-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 14

„NY Times“: Naujas alkoholio poveikio širdžiai tyrimas – kiek išgerti nepavojinga?

Naujame tyrime nustatyta, kad vartojant alkoholį – pakanka ir vos vienos skardinės alaus ar taurės vyno – žmonėms, kuriems diagnozuotas prieširdžių virpėjimas, smarkiai išauga simptomų paaštrėjimo rizika.
Alkoholis
Alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gydytojai jau seniai įtarė esant ryšį tarp alkoholio ir prieširdžių virpėjimo, tačiau iki šiol neturėjo galutinių įrodymų, kad alkoholis gali sukelti aritmiją.

Naujasis tyrimas yra vienas išsamiausių iki šiol atliktų šios srities tyrimų: mokslininkai keturias savaites intensyviai stebėjo šimtą žmonių, kuriems diagnozuotas prieširdžių virpėjimas – buvo fiksuojamas jų alkoholio vartojimas ir širdies ritmas realiu laiku.

Mokslininkai nustatė, kad alkoholio vartojimas padidina tikimybę, kad per artimiausias valandas žmogų ištiks prieširdžių virpėjimo ar nenormalaus širdies ritmo priepuolis. Be to, kuo daugiau tiriamieji gėrė, tuo didesnė buvo tikimybė susirgti aritmija.

Naujasis tyrimas buvo paskelbtas praėjusią savaitę žurnale „Annals of Internal Medicine“. Jo išvados, kartu su ankstesnių tyrimų duomenimis, leidžia manyti, kad žmonės, kuriuos kamuoja prieširdžių virpėjimas, gali sumažinti aritmijos išsivystymo tikimybę sumažindami alkoholio vartojimą arba jo visiškai atsisakydami.

Tyrimo autoriai spėja, kad alkoholio poveikis ir sveikiems suaugusiems gali būti didesnis, nei iki šiol manyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius