-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 28

Pasiektas susitarimas dėl preparato nuo ŽIV generinės versijos

Žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) prevencijai vartojamo preparato gamintoja leido platinti šio vaisto pigią generinę versiją, siekiant kovoti su liga mažų pajamų šalyse, kur ji yra labiausiai išplitusi, ketvirtadienį pranešė tarptautinė medicinos iniciatyva „Unitaid“ ir Vaistų patentų bankas (Medicines Patent Pool, MPP).
ŽIV testas
ŽIV testas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 ŽIV AIDS

Pagal šį susitarimą Jungtinės Karalystės farmacijos milžinės GSK patronuojama įmonė „ViiV Healthcare“ leis pasirinktiems gamintojams gaminti preparato „Cabotegravir LA“ generinę versiją. Šis preparatas vartojamas kaip priešekspozicinė ŽIV profilaktikos (PrEP) priemonė.

Susitarta, kad bus gaminama injekcijomis suleidžiamas „Cabotegravir“, suteikiantis apsaugą nuo infekcijos maždaug dviem mėnesiams. Preparatas bus platinamas 90-yje šalių, kur 2020 metais buvo užregistruota daugiau kaip 70 proc. visų naujų ŽIV infekcijos atvejų, nurodė „Unitaid“.

„Prieiga prie veiksmingos ilgalaikės ŽIV prevencijos priemonės gali reikšmingai prisidėti prie tikslo užbaigti ŽIV perdavimą ir iki 2030 metų užbaigti šią epidemiją“, – sakė „Unitaid“ atstovas Herve Verhooselis.

„Pastangos padidinti „Cabotegravir LA“ prieinamumą PrEP tikslams ypač smarkiai paveiks grupes, kuriose užsikrėtimo atvejai ypač dažni, pavyzdžiui, tarp vyrų, lytiškai santykiaujančių su vyrais, ir sekso darbuotojų“, – pridūrė jis.

Trečiadienį per Monrealyje vykstančią Tarptautinę AIDS konferenciją buvo paskelbtas pranešimas apie tyrimus, rodančius, kad pasaulinė kova su ŽIV stringa, sumažėjus išteklių dėl COVID-19 pandemijos ir kitų krizių.

Pernai pasaulyje užregistruota apie 1,5 mln. naujų infekcijos atvejų. Šis skaičius daugiau kaip milijonu didesnis už iškeltus pasaulinius kovos su ŽIV tikslus.

Ilgai veikiančios „Cabotegravir“ injekcijos tapo prieinamos neseniai. Paaiškėjo, kad jos daug veiksmingesnės negu šio preparato tabletės, kurios turi būti geriamos kasdien.

Tačiau šio preparato metinis kursas Jungtinėse Valstijose anksčiau šiais metais kainavo 22 tūkst. dolerių (21,6 tūkst. eurų). Didelė jo kaina tapo kliūtimi pradėti platinti šiuos vaistus daugumoje šalių, išskyrus pačias turtingiausias.

„Unitaid“ yra tarptautinė iniciatyva, siekianti, kad mažų ir vidutinių šalys turėtų vienodas galimybes naudotis medicinos inovacijomis.

Tuo metu MPP, įkurtas „Unitaid“ ir remiamas Jungtinių Tautų, siekia, kad reikalingiausi medicinos preparatai būtų platinami mažų ir vidutinių pajamų šalyse kaip generiniai vaistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius