistą. Tokiais atvejais retai kada reikia iškart kreiptis į neurochirurgą, ypač negalavimų pradžioje.

– Ar su amžiumi skausmas tampa įprastu pojūčiu?

– Senėjimas neturi būti skausmingas. Nors su amžiumi pradedame jausti vis daugiau nemalonių pojūčių, tačiau tai nereiškia, kad turime su skausmu susigyventi. Kai skausmas užsitęsia kelias savaites, dera kreiptis į skausmo gydytoją ir kartu su juo ieškoti skausmo priežasties bei geriausio gydymo metodo.

Geriausi rezultatai gali būti pasiekti kreipiantis dėl nugaros skausmo kuo anksčiau, o ne kentėti ir tikėtis, kad viskas savaime praeis. Laiku pradėjus gydymą galima išvengti lėtinio skausmo ir su juo susijusių nemalonių ilgalaikių pasekmių, gydymas gali būti lengvesnis bei trumpesnis.

– Ar tiesa, kad intervencinės skausmo gydymo procedūros neišgydo nugaros skausmo, o tik laikinai numalšina jį?

– Tai nėra visiškai tikslu. Didžioji dalis patiriamo nugaros skausmo atvejų gali būti išgydyti, ypač laiku kreipiantis į specialistą. Kaip ir bet kuri kita kūno dalis, stuburas turi natūralų gebėjimą gyti net ir be operacijų. Intervencinės skausmo gydymo procedūros padeda nebejausti skausmo kontroliuojant žalingą uždegiminį procesą, o tai pagreitina gijimą.

– Ar tiesa, kad susirūpinti nugaros skausmais reikia tik tada, kai jie pradeda trukdyti užsiimant kasdienine veikla?

– Nugaros, kaip ir viso organizmo, sveikata būtina rūpintis nuolatos ir atsakingai. Jei reguliariai mankštinsitės, prieš tai gerai apšilę, taisyklingai sėdėsite, darbo aplinka bus ergonomiška, taisyklingai kelsite ar nešite sunkius daiktus, rizika patirti nugaros skausmą tikrai bus mažesnė. Tačiau, deja, ne visada galime išvengti įvairių lėtinių ar ūmių susirgimų. Jei pajutote, jog užsitęsė nugaros skausmas, jis tapo intensyvesnis, sklindantis į kitas kūno dalis, būtinai kreipkitės į specialistus pagalbos. Klinikos „AGATAS“ specialistai, naudodami pažangiausius skausmo gydymo metodus, remdamiesi ilgamete profesine patirtimi, yra pasirengę efektyviais metodais pagelbėti skausmo kamuojamam pacientui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius