Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 09

Pirmieji Baltijos šalyse: Klaipėdoje be pjūvio sumažintas skrandis

Medikams sutartinai tikinant, kad nutukimas yra tapęs šių dienų pandemija, Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje ketvirtadienį atlikta unikali skrandžio mažinimo operacija. Pirmą kartą Baltijos šalyse tokio tipo operacija atlikta be pjūvio.
Klaipėdoje atlikta unikali skrandžio tūrio mažinimo operacija be pjūvio.
Klaipėdoje atlikta unikali skrandžio tūrio mažinimo operacija be pjūvio. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Ketvirtadienį Jūrininkų ligoninėje Klaipėdoje atlikta pirmoji unikali procedūra Baltijos šalyse: endoskopinė skrandžio plastikos operacija be pjūvio. Iš viso ketvirtadienį buvo operuoti trys, medikų teigimu, jauni pacientai, turintys įvairių sveikatos sutrikimų, lemtų būtent viršsvorio.
Kaip teigė šios ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjas Martynas Sokolovas, nutukimas ir su juo susijusios problemos yra vis didėjanti problema.

Nutukę žmonės dažniau serga gretutiniais susirgimais – antrojo tipo cukriniu diabetu, širdies, sąnarių ir kitomis ligomis. Jų gydymas visuomenei kainuoja daug, neretai mirštama gana jauno amžiaus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje atlikta unikali skrandžio mažinimo operacija.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje atlikta unikali skrandžio mažinimo operacija.

Medikai sutaria, kad geriausią efektą nutukimo gydymui suteikia chirurginis metodas.

Skrandžio mažinimo metodas išpopuliarėjo praėjusio amžiaus pabaigoje. „Medicina žengia vis toliau ir mažiau invazinių metodų link“, – pasakojo M.Sokolovas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Martynas Sokolovas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Martynas Sokolovas

Konsultavo specialistas iš Paryžiaus

Klaipėdiečius medikus konsultavo kolegos iš Prancūzijos, jie ir patys rezidavo Paryžiuje, stebėjo, kaip atliekamos tokios operacijos.
Į uostamiestį asistuoti kolegoms atvyko dr. Lucas Karsenty iš Paryžiaus, laikomas pradininku tokių operacijų. Jis teigė, kad pirmosios tokio tipo skrandžio mažinimo operacijos buvo atliktos prieš septynerius metus. Kelis šimtus tokių procedūrų atlikęs medikas teigė, kad teko kone pačiam mokytis iš savęs.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmųjų operuotų pacientų svoris buvo panašus – apie 130 kg. Ūgis – kiek virš 1,7 m.
  • Operuoti du vyrai ir viena moteris.
  • Statistika taip pat rodo, kad Lietuvoje nutukimu sirgusių moterų buvo daugiau nei vyrų (atitinkamai 21 proc. ir 17 proc.).
  • Nutukimo diagnozę išgirsta asmenys, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra 30 kg/m2 arba didesnis (jei KMI yra nuo 25 iki 29,9, vertinama, kad asmuo turi antsvorio).

Abdominalinis chirurgas dr. Olegas Deduchovas, atlikęs pirmąją operaciją Klaipėdoje, teigė, kad ši operacija – unikali.

Primena skrandžio tyrimą

„Klinikinis efektas nedaug atsilieka nuo įprastos chirurginės operacijos“, – teigė chirurgas.

Pirmųjų pacientų, kuriems atlikta operacija, kūno masės indeksas siekė per 40. Paprastai ši operacija atliekama pacientams, kurių kūno masės indeksas yra per 27.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje atlikta unikali skrandžio mažinimo operacija.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje atlikta unikali skrandžio mažinimo operacija.

Pirmieji operuoti pacientai aiškino išbandę įvairius konservatyvius svorio mažinimo būdus, kaip dieta ar fizinis aktyvumas, tačiau tai nesuveikė. Tačiau klasikinei operacijai jie nesiryžo.

Naujasis būdas jiems pasirodė patrauklesnis. „Tai panašu į skrandžio tyrimą: ant endoskopo lanksto sumontuojamas lankstus prietaisas, kuriuo skrandžio sienelės susiuvamos ir skrandžio tūris sumažinamas apie 70 proc. Tokiu būdu vietoje skrandžio gaunamas tarsi vamzdelis, kuriame daug maisto netelpa, ir taip padedama atsikratyti antsvorio“, – aiškino O.Deduchovas. Ilgainiui galima ir atstatyti skrandžio tūrį.

Pastebima, kad po tokios procedūros pacientai kur kas greičiau atsigauna ir jau kone tą pačią dieną galėtų vykti į namus.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad po tokios procedūros per metus pacientai netenka apie 70-80 proc. antsvorio. Tai būtų apie 20 proc. bendro kūno svorio.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Operacinėje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Operacinėje

Kas penktas – nutukęs

Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė teigė, kad apie 90 proc. atėjusių pacientų skundžiasi viršsvoriu.
Ir pradžių jiems pasiūloma dieta, skatinamas fizinis aktyvumas. Tačiau ne visiems sekasi atsikratyti viršsvorio. Tada pacientui siūloma skrandžio tūrio mažinimo procedūra.

Tačiau ir po šios operacijos pacientai skatinami peržiūrėti savo gyvenimo būdą: rinktis sveikesnę mitybą, daugiau judėti.

Jei 5-6 metų vaikas yra nutukęs – kyla rizika, kad ir paauglystėje ar suaugęs taip pat turės viršsvorį.

Pastebima, kad po operacijos pora metų svoris krenta gana tolygiai, tačiau nepakeitus įpročių – po kurio laiko vėl gali priaugti.
„Fizinio aktyvumo trūkumas, greitas gyvenimo būdas, kai pavalgoma kartą per dieną, dažniausiai antroje dienos pusėje, kai persivalgoma, kai vartojamos, kaip mes sakome, „tuščios kalorijos“. t. y. „greitas“, apdorotas maistas – lemia nutukimą“, – aiškino dietologė.

Nutukimas tapęs šio amžiaus pandemija. Žmonių su viršsvoriu yra visose amžiaus grupėse.

Medikų teigimu, jei 5-6 metų vaikas yra nutukęs – kyla rizika, kad ir paauglystėje ar suaugęs taip pat turės viršsvorį. Todėl kuo ankstesniame amžiuje reikia kreiptis į dietologus, endokrinologus.

„Ir operacija, ir fizinis aktyvumas turi būti greta“, – kovos su nutukimu sėkmę kalbėjo dietologė J.Linauskaitė-Kekė.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. 18 metų ir vyresnių gyventojų vidutinis kūno masės indeksas (KMI), palyginti su 2014 m., nepasikeitė, tačiau padidėjo nutukimu sergančių gyventojų dalis. 57 proc. mūsų šalies gyventojų turėjo per didelį svorį: antsvorio turėjo 38 proc., nutukimu sirgo 19 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius